Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
14 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 5
gosti: 9

gubina, slavc112, FaBBinho_4, mičo1212, Godfather, več...
Slovenija : O prostovoljnem delu gasilcev in novostih pri njihovem delu
Objavil Mitja - 13.10.2004 14:09:05 (3813 x prebrano) Novice tega avtorja

Na leto opravijo več kot deset milijonov ur dela, njihova uspešnost pa je odvisna od opreme, a tudi od usposobljenosti gasilcev

O prostovoljnem delu gasilcev in novostih pri njihovem delu smo se pogovarjali z Matjažem Klaričem, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije.

Kaj je novega glede dohodninskih olajšav prostovoljnih gasilcev?

Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije: "Prostovoljni gasilci na leto opravimo več kot deset milijonov ur dela. Pri tem ne sprašujemo za plačilo, največje zadovoljstvo nam je, ko vidimo, da smo nekomu uspešno pomagali v nesreči."

Gasilska zveza Slovenije je skupaj z upravo RS za zaščito in reševanje vložila amandmaje ob sprejemanju zakona o dohodnini, s katerimi smo želeli za gasilce in druge pripadnike zaščite in reševanja zagotoviti ugodnosti, ki bi spodbudno vplivale na prostovoljno delo. Predlagali smo, da se gasilcem in drugim pripadnikom reševalnih služb v prostovoljnih organizacijah prizna znižanje davčne osnove. Predlagali smo še, da se plačilo članarine društvom tudi šteje v olajšave. Pri sprejemanju zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pa smo vložili amandma, da bi delodajalec, ki zaposluje gasilce in druge pripadnike reševalnih služb, lahko uveljavljal določeno znižanje davčne osnove od plač teh delavcev. Kljub številnim obljubam državnikov, da se bo uredil status prostovoljnega gasilca in se bodo zagotovili pogoji za lažje delovanje prostovoljnega gasilstva, ti amandmaji niso bili sprejeti.

Kako se gasilstvo financira?

Skladno z zakonom o gasilstvu je gasilstvo obvezna javna gasilska služba. Lokalne skupnosti morajo zagotavljati organiziranost, opremljanje in delovanje gasilstva. Iz tega izhaja tudi financiranje gasilstva, saj zakon predvideva financiranje gasilskih organizacij iz sredstev proračuna Republike Slovenije in lokalne skupnosti, sredstev zavarovalnic in podjetij in drugo.

Na državni ravni se sofinancirajo gasilske enote, ki jih je imenovala vlada Republike Slovenije za izvajanje nalog širšega pomena, predvsem pa v primeru prometnih nesreč in nesreč z nevarnimi snovmi.

Kakšno je stanje v gasilskih zvezah? Kakšen vozni park in opremo imajo?

Na zadnjem kongresu na Bledu smo znova ugotovili, da se gasilska zaščitna in reševalna oprema hitro starata. Tako je kar 60 odstotkov težjih gasilskih vozil starejših od 20 let. Ugotovili smo še, da bomo morali v bližnji prihodnosti zaradi zastarelosti zamenjati polovico voznega parka.

Kako je z naborom gasilcev?

Gasilska zveza Slovenije ima po podatkih zadnjega kongresa na Bledu 1.293 teritorialnih in 83 industrijskih prostovoljnih gasilskih društev, ki se združujejo v 113 gasilskih zvez. V našo organizacijo je vključenih 123.078 članic in članov, na predzadnjem kongresu v Sežani pa jih je bilo 119.110. Podatki kažejo na večje naraščanje članstva, ki je plod trdega dela z mladimi in načrtnega kadrovanja. Veliko vlagamo tudi v usposabljanje mentorjev mladine in v razne programe.

Lani rekordno število požarov

V letu 2003 smo imeli v Sloveniji rekordno število požarov, saj jih je bilo po podatkih uprave RS za zaščito in reševanje dobrih šest tisoč. Od tega jih je bilo več kot 2.800 v naravi, na objektih 1.800, na prometnih sredstvih 613, drugih požarov pa je bilo 824. Največji požar, ki je konec julija lani divjal na Krasu in je ogrožal več naselij, je v dveh dneh gasilo kar 1.700 prostovoljnih gasilcev iz širšega dela Slovenije
vir:finance

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.