Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
13 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 11

seselstanislav, slavc112, več...
Slovenija : Vodostaji rek se nižajo
Objavil Mitja - 12.10.2004 11:30:59 (2099 x prebrano) Novice tega avtorja


Polhov Gradec/Žiri/Tolmin/Cerkno | 11.10.2004 | STA/K.L./T.V.

Po Sloveniji se razmere po sobotnem obilnem deževju počasi umirjajo. Reke, ki so poplavljale, v ponedeljek niso prestopile bregov.

Poplave terjale življenje

Popoldne je večina rek v zahodni in osrednji Sloveniji v svojem zgornjem toku že začela upadati, naraščajo pa še v spodnjem toku. Močno deževje je največ preglavic povzročilo v okolici Ljubljane, kjer so domačini in cestni delavci čistili ceste, ki so jih zasuli plazovi.


Poplavlja tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju


Najbolj sta narasli reki Poljanska Sora in Gradaščica, ki sta obe prestopili bregove. Poljanska Sora je poplavila cesto Žiri - Rovte v občini Žiri, reka Gradaščica pa je zalila del ceste pri Dvoru v občini Dobrova – Polhov Gradec.

Hudourniške vode Gradaščice in Malega grabna so na nekaterih območjih Viča prestopile strugo. Tako je v nedeljo dopoldan Mali graben poplavil večji del Industrijske cone Vič, na več mestih je bila poplavljena tudi Cesta dveh cesarjev ter več hiš ob njej, poplavilo pa je tudi nekaj hiš ob Malem grabnu.

Prizadetim je pri črpanju vode in izdelavi manjših protipoplavnih nasutij pomagalo približno 100 poklicnih in prostovoljnih gasilcev Javne gasilske službe mestne občine Ljubljana, enako število gasilcev pa je bilo v pripravljenosti v matičnih prostovoljnih gasilskih društvih.

Našli utopljenca iz Gradaščice

Nedeljske padavine so povzročile precej težav predvsem v delu zahodne in osrednje Slovenije, v naraslo reko Gradaščico pri Dvoru v občini Dobrova - Polhov Gradec pa je v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo zapeljal voznik z osebnim vozilom. Tri osebe so rešili, eno pa so iskali do večernih ur.


Gasilci so našli fanta, ki se je v nedeljo ponoči zaradi poplavljene ceste smrtno ponesrečil (Foto: POP TV)

Šestdeset gasilcev je od zgodnjih jutranjih ur iskalo ponesrečenega fanta. Mrtvega so ga našli v ponedeljek zjutraj v bližini kraja Hruševo, dva kilometra od mesta, kjer ga je zaneslo v Gradaščico.

Največ težav jim je povzročala sama reka. Dokler ni vodostaj padel, ni bilo možnosti, da bi našli pogrešanega, ker je bil ujet preveč v globoko v vodi, avto pa se tudi ni videl. Z dvema trakorjema so kasneje iz deroče reke potegnili skoraj popolnoma uničen avtomobil.


Popolnoma uničen avtomobil so potegnili iz deroče reke (Foto: POP TV)

Padavine sprožile tudi več plazov

V občinah Tolmin in Cerkno pa se je sprožilo več zemeljskih plazov. Še vedno poplavljajo Bohinjska Bistrica, Poljanska Sora, Gradaščica in Mali graben, tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. V vsakoletnem obsegu pa še vedno poplavlja Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Precej nevšečnosti je bilo tudi na širšem kranjskem območju. Tako se je na cesto Podbrezje-Posavec v bližini odcepa za Gobovce v občini Naklo utrgal zemeljski plaz, cesta pa je še vedno zaprta. Več o razmerah v prometu pa v naši rubriki ceste.

Dež ustavil tudi vlake

Zaradi narasle vode v Bohinjskem predoru pa je bila zaprta tudi železniška proga med postajama Bohinjska Bistrica in Podbrdo. Popoldne je voda upadla in promet po progi je zopet stekel. Za zdaj potniki na obeh postajah prestopajo na posebno garnituro, ki skozi predor vozi z zmanjšano hitrostjo. Promet bo ponovno potekal normalno po natančnem pregledu stanja proge v predoru, so spročili iz Slovenskih železnic.

vir:24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.