Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online (8 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 11

več...
Mimogrede : Slovenija dobro pripravljena
Objavil BAČO - 22.2.2007 18:54:12 (1310 x prebrano) Novice tega avtorja

Bruselj | 22.2.2007 | STA

Slovenija spada med bolj pripravljene države na morebitno epidemijo ptičje gripe, ugotavlja evropska raziskava.
V večini držav EU so že vzopostavljeni sistemi za detekcijo in raziskovanje prvih primerov ptičje gripe.
Države Evropske unije so od leta 2005 dosegle velik napredek v pripravah na morebitno epidemijo ptičje gripe, potrebno pa bo "še dve ali tri leta nenehnih prizadevanj in vlaganj tako s strani EU kot držav članic, da bi dosegli raven pripravljenosti, ki je potrebna za ustrezen odziv na pandemijo", v poročilu, ki so ga objavili v Bruslju, ugotavlja Evropski center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC). Slovenija je pri tem uvrščena med bolje pripravljene države.

Zdravstveni sektorji v vseh državah, zajetih v raziskavo (t.j. 25 "starih" članic EU, Islandija in Norveška), so pripravili načrte za odzivanje na morebitno epidemijo ptičje gripe in na nacionalni ravni je bilo veliko storjenega, da bi bili ti načrti operativni, ugotavlja poročilo. Vendar pa so po ocenah ECDC potrebna nadaljnja prizadevanja pri usklajevanju načrtov med posameznimi vladnimi sektorji, njihovem uresničevanju na lokalni ravni in koordiniranju na ravni EU, prav tako pa so nujne intenzivnejše raziskave ptičje gripe in učinkovitejše odzivanje na sezonske izbruhe te bolezni.

Nacionalnega načrta še ni

Kot je v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Financial Times povedala vodja ECDC Zsuzsanna Jakab, je Slovenija poleg Velike Britanije, Francije, Nemčije in nordijskih držav med bolje pripravljenimi državami, medtem ko ostale novinke iz srednje in vzhodne Evrope predstavljajo "večji izziv". Vsekakor pa še nobena država ni objavila nacionalnega načrta za odzivanje na morebitno epidemijo, ki bi zajemal vse vladne sektorje, temveč se v pripravah osredotočajo predvsem na zdravstveni sektor, je pojasnila.
 Zaradi virusa ptičje gripe H5N1 je od leta 2003 po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo 167 ljudi, predvsem v Aziji. V Evropi se je zaenkrat pojavil le pri živalih, nazadnje prejšnji mesec v Veliki Britaniji in na Madžarskem.
V večini držav EU so po ugotovitvah ECDC že vzpostavljeni sistemi za detekcijo in raziskovanje prvih primerov ptičje gripe, nekatere so se tudi že oskrbele z velikimi zalogami zdravil. Za "ustrezen" odziv na pandemijo pa je po navedbah poročila nujno zagotoviti, da bodo ambulante sposobne sprejeti večino oseb, ki bodo potrebovali zdravljenje, bolnišnice pa bodo lahko nudile nujno pomoč tako okuženim in obolelim za ptičjo gripo kot ostalim bolnikom. Prav tako je nujno, da tudi v primeru epidemije delujejo vse nujne službe za zagotavljanje energije in hrane, cepivo pa mora priti do ambulant v roku šest mesecev po izbruhu bolezni.

Pomembno je sodelovanje med državami
Po ocenah ECDC je nujno, da države v svojih pripravah sodelujejo s sosednjimi državami, tudi če ne gre za članice EU. Ne le da se bodo tako lažje borile proti pandemiji, temveč se lahko tudi veliko naučijo ena od druge, izpostavlja poročilo, ki je bilo izdelano na pobudo evropskega komisarja za zdravje Markosa Kiprianuja. Po besedah Jakabove se je skupnega dela s sosedami zaenkrat lotilo le 14 držav.

Vir: www.SIOL.NET

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.