Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Evropa :  24-urni akcijski vaji
Objavil Mitja - 29.9.2004 8:05:07 (1533 x prebrano) Novice tega avtorja

Na 24-urni akcijski vaji tudi ekipa osmih vodnikov reševalnih psov REPS Maribor
"Zdržali smo do zadnje minute"
Štiriindvajseturna akcijska vaja je potekala v nemškem mestu Nürtingen, sodelovalo pa je čez 90 vodnikov z reševalnimi psi


Akcijska vaja je bila zelo zahtevna, tako za vodnike kot tudi za reševalne pse.


Ekipa osmih vodnikov reševalnih psov Društva za reševalne pse (REPS) se je pred dnevi vrnila v Maribor iz nemškega Nürtingena, kjer je potekala 24-urna akcijska vaja - Eurodogs 2004. Vodja ekipe Darinka Lečnik Urbancl je povedala: "Geslo vaje Združeni v realni akciji je dobro predstavljalo veliko možnih situacij v resničnih katastrofah. 24-urne preizkušnje se je udeležilo čez 90 vodnikov z reševalnimi psi iz Evrope (Nemci kot organizatorji, Avstrijci, Italijani in člani REPS iz Slovenije). Na voljo smo imeli 17 tipov delovišč, v desetih skupinah je delovalo osem do devet vodnikov reševalnih psov in pomočnikov. Svoje znanje in iznajdljivost smo preizkušali v ruševinah, na različno težkih terenih, v podzemni jami, na jezeru, ob reki, spustili smo se celo v mestno kanalizacijo. Spustili so nas tudi 70 m globoko v stolpu mestne toplarne, spusti s pomočjo vrvi v kamnolomu pa so zahtevali tudi znanje iz vrvne tehnike. Na koncu, ko smo bili vsi že pošteno utrujeni, pa smo se še predstavili in svoje delo demonstrirali naključnim sprehajalcem v mestu."

Skupine so delovale neprekinjeno vso noč in ves dan, brez odmora so jih prevažali z enega delovišča na drugo, posamezne skupine so obdelale tudi po enajst in več delovišč. "Delo je bilo zelo naporno, saj smo vodniki morali pokazati dovolj veliko mero delovne kondicije, samozavesti in strpnosti, ko je začela na nas vplivati tudi utrujenost. Na naše vodnike smo lahko ponosni, saj smo vsi zdržali do zadnje minute, pa tudi naši psi so pokazali odlično delovno pripravljenost. Kot ponavadi na takih prireditvah smo poželi veliko priznanj in pohval za delavnost, kooperativnost in fair play," je povedala Darinka Lečnik Urbancl.

Namen 24-urnega delovnega preizkusa je bil približati iskanje realni situaciji z mešanimi skupinami (vodniki iz različnih držav, z različnim znanjem in prakso), ki si na kraju nesreče določijo svojega vodjo, taktiko iskanja in podobno. Akcija je potekala na velikih terenih in med ruševinami, ki skupino precej razpršijo in s tem otežijo koordiniranje, zaradi velikosti in številčnosti je delna časovna omejitev iskanja dodatna oteževalna okoliščina. "Takšna akcija zaradi pestrosti razmer v ruševini omogoči tudi reševalcem začetnikom vsaj spoznavanje dela v neki realni situaciji in uvajanje psov za različne tipe ruševin. Izurjeni psi pridobivajo iskalno kondicijo, njihovim vodnikom pa je pomembna za utrjevanje psihofizičnih sposobnosti, saj pse načrtno urijo, da se ne bi odzivali na motečo prisotnost svojcev pogrešanih," pravi Darinka Lečnik Urbancl. "Namen akcije je bil tudi vzpodbuditi netekmovalnost, kar je osnovni pogoj za timsko delo, ki zagotovo poveča verjetnost uspešnosti pri reševanju in ne le pri iskanju ponesrečencev. Menimo, da smo se vsi sodelujoči veliko naučili (za organiziranje takih vaj in iskanje na podobnih terenih) in da je tak način pravilen in zaželen. Mnenja vodnikov so bila zelo pozitivna in tudi dovolj samokritična."

Senka Dreu
vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Rafter
Objavljeno: 29.9.2004 23:06  Osveženo: 29.9.2004 23:06
Pridružen: 23.6.2004
Od:
Objav: 6
 Re: 24-urni akcijski vaji
To pa so moji!!! Hvala, Mitja, za objavo
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.