Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 1

mičo1212, več...
Slovenija : Gasilstvo uokvirjeno
Objavil gobi - 5.1.2007 21:10:02 (2681 x prebrano) Novice tega avtorja

ILIRSKA BISTRICA Razvoj javne gasilske službe v občini do leta 2012

Občinski svet je na drugi seji v novem mandatu obravnaval in po daljši razpravi tudi sprejel obsežen dokument analize stanja in strategijo razvoja javne gasilske službe v občini. Ta, za gasilstvo na Bistriškem zelo pomemben dokument, vsebuje zaenkrat le nekatere okvirne finančne postavke, medtem ko bo predlog dolgoročnega financiranja obravnaval občinski svet junija letos.Analizo stanja in program razvoja javne gasilske službe je občinski svet v prejšnjem sestavu že obravnaval, vendar se je to zgodilo na eni od izrednih sej sveta, ki ga je sklicala skupina svetnikov. Na njej pa ni bilo župana in predstavnikov občinske uprave. Sklep izredne seje je nov občinski svet, na podlagi razsodbe upravnega sodišča iz Nove Gorice, razveljavil, zato so problematiko javne gasilske službe obravnavali še enkrat.

831 gasilcev in gasilk

Tudi tokratne obravnave se je udeležil Anton Delost, predsednik Gasilke zveze bistriške občine, ne pa tudi Janko Slavec, predsednik PGD Ilirska Bistrica, ki je največje društvo v občini in tudi najbolj nezadovoljno s financiranjem njihovega delovanja. Omenjeni dokument v prvem delu zelo obsežno in podrobno razčlenjuje stanje na področju gasilstva v občini. V njej deluje sedem prostovoljnih gasilskih društev PGD), v katerih je vključenih 831 članov obeh spolov in vseh starosti.

Analiza, ki prikazuje opremljenost, strokovno usposobljenost in gmotne pogoje za delo, prinaša nekaj temeljnih ugotovitev. Po eni strani so društva dobro opremljena in nekatera po številu vozil celo nad normativi, po drugi strani pa zaostajajo v individualni opremi operativnih članov, kar še posebej velja za PGD Ilirska Bistrica. Slednje je po mnenju sestavljavcev tega dokumenta (to pa je potrdila tudi razprava) gradilo prevelik gasilski dom v Trnovem in s tem zabredlo v finančne težave pri dokončanju del.

Prevelik dom?

Po drugi strani pa sta gasilska domova v Podgradu in Jelšanah premajhna, saj primanjkuje prostora za vozila, v Kuteževem (PGD Podgora) pa nimajo prostora za zaščitno opremo. Društva so po republiški kategorizaciji razvrščena v štiri skupine. Štiri so uvrščena v prvo, dve v drugo in le bistriško v četrto kategorijo. Tudi sicer ima bistriško PGD največji obseg dela, saj pokriva območje desetih krajevnih skupnosti in osrednji del snežniških gozdov. Na tem območju živi nekaj nad 8500 občanov oziroma več kot polovica vseh prebivalcev občine.

Zaenkrat ostaja nedorečeno delovanje poklicnega jedra gasilske službe, ki deluje v okviru PGD Ilirska Bistrica. Od štirih poklicnih gasilcev sta dva trenutno nesposobna za opravljanje dela, tako da sta ostala le še dva. Tudi tajnica Gasilske zveze se je na začetku lanskega leta upokojila, to delovno mesto pa ni več zasedeno.

TOMO ŠAJN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.