Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Po toči še požar
Objavil pes - 4.1.2007 13:44:19 (2275 x prebrano) Novice tega avtorja

Družinama Šeruga in Pravdič iz Rucmancev v občini Sveti Tomaž je ogenj povsem uničil ostrešje gospodarskega poslopja in del stanovanjske hiše

Božično-novoletni prazniki so čas radosti, obdarovanja ter predvsem družinske sreče. Vendar ne za vse. Med tistimi, ki jim konec minulega leta ne bo ostal v takšnem spominu, so tudi člani družin Šeruga in Pravdič iz Rucmancev v novoustanovljeni občini Sveti Tomaž. V noči na 26. december je namreč njihovo gospodarsko poslopje in del stanovanjske hiše zajel ogenj, ki je povsem uničil ostrešje na gospodarskem poslopju, dodobra pa je načel tudi stanovanjsko hišo.

"Okrog 1. ure zjutraj je nekaj počilo, zato sem šla na dvorišče pogledat, kaj se dogaja. Takrat sem videla ogenj. Najprej sem mislila, da gori avtomobil, nato pa videla, da je požar zajel naše poslopje," nam je ob včerajšnjem obisku povedala 35-letna Veronika Šeruga, ki v tej hiši živi skupaj z očetom, 78-letnim Francem Šerugo, 42-letnim izvenzakonskim partnerjem Emilom Pravdičem ter otroki, 16-letno Dorotejo, 13-letno Jasmino in 6-letnim Tomažem. "Doroteja je takoj poklicala gasilce, ki so vse do osme ure zjutraj gasili, vendar je ostrešje nad hlevi povsem uničeno, tudi ostrešje hiše, v kateri živimo, bo treba prenoviti," je dodal Emil Pravdič. Pri gašenju požara so poleg 50 gasilcev iz gasilskih društev Trnovci, Savci, Koračice in Peršetinci pomagali člani družin Kump, Kukovec in Sovec iz bližnjega Senčaka. Kljub hitremu posredovanju je družini zgorelo nekaj oblačil in dokumentov, iz hlevov pa so rešili dva prašiča, medtem ko so nekaj živali (zajce, race, kokoši in grlice) ognjeni zublji pokončali.

Ogenj je uničil ostrešje gospodarskega poslopja v velikosti 18 x 6 metrov ter okrog 50 kvadratnih metrov ostrešja hiše, škoda pa je ocenjena na približno 40 tisoč evrov. "Leta 1991 nam je toča povsem uničila strešno kritino, tako da smo morali za oba objekta, ki ju je zdaj zajel ogenj, nabaviti novo, sedaj pa nam znova ni bilo prizaneseno," je vidno potrt ob pogledu na uničeno poslopje razlagal dedek Franc.

Šestčlanska družina je tako zdaj primorana živeti v eni sobi in kuhinji, sanitarnega dela pa nimajo, zato hči Doroteja prosi za pomoč. "Že od trinajstega leta delam in skoraj sama preživljam šestčlansko družino, saj je mati brezposelna, oče pa dobiva le priložnostna dela. Zaradi požara smo tako ostali v delu hiše, ki pa mu prav tako grozi sesutje, saj je hiša že zelo stara," navaja, v pomoč pa so ji tudi pri podjetju Žiher iz Moškanjcev, kjer opravlja prakso kot gostinska delavka.

Prošnja za pomoč

Družini Šeruga in Pravdič iz Rucmancev 6, ki jima je ogenj uničil gospodarsko poslopje in del stanovanjske hiše, prosita za pomoč. "Dobrodošel bi bil predvsem gradbeni material, saj bomo zaradi slabega stanja nepogorelega dela hiše primorani zgraditi novo," prosi Doroteja Pravdič, ki je za morebitno denarno pomoč odprla transakcijski račun številka 04103-0235155486 (Nova kreditna banka Maribor).


Foto: Miha Šoštarič
Doroteja in Emil Pravdič ter Veronika in Franc Šeruga zaskrbljeno gledajo v prihodnost.

Ocena: 3.00 (4 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.