Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 4

več...
Mimogrede : AMZS bo reševala brez pogodbe
Objavil BAČO - 18.12.2006 18:09:14 (1650 x prebrano) Novice tega avtorja

Ponedeljek, 18.12.2006 ob 16:27

Bručan zavrača očitke o kakršnihkoli nepravilnostih

Ljubljana - Minister za zdravje Andrej Bručan je potrdil, da z Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS) ministrstvo ni podpisalo nobene pogodbe, saj je to v rokah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). A vendar upa, da bo do podpisa kmalu prišlo. Kar se tiče očitkov o raznih kršitvah, pa minister pravi, da o nepravilnostih ni mogoče govoriti, saj pogodba niti še ni bila sklenjena.

Vsekakor pa bo ZZZS pogodbo morala podpisati, če bo tako odločila vlada, katere odločitev pričakuje kmalu po praznikih.

Izjavo nekdanjega predsednika državne revizijske komisije Aleksija Mužine za sobotno izdajo Dnevnika, da je plačevanje za nazaj nezakonito, je Bručan komentiral, da v tem primeru tako ali tako ne gre za izvajanje dejavnosti, ampak samo za spremembo izvajalca, in po podatkih pravnih služb, ki jih je dobil, je zato plačevanje za nazaj možno. Tako minister upa, da bodo lahko krili stroške novega izvajalca nujne helikopterske pomoči podjetja za nazaj, in kot pravi, zaenkrat vse kaže, da bo to možno.

Na AMZS ministru verjamejo na besedo

Kot je povedal predsednik AMZS Boris Perko, z ministrstvom za zdravje niso podpisali nobene pogodbe o prevzemu nujne helikopterske pomoči, ampak so se sporazumeli le ustno in verjamejo ministru Andreju Bručanu na besedo. Tako so zaenkrat pripravljeni stroške kriti sami.

Perko je sicer zavrnil očitke, da je država kdajkoli financirala AMZS. Kot pravi, je njihov osnovni dohodek še vedno članarina.

Uredba AMZS nalaga, da organizira reševanje

"V tem konkretnem primeru je bil z ministrstvom za zdravje vzpostavljen partnerski odnos, nobene koncesije ni bilo, ampak je AMZS izbrala po naše najboljšega operaterja v Sloveniji, z njim sklenila pogodbo in s tem prevzela vso odgovornost v državi za nujno helikoptersko reševanje," je povedal Perko.

Helikopterska pomoč na evropski ravni

AMZS si je po Perkovih besedah že vrsto let prizadevala, da bi pri helikopterski pomoči stopila na evropsko raven. "Smo edina država, kjer sta do sedaj reševali vojska in policija, saj prejšnja oblast ni imela posluha za te reči," je izpostavil Perko. Kot pravi, sta vojska in policija svojo nalogo več kot izvrstno opravljali, vendar z organizacijo, kakršna je bila, več kot so, niso mogli narediti.

Nižji stroški, odzivni čas hitrejši

Predsednik AMZS Perko je zavrnil očitke, da so helikopterski prevozi, ki jih izvaja avto-moto zveza, za 400 milijonov tolarjev dražji kot prej, ko sta jih izvajali policija in vojska. Primerjalna stroškovna analiza, ki jo je izvedel AMZS, kaže, da je ura letenja v primerjavi z vojsko pri AMZS cenejša, saj namesto 314.000 tolarjev, kot je znašala prej, sedaj znaša 259.000 tolarjev. Prav tako je odzivni čas mnogo hitrejši, saj sedaj namesto 20 minut znaša le 2-3 minute.

Če se ne bodo uspeli dogovoriti, bo odločala vlada

Potem ko je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavrnil predlog ministrstva za zdravje za spremembo financiranja helikopterskih prevozov za potrebe nujne medicinske pomoči, je minister za zdravje Andrej Bručan 15. decembra napovedal pogajanja v okviru aneksa k splošnemu dogovoru v zdravstvu med zavodom in ostalimi partnerji. Če se tudi njim ne bo uspelo dogovoriti, bo o tem odločala vlada.

Vir: www.siol.net

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.