Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : O helikopterski nujni medicinski pomoči
Objavil pes - 15.12.2006 16:34:55 (2181 x prebrano) Novice tega avtorja

Prvega decembra letos je začela z delom slovenska helikopterska nujna medicinska pomoč, ki bo med drugim skrbela tudi za hitro in učinkovito reševanje ponesrečencev v prometnih nesrečah. Službo je zasnovalo ministrstvo za zdravje, ki je koncesijo za izvajanje dodelilo Avto-moto zvezi Slovenije. Helikopterske storitve opravlja družba Flycom d. o. o. s svojim zgolj v ta namen pripravljenim helikopterjem, zdravniki in zdravstveni tehniki pa prihajajo iz enote Osnovnega zdravstva Gorenjske.

 

Z začetkom redne helikopterske nujne medicinske pomoči se je končalo poskusno delo te službe, ki je trajalo od julija leta 2003. V dobrih treh letih je bilo izvedenih 559 reševanj, od tega polovica zaradi akutnih bolezenskih stanj, polovica zaradi poškodb – polovica jih je nastala v prometnih nesrečah.

 

Na slovesnosti ob začetku rednega dela helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je minister za zdravje dr. Andrej Bručan poudaril, da je začetek redne HNMP pomemben dan za slovensko zdravstvo, še posebej na področju urgrentne in intenzivne medicine, saj to pomeni, da ne bo več časovnih zamikov, ko bo zdravnik na terenu zahteval helikoptersko pomoč. Iz baze HNMP na Brniku bodo sprva pomagali na celotnem slovenskem območju, po Bručanovih besedah pa je predvideno, da naj bi v prihodnje dobili še eno bazo in sicer v Mariboru. Glavno poslanstvo HNMP je oskrba bolnikov  in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico ob pomoči helikopterja. HNMP ni namenjena helikopterskim prevozom med bolnišnicami, niti reševanju v gorah, saj to zahteva posebej usposobljeno osebje, zato bo tovrstno reševanje še naprej v domeni policije in vojske.

 

Bručan je tudi povedal, da bo HNMP na leto stala približno milijon evrov, zagonski stroški pa so bili 400.000 evrov. Avto-moto zveza Slovenije je za zagonske stroške prispevala 136.200 evrov.

 

Predsednik AMZS Boris Perko je v svojem nagovoru spomnil na številne težave, ki so spremljale HNMP pri prehodu od poskusnega na redno delovanje. Pri tem se je posebej zahvalil dr. Bručanu in poveljniku civilne zaščite Miranu Bogataju za njuno razumevanje in prispevek k začetku delovanja HNMP. »Želim, da helikopter ne bi nikoli poletel, a je že v prvih treh dneh upravičil svoj obstoj s tremi učinkovitimi reševanji,« je poudaril Perko.

 

Uroš Lampič, vodja helikopterske medicinske pomoči, sicer pa zdravnik pri hospitalni enoti Kranj, je pojasnil, da so v posadki helikopterja, ki je v pripravljenosti na Brniku, štiri osebe: pilot, letalec reševalec, zdravnik in zdravstveni tehnik. Posadka je v pripravljenosti od 7. do 19. ure, pozimi pa do 17. ure oziroma mraka, saj ponoči helikopter ne leti. Za pomoč lahko zaprosi vsak zdravnik na terenu, ki mora glede na okoliščine presoditi, ali za reševanje potrebuje HNMP. Od klica do poleta helikopterja naj bi v idealnih razmerah poteklo pet minut. Helikopter je opremljen z vsemi instrumenti kot sodobno reševalno vozilo za oživljanje. Posebnost helikopterja so vrata v zadnjem delu, skozi katera enostavno potisnejo nosila s ponesrečencem. Sicer pa je helikopter opremljen tudi z vitlom, s katerim lahko spusti reševalca k ponesrečencu.

 

In še malce manj prijetna vest: helikopter ponesrečenca lahko neposredno pripelje na helidrom v jeseniški bolnišnici, na ljubljanskem kliničnem centru pa ne more pristati, temveč mora pristati na helidromu na Roški cesti, od tam pa potem ponesrečenca z reševalnim vozilom odpeljejo v bolnišnico, kar pa seveda pomeni izgubo časa, pa tudi dodatno obremenitev za ponesrečenca zaradi prekladanja.

 

Slovenija je tako spet dobila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, ki smo jo prvič – še v skupni državi – uvedli leta 1985, a je kaj hitro ugasnila. Upamo lahko, da tokraten začetek rednega delovanja HNMP pomeni, da bo reševanje ljudi v nujnih primerih, še posebej pa v prometnih nesrečah, poslej ob pomoči helikopterja še bolj učinkovito in da bo Slovenija kmalu dobila še drugo bazo s HNMP.


www.motorevija.si

Ocena: 9.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.