Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Vaja EU Danex 2006
Objavil gobi - 21.9.2006 19:39:29 (2661 x prebrano) Novice tega avtorja

Dnevno poročilo št. 2 o situaciji in aktivnostih v vaji EU DANEX 2006, dne 20. 9. 2006, Revinge, Švedska

I. Situacija:

Drugi dan evropske vaje zaščite in reševanja ˝EU DANEX 2006˝ se je nadaljeval z aktivnostmi z nezmanjšano intenzivnostjo. Ponovno je prišlo do nenadnih terorističnih napadov na kritični infrastrukturi in zajetja potniškega letala na Kopenhagenskem letališču.

1. Že zgodaj zjutraj (ob 8. uri) je OSOCC prejel informacijo o ugrabljenem danskem potniškem letalu, ki je zasilno pristalo na Kopenhagenskem letališču. Med predajo teroristov, ki so zajeli letalo, je eden od njih aktiviral umazano bombo z nevarno snovjo. Šrapneli bombe in neznana snov so kontaminirali notranjost letala in poškodovali potnike.

2. Ponovno je prišlo do nesreče potniškega in tovornega vlaka v predoru, kjer je iz tovornega vlaka začela iztekati neznana nevarna snov pri tem se je poškodovalo več potnikov.

3. Domneven laboratorij, v katerem so teroristi sestavljali umazane bombe, je zajel požar. Zagorelo je stanovanje v večstanovanjski stavbi, ker so se vnele kemične substance, ki se uporabljajo v umazanih bombah.

Ogrožanje varnosti na Danskem se je s pobegom vodij teroristične skupine ˝Harmony and Peace˝ na Švedsko zmanjšala. Zaradi grožnje, da bodo teroristi nadaljevali s svojimi napadi na jugu Švedske in zaradi težke situacije, v kateri se je znašla Švedska po hudih neurjih, so švedske oblasti zaprosile za pomoč. Center za usklajevanje aktivnosti na območju nesreče se je preselil na Švedsko v kraj Revinge. Prav tako so vse mednarodne enote premestili na jug Švedske.

Na Švedsko je prva prispela slovenska reševalna enota, ki je formirala sprejemni center in zagotavljala nemoten sprejem ostalih mednarodnih reševalnih enot. Organizirala je tudi sestanek predstavnikov OSOCC, vodij reševalnih enot in častnikov za zvezo, na katerem so se vodje reševalnih enot seznanili s trenutno situacijo na Švedskem in pričakovanimi aktivnostmi v prihodnjih dneh.

II. Ukrepanje in aktivirane sile:

Ad. 1: Na Kopenhagensko letališče (Kastrup) je bila poslana slovenska enota. Enota za radiološko, kemično in biološko zaščito je izvajala detekcijo in identifikacijo toksične snovi v letalu in odstranili kontaminirane ostanke eksplodirane umazane bombe. Odkrili so prisotnost klora in rešili tudi poškodovanega potnika, ki je lahko hodil s pomočjo naših RKB izvidnikov. Slovenski enoti se je pridružila enota gasilcev iz Kopenhagenskega letališča, ki so reševali ostale poškodovane potnike iz letala. Nato so jih prek dekontaminacijske postaje predali v nadaljnjo oskrbo zdravstveni službi.

Ad. 2: Na kraj incidenta so bile poslane reševalne enote Estonije, Nemčije in Madžarske. Nemška in estonska enota sta izvajali detekcijo in identifikacijo nevarne snovi, ki je iztekala iz cisterne tovornega vlaka. Madžarska gasilska enota pa je reševala poškodovane. Poleg tujih enot so sodelovale tudi lokalne reševalne službe.

Ad. 3: V gašenje požara domnevnega laboratorija je bila poslana litvanska gasilska enota, ki je uspešno pogasila požar in dekontaminirala stanovanje.


III. OSOCC:


V Centru za usklajevanje aktivnosti na območju nesreče je z delom nadaljeval častnik za zvezo slovenske enote. Pomagal je pri zapiranju centra (logističnim aktivnostim) in postavljanju novega na jugu Švedske, ter hkrati vzpostavljal komunikacijo s svojo enoto in jim dajal napotke pri premiku na Švedsko.

V dopoldanskem času so center obiskali opazovalci v vaji, med katerim sta bila tudi slovenska opazovalca.

Fotografija s prizorišča I (Slika)

Fotografija s prizorišča II (Slika)

Fotografija s prizorišča III (Slika)

Vir:URSZR

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.