Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 2
gosti: 9

mičo1212, MatejB, več...
Slovenija : V Vrbju varni pred poplavami, v Gotovljah preskrbljeni z vodo
Objavil Mitja - 17.9.2004 8:36:23 (1473 x prebrano) Novice tega avtorja

V občini Žalec danes predajajo namenu dve pomembni komunalni naložbi

Kakovostnejša pitna voda in oskrba z njo za krajane Gotovelj in večja, čeprav še ne popolna, varnost krajanov Vrbja pred poplavami

Danes bodo pri sv. Jedrti nad Gotovljami ter v bližini ribnika Vrbje pri Žalcu predali namenu dva objekta, pomembna za komunalno infrastrukturo oziroma vodooskrbo. V občini že vrsto let skrbijo za posodabljanje in nadgradnjo vodovodnega omrežja in bodo z odprtjem vodovodnega črpališča pri sv. Jedrti zaključili naložbe v javne vodovode, v Vrbju in okolici pa bodo zaradi novega protipoplavnega zidu krajani odslej bolj varni pred naraslimi vodami reke Savinje.

Z odprtjem novega črpališča pri sv. Jedrti nad Gotovljami bodo v Javnem komunalnem podjetju Žalec (JKP) v javno vodovodno omrežje priključili dodatnih 110 gospodinjstev iz Gotovelj in okolice. Z dobrih 19 milijonov tolarjev (79.225 €) vredno naložbo, je včeraj povedal vodja tehnične službe JKP Žalec Igor Glušič, pa občina zaključuje naložbeni ciklus v javno vodovodno omrežje. V prihodnje bodo za to namenili le sredstva za investicijsko vzdrževanje, bolj pa se bodo posvetili usodi devetih lokalnih vodovodov. Črpališče pri sv. Jedrti je opremljeno z najsodobnejšo tehnologijo, ta pa bo zagotavljala bistveno večjo kakovost pitne vode in vodooskrbe. Na vrtini, ki je 191 metrov pod zemljo, so dela pričeli lani, z odprtjem črpališča, je dodal Igor Glušič, pa so ukinili dve vodni zajetji, ob katerih ni bilo mogoče vzpostaviti vodovarstvenih pasov.

V neposredni bližini ribnika Vrbje bodo le dobro uro kasneje predali namenu 660 metrov dolg in osem metrov visok kamniti protipoplavni zid, ta pa bo krajane Vrbja in okolice odslej bolje varoval pred poplavami streljaj oddaljene reke Savinje kot v preteklosti. Ker je urejanje vodotokov v celoti v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor RS, je včeraj povedal vodja občinskega oddelka za okolje in prostor Aleksander Žolnir, je to prispevalo 37 milijonov tolarjev (154.281 €), kolikor je stala gradnja protipoplavnega zidu. Zaradi razmeroma obilnih padavin in visokega vodostaja poleti so imeli izvajalci kar nekaj težav pri gradnji zidu, kljub temu pa so delo končali v dobrih dveh mesecih. Zid, ki so ga namenu predali včeraj, pa krajane Vrbja in okolice le nekoliko bolje varuje pred poplavami, kot pred njegovo izgradnjo, ne pa povsem. Da bi bila stopnja varnosti pred poplavami v tem delu spodnje Savinjske doline kar največja bi morali namreč zgraditi vsaj še en tak objekt, je nadaljeval Aleksander Žolnir, in sicer v smeri proti zahodu oziroma Šempetru. Čeprav je bilo v preteklosti za protipoplavno zaščito občini Žalec obljubljenih 90 milijonov tolarjev (375.280 €), občina še nima zagotovil, da bodo v bližnji prihodnosti dela vendarle nadaljevali. V Žalcu verjamejo, da jih bo danes s sabo prinesel okoljski minister Janez Kopač, saj bo prisoten pri odprtju obeh objektov.


vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.