Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Pogosta vprašanja)

člani: 1
gosti: 10

slavc112, več...
Slovenija : Vlažno seno se laže vžge
Objavil LeonK - 2.8.2006 11:04:47 (6769 x prebrano) Novice tega avtorja

Ljubljanski policist in kriminalisti zadnje čase opažajo vse več požarov na gospodarskih objektih, ki jih je povzročil samovžig sena. Da se takšni dogodki ne bi pojavljali, v Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana opozarjajo s preventivnim nasvetom za občane.


Vlažno seno se laže vžge kot suho. Samovžig sena je pojav, kjer ogenj nastane, kljub temu da zunanjega vira vžiga ni, ampak se zaradi samodejnega segrevanja kopiči toplota v notranjosti sena, ohlajanja oz. odvajanja toplote pa ni. Večja, kot je količina sena, teže se hladi in se s tem povečuje možnost za nastanek ognja. Procesi, ki lahko pripeljejo do samovžiga, se pričnejo že pri sobni temperaturi. Rastline v manjši meri proizvajajo kisik, tudi ko se že uskladiščijo, tega pa lahko nato porabljajo mikroorganizmi (termofilne bakterije), ki povzročajo dvig temperature. Poleg tega se v kemičnih reakcijah proizvajajo plini, ki se lahko pri dovolj visoki temperaturi vžgejo. V senu se razvijajo ogljikov dioksid, dušik, metan, vodikov sulfid.

Eden pomembnejših pogojev za nastanek samovžiga sena je vlaga. Shranjeno seno mora imeti manj kot 20 odstotkov vlage. Razlogi za prezgodnje skladiščenje sena, ki posledično prinesejo preseženo količino vlage, so različni: prehitro spravilo zaradi nevarnosti prihajajočega dežja, nedoslednost pri sušenju, lahko se vlaga v senu poveča zaradi poškodovane strehe objekta in seno moči dež ali pa se seno vlaži iz tal. Eden od pogojev za samovžig sena je tudi višina kopice, ki mora biti minimalno od 2 do 3 metre.

Pomembno je, da ste pri segrevanju pozorni na vonj sena in v primeru kislega vonja ali vonja po karameli nemudoma ukrepate. Vendar bodite previdni pri premetavanju sena, ker lahko s tem dovedete svež zrak in pospešite vžig. Nikakor ne hodite po senu, ker zaradi tvorbe požarnih kotanj obstaja nevarnost, da se senena kopica vdre ali sesede, če pa je to vendarle nujno, naj bo oseba navezana in nikakor ne sama na kopici.

Nevarna doba za samovžig je od 3 do 6 tednov po skladiščenju sena. Samovžig sena se lahko pojavi tudi po veliko daljšem času (na primer več let), če je seno shranjeno v kopici ali v balah brez ovoja in delno pokrito. V takšnih primerih je izpostavljeno različnim vremenskim vplivom in v primernih okoliščinah (dežju sledi več dni zelo toplega in sončnega vremena) se procesi, ki pripeljejo do samovžiga, ponovno pričnejo.

Tudi dobro posušeno seno se v prvih nekaj dneh skladiščenja segreje do okoli 50 C, vendar se po 15-60 dneh ohladi, pri tem pa je le neznatna možnost vžiga ali zmanjšanja kakovosti krme. Hitrost ohlajanja je odvisna od gostote sena, temperature okolja, količine vlage in prostorov skladiščenja.

Samovžig sena se z upoštevanjem dobre prakse in previdnosti lahko prepreči, s čimer se ohranita premoženje in navsezadnje kakovost krme.Požarna kotanja

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.