Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Iz Kemiplasa je ušel AFK
Objavil Mitja - 10.9.2004 14:11:57 (1620 x prebrano) Novice tega avtorja

Iz Kemiplasa je ušel AFK
V torek zvečer je Kemiplasovo okolico prekril strjen plin, ki naj ne bi ogrožal okolja in zdravja ljudi

DEKANI - Sosedje dekanske tovarne Kemiplas so imeli v noči iz torka na sredo nemiren spanec. Preden so legli spat, ob 21.15, so jih poletnim temperaturam navkljub presenetile bele snežinke, ki pa so namesto z neba padale iz obrata za proizvodnjo anhidrida ftalne kisline. Niso se jih razveselili. Še posebej zato ne, ker jih je to septembrsko sneženje ščegetalo v nosu. Zrak je bil prežet z jedkim vonjem. Kaj se je spet zgodilo v Kemiplasu?

Da je bližnje vrtove v začetku septembra, po letnem dopustu ali remontu, včasih prekril bel prah, so okoliški prebivalci že doživeli. Vendar je bilo tokrat te snovi več, pa tudi pobeljene površine so bile obsežnejše kot kdajkoli prej. Krajanom pritrjujejo v tovarni. Irena Rimac Poles, direktorjeva pomočnica, torkov dogodek označuje kot "izredni", vendar ne katastrofalni. Kemiplasov septembrski sneg okolja in zdravja ljudi po njenih zagotovilih ni ogrožal.

Kot pojasnjuje, se je neljubi dogodek zgodil po menjavi katalizatorja v reaktorju obrata za proizvodnjo anhidrida ftalne kisline (AFK). Reaktor so zagnali v torek okrog 16. ali 17. ure in do 21.15 je delal "povsem normalno". Zatem se je v njem iz doslej neznanih vzrokov čezmerno povišal pritisk, zaradi česar se je proizvodnja samodejno ustavila. V vmesnih sekundah pa so se odprle varnostne opne, skozi katere se je AFK sprostil v zrak. Po besedah Irene Rimac Poles ga je v ozračje ušlo manj kot tri kilograme, ob dotiku z zrakom pa je spremenil agregatno stanje - iz plinastega (pri 400 stopinjah Celzija v reaktorju) je prešel v trdo - in se razpršil v okolje. Na zemljo je padel v drobnih belih kosmih, na videz podobnih snežinkam, vendar precej trših. Zaradi tega ni skopnel, "stalil bi se šele pri 131 stopinjah Celzija", in Kemiplasovi delavci so ga morali posesati. Zbranega na kup so stresli k drugim kemijskim odpadkom, katerih uničenje prepuščajo pooblaščenim institucijam.

V dokaz o neškodljivosti AFK Irena Rimac Poles omenja svojstven poskus, ki so ga opravili v tovarni. Pred dobrim letom so eno od sobnih rastlin posuli z luskami AFK in v vsem tem obdobju rastlina ni reagirala. "AFK ne smeš zgolj zaužiti," poudarja, vendar okoliške povrtnine po njenem prepričanju niso oporečne.

Ireni Rimac Poles pritrjuje glavna republiška inšpektorica za okolje, prostor in energijo Bojana Pohar . "Inšpekcijski postopek še ni sklenjen, vendar po dosedanjih ugotovitvah ni prišlo do poškodbe okolja," je povedala včeraj. Odzval se je tudi koprski župan Boris Popovič in izpostavil, da bi morali v Kemiplasu na lastne stroške opraviti analize bližnje zemlje, a do konkretnih dogovorov ni prišlo. V tovarni pa ponovni zagon obrata napovedujejo za konec prihodnjega tedna.

MIRJANA CERIN

AFK vendarle ni povsem neškodljiv. Na spletnih straneh tovarne opozarjajo, da utegne dražiti oči in dihala ter na slednjih povzročiti tudi alergične reakcije. Ob dotiku z vodo tvori ftalično kislino, ki povzroča opekline. Po vdihu ali zaužitju svetujejo svež zrak in večje količine vode. Vsaj 15-minutno tuširanje z vodo je nujno tudi ob njegovem dotiku s kožo, poleg takojšnje odstranitve oblek in medicinske oskrbe.


vir:Primorske Novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.