Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Oblačil, obutve in pohištva ni bilo mogoče rešiti
Objavil LeonK - 5.6.2006 15:51:55 (1403 x prebrano) Novice tega avtorja

"V zadnjih treh tednih so, za zdaj še neznanci, že trikrat zanetili požar v stavbi nekdanjega vojaškega skladišča ob Potrčevi cesti, ob enem največjih ptujskih brezplačnih parkirišč. Tretjič so ga, prav tako še neznani storilci, zanetili v noči na soboto.Tokrat ptujskim gasilcem pod poveljstvom" Martina Vrbančiča œni uspelo omejiti požara, čeprav so prišli na kraj z vso sodobno opremo in v dobrih štirih minutah po prejemu obvestila. Pomagali so jim tudi okoliški gasilci, skupaj je bilo do 8. ure zjutraj tam kakih 200. Po oceni očividcev in vpletenih so bili gasilci o požaru relativno pozno obveščeni, res pa je tudi, da je zagorel objekt, ki je z izjemo zunanjih sten povsem lesen.

Skupaj s stavbo je, na žalost, zgorelo tudi vse, kar je bilo v skladišču, ki je bilo nekdaj osrednje ptujsko skladišče Karitas, zadnja leta predvsem župnijske Karitas sv. Ožbalta. V njem so bile ogromne količine oblek, obutve, posteljnine in drugega blaga, vzmetnic in nekaj pohištva.

Kot so nam povedali v župnijskem uradu sv. Ožbalta na Ptuju, je bilo te dni v skladišču vse nared za postopno preselitev v nove prostore v bližini kapucinskega samostana ob Potrčevi, vendar zdaj ne bo več česa seliti. "Z januarjem smo se pričeli seliti v nove prostore, saj smo to centralno skladišče za celotno širše ptujsko območje nameravali izprazniti do sredine junija in smo se z Mestno občino Ptuj dogovarjali, da bi objekt podrli v zadnjih junijskih dneh. K sklepu, da je šlo za namerni požig, nas vodi poznavanje tega območja in dejstvo, da v objektu ni bilo elektrike, tudi ni bilo možnosti strele niti samovžiga, saj je bilo v skladišču vse popolnoma suho. V skladišču je bilo kakih 30 metrov polic, širokih dva metra in visokih tri metre, polnih oblačil in posteljnine ter zaves, in kakšnih 30 metrov oblačil na obešalnikih. Po približni oceni je bilo v njem več kot dve toni oblek. Zelo nam je žal, da je zgorela tudi pošiljka, za cel tovornjak smo je pripravili za pot v Veliki Travnik v Bosni in Hercegovini. Darovanega materiala je bilo v tem skladišču še vedno veliko predvsem zato, ker je bilo to osrednje skladišče za celoten ptujski okoliš kar 15 let in ljudje so pomoč od blizu in daleč še vedno nosili ali pa si hodili po njo tudi iz oddaljenejših, denimo haloških predelov. In če so karkoli potrebovali, smo jim dali. Popolnoma vsega iz tega skladišča najbrž ne bi mogli preseliti v novo, nekaj bi tudi razdelili še drugim župnijskim Karitas," nam je pripovedoval vodja župnijske Karitas pater" Milan Kvas. œ

Omenil je tudi, da so v vseh petnajstih letih na tem območju, ki je tudi znano ptujsko nočno zbirališče predvsem mladoletnikov, že nekajkrat, uradno še vedno neznanci, zanetili manjše požare, ki pa so jim bili gasilci kos. Vendar nihče ni konkretneje ukrepal ali upošteval opozoril župnišča in tudi okoliških prebivalcev o tukajšnjih nočnih dogajanjih, ki so jih že nekaj časa pošiljali na policijo in mestno občino.

Tudi v vodstvu ptujskih gasilcev, ki so še v jutranjih urah poskušali karkoli rešiti s pogorišča, so prepričani, da je šlo za (nameren) požig objekta, vendar lahko uradni odgovor, ali so njihova dognanja pravilna, podajo kriminalisti Policijske uprave Maribor, ki so si v soboto zjutraj ogledali pogorišče.


Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.