Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Sneg, poplave, plazovi, toča...
Objavil pes - 30.5.2006 22:02:15 (2108 x prebrano) Novice tega avtorja

Precej nevšečnosti so povzročile tudi poplave meteornih vod. Na Ptuju je tako zalilo odprto skladišče Metalke, v občini Juršinci gasilski dom v Gabrniku, v Posavju kletne prostore delavnice v naselju Orehovica in v Krškem klet podjetja Alea. Poleg tega je voda poplavila kletne prostore več stanovanjskih hiš tako na območju Posavja kot na območju Postojne in Cerknice ter tudi Ljubljane.


Na Notranjskem in Dolenjskem je ponekod snežilo, narasle reke in plazovi pa so ogrožali kraje na Štajerskem in v Posavju.


Majski sneg
Sneg je prekril majsko cvetje (Foto: POPTV)
Obsežne padavine v jugovzhodni in osrednji Sloveniji povzročajo številne težave. Ob velikih količinah padavin so začele poplavljati manjše reke in potoki v porečjih Kolpe, Krke, Sotle in Dravinje, voda je predvsem na območju Celja, Ptuja in Krškega zalila več stanovanjskih objektov, poplavila pa je tudi kmetijske površine in nekatere lokalne ceste, ki so tako bodisi zaradi vode bodisi zaradi zemeljskih plazov zaprte, so pojasnili v Centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.
Sneg na Babnem polju
Na Babnem polju je zapadlo nekaj centimetrov snega (Foto: POPTV)
Toča v Prekmurju, sneg na Dolenjskem in Notranjskem
Po podatkih Urada za okolje na Agenciji RS za okolje naj bi padavine ponehale do večera. Večinoma se to nanaša na dež, ki še vedno pada zlasti v vzhodni polovici Slovenije. Deloma pa tudi na točo, ki je popoldne zajela območje Hodoša v Prekmurju, in na sneg, ki je začel padati ponekod na Dolenjskem in Notranjskem ter je presenetil voznike na regionalni cesti od Cerknice proti Babnem polju ter med Sodražico in Loškim potokom. Dravinja
Narasla Dravinja
Reke naraščajo
Zaradi velike količine padavin v zadnjih 36 urah reke predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji ter ponekod v osrednji Sloveniji naraščajo. Nekatere manjše reke in potoki zlasti v porečjih Kolpe, Krke, spodnjega toka Save, Dravinje, Sotle ter v Suhi krajini in na območju Krasa so že prestopile svoje bregove in poplavljajo večinoma na območju vsakoletnih poplav, so pojasnili na Uradu za okolje Agencije RS za okolje.
Problematična bi utegnila biti predvsem reka Krka, ki zaradi specifičnega vodostaja običajno poplavlja nekaj dni po obsežnem deževju. Tako bo Krka v srednjem in spodnjem toku začela poplavljati ponoči in bo na območju vsakoletnih poplav poplavljala več dni. Lahko pa se zgodi, da bo poplavljala tudi zunaj tega območja, kjer prebivalci poplav niso vajeni, opozarjajo na Uradu za okolje.Poplave... Dravinja poplavlja
Poplave so prizadele Štajersko, Dolenjsko in ljubljansko območje. Reke še naraščajo (Foto: POPTV)
Zaradi poplav predvsem manjših rek so že težave na območju Ptuja, kjer je v porečju Dravinje poplavljenih 120 hektarov kmetijskih površin. Zaradi poplav sta zaprti tudi regionalni cesti Poljčane - Majšperk in Majšperk - Jurovci.
Precej nevšečnosti so povzročile tudi poplave meteornih vod. Na Ptuju je tako zalilo odprto skladišče Metalke, v občini Juršinci gasilski dom v Gabrniku, v Posavju kletne prostore delavnice v naselju Orehovica in v Krškem klet podjetja Alea. Poleg tega je voda poplavila kletne prostore več stanovanjskih hiš tako na območju Posavja kot na območju Postojne in Cerknice ter tudi Ljubljane.... in plazovi Plaz v Panecah pri Laskem
Zaradi plazov je zaprtih več cest (Foto: POPTV)
V okolici Sevnice in na Celjskem je zaprtih več lokalnih cest zaradi poplav in tudi zemeljskih plazov, ki sta se utrgala nad Litijo in na Vranskem.
Že v ponedeljek popoldne pa se je zemeljski plaz utrgal v Panečah v občini Laško. Plaz, velik 20 hektarov, ki se razteza na dolžini 1,5 kilometra, posredno ogroža nekaj počitniških hiš, ki niso v njegovi neposredni bližini. Pripadniki civilne zaščite in delavci z gradbenimi stroji so se danes lotili urejanja struge tamkajšnjega hudourniškega studenca, ki ga je plaz zajezil. V primeru širitve plazu pa bosta od sveta odrezani vasi Kremen in Vislana s 15 domačijami. Plaz v Panecah pri Laskem
Plaz v Panečah pri Laškem se razteza na dolžini 1,5 kilometra (Foto: POPTV)
Plaz je zasul tudi Paneški graben, kar povzroča na več mestih zajezitve, v katerih se akumulira voda. Ob nadaljnjem deževju obstaja nevarnost, da bi zaradi razmočene zemlje nastal mulj, ki bo ob močnejšem deževju in popustitvi zajezitve lahko ogrozil stanovanjske hiše ob spodnjem toku Paneškega grabna.

Ocena: 9.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.