Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Bo super voda pregnala smrad?
Objavil pes - 15.5.2006 10:20:35 (2636 x prebrano) Novice tega avtorja

Gasilci so poplavljeno območje škropili s sredstvom, ki naj bi nevtraliziralo vonj odplak.


Prebivalci Dogoš dvomijo o tem, da njihovi vrtovi niso okuženi z nevarnimi snovmi
Bo super voda pregnala smrad?

Stanovalce bo težko prepričati, da je sredstvo, s katerim so gasilci poškropili njihove domove, učinkovito, saj gre za obogateno vodo, ki jo s filtriranjem pridobivajo iz morske vode - Vzrok poplav uradno še ni znan


Foto: Andreja Kutin
Gasilci so poplavljeno območje škropili s sredstvom, ki naj bi nevtraliziralo vonj odplak.
Posledice poplav odpadnih vod iz kanalizacijskega sistema, ki so v torek zalile hiše, vrtove in njive v Dogošah, so gasilci in krajani odpravljali ves teden, včeraj pa so hiše in vrtove poškropili s sredstvom, ki naj bi preprečevalo neprijeten vonj zaradi fekalne vode. Vzrok poplav uradno še ni znan, prevladuje pa mnenje, da so posledica zasutja dela stražunskega kanala, ki rabi regulaciji odpadnih voda ob večjih nalivih.

"Ves teden smo z vrtov pobirali vse, kar je naplavilo. Vmes so bili higienski vložki in toaletni papir, pač vse, kar je v kanalizaciji. Sodelavci zavoda za zdravstveno varstvo so odvzeli vzorce vode in vrtnin in zelo nas zanima, kaj bodo pokazali rezultati. Težko verjamem, da vrtovi niso okuženi z nevarnimi snovmi. Želimo, da bi zavod stanje spremljal še naprej in odvzel tudi vzorce tal," je zaskrbljena Majda Fišer. Stanovalce bo le težko prepričati, da je sredstvo, s katerim so gasilci poškropili njihove domove, učinkovito, saj gre za obogateno vodo, ki jo s filtriranjem pridobivajo iz morske vode. Vodo, imenovano Super NN, sta razvila zakonca iz Ljubljane, poleg odstranjevanja neprijetnih vonjav pa naj bi po besedah direktorja podjetja Super NN Darijana Mulca razbijala težke kovine, razgrajevala maščobe, strupe in sečno kislino.

Ker je kemijska sestava vode v celoti podobna navadni pitni vodi, smo pobudnika akcije Borisa Leskovarja, ki je odgovoren za izvajanje sanacije v Dogošah, povprašali o učinkovitosti škropljenja: "Pravzaprav gre za demonstracijo nove snovi, ki v celoti temelji na naravnih sestavinah. Seveda smo delovanje te učinkovine preverili pri drugih uporabnikih. V Kočevju to vodo uporabljajo za odstranjevanje vonjav s prašičje farme, ki se nahaja v neposredni bližini blokovskega naselja. Ker so njihove izkušnje dobre, smo se odločili zadevo preveriti. Če se bo izkazala za učinkovito, jo bomo lahko uporabili tudi v drugih podobnih primerih, verjetno tudi na deponiji Dogoše. Seveda bodo v naslednjih dneh strokovnjaki iz mariborskega zavoda za zdravstveno varstvo opravili deratizacijo v kleteh in gospodarskih poslopjih, saj obstaja možnost, da je z odpadno vodo naplavilo tudi podgane in miši ali njihove kadavre. Za zdaj teh živali tukaj še nismo našli."

Ocena: 8.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.