Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Mimogrede : večer/Prejeli smo:Gasilci opozarjajo železničarje (II)
Objavil Mitja - 7.9.2004 10:17:54 (1501 x prebrano) Novice tega avtorja

PREJELI SMO
Gasilci opozarjajo železničarje (II)

Vodstvo Javne agencije za železniški promet (AŽP) sporoča, da so se po zadnjem požaru, ki ga je na železniški progi med Mostičjem in Hrastovljami pri Kopru povzročil tovorni vlak, v medijih pojavile neresnične trditve. Čeprav je AŽP upravljavec slovenske železniške infrastrukture, ki je v lasti RS, pa to ne pomeni, da sta AŽP in ministrstvo za promet odgovorna za nastalo škodo. Pooblaščeni upravljavec železniške infrastrukture so namreč Holding Slovenske železnice, d.o.o., ki je z AŽP sklenil pogodbo za vzdrževanje javne železniške infrastrukture (gospodarska javna služba). Glede na to, da je Holding SŽ tudi prevoznik, za kar ima ustrezno licenco, mora imeti svojo dejavnost ustrezno zavarovano, kar pomeni tudi kritje škode ob primerih odgovornosti za povzročitev požara.

Požari ob železniški progi proti Kopru se ponavljajo vsako leto. Razlogov za nastanek teh požarov je sicer več, pa vendar je pri tovornih kompozicijah, ki morajo na tem odseku močno zavirati, v glavnem krivda na strani zavornih sistemov, ki povzročajo iskrenje. Pravilnik o ukrepih varstva pred požarom v varovalnem progovnem in v progovnem pasu železniške proge opredeljuje protipožarne ukrepe, ki jih mora izvajati pooblaščeni upravljavec, v tem primeru Holding SŽ. V prvi vrsti gre za preventivne ukrepe, kot so; redno odstranjevanje mrtve vegetacije ter redno košenje in odstranjevanje trave, ki jih mora izvajati pooblaščeni upravljavec. Poleg tega morajo primerne protipožarne ukrepe izvajati tudi vsi ostali lastniki zemljišč, ki mejijo na progovni oziroma varovalni pas železniške proge. AŽP pa je zadolžena, da po predlogih Holdinga SŽ izvaja ukrepe gradnje protipožarnih zidov in omejevanja hitrosti vožnje vlakov na kritičnih odsekih železniške proge. Glede na to, da je prav ta odsek proge zaradi geografskih značilnosti še posebej občutljiv, bi se prevoznik moral temu prilagoditi in dosledno izvajati ukrepe, predvidene v omenjenemu podzakonskemu aktu. V izogib nadaljnjim požarom pa bi moral Holding SŽ proučiti alternativne možnosti uporabe kakovostnejših materialov zavornih sistemov železniških vozil.

Javna agencija za železniški promet RS, mag. Ljubo Žerak, vodja sektorja za vzdrževanje JŽI dr. Bojan Rosi, vodja sektorja za promet


vir :večer.si


http://www.vecer.si/vecer2003/default.asp?kaj=6&id=2004090700567298

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.