Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Največkrat zagori zaradi malomarnosti
Objavil LeonK - 3.4.2006 15:28:03 (1682 x prebrano) Novice tega avtorja

Pomladansko kurjenje smeti in odpadkov poveča nevarnost požarov v naravnem okolju.Gasilci naštejejo na leto povprečno tisoč požarov v naravi - Rekordno leto 2003, ko so našteli kar 2800 tovrstnih požarov.S prihodom pomladi, po kopnenju snega, so se pričela tudi dela na travnikih, njivah in vrtovih. Tradicionalno je s tem povezano tudi kurjenje najrazličnejših smeti in navlake. Velikokrat pa se zgodi, da se tako početje ne konča, kot bi si želeli, temveč je treba na pomoč poklicati gasilce. Že v prvih dneh, ko snega ni bilo več, je bilo mogoče v dnevnih obvestilih Republiškega centra za obveščanje opaziti, da se število teh dogodkov v rubriki "požari v naravi" vsakodnevno povečuje.

Matjaž Klarič, komandir Gasilske zveze Slovenije, je pojasnil, da statistika požarov kaže v Sloveniji povprečno od 4500 do 5500 požarov na leto. "Število požarov je odvisno predvsem od števila požarov v naravi, medtem ko število požarov na objektih in na prometnih sredstvih narašča enakomerno. Požari v naravi se pojavljajo predvsem v sušnem obdobju. Njihovo število se giblje od 1000 požarov na leto pa vse do rekordnih 2800 požarov v naravi v letu 2003," razlaga komandir Klarič statistiko. Po podatkih Republiške uprave za zaščito in reševanje smo leta 2003 prav zaradi povečanja števila požarov v naravnem okolju imeli kar 6068 požarov, kar je bilo najvišje število požarov v zadnjih letih. Med njimi je bil tudi največji požar v zadnjih letih, ki je v zadnjih dneh julija izbruhnil na Krasu. V dveh dneh je zajel več kot 1000 hektarov površine in je ogrožal tudi več vasi. Ogenj je gasilo približno 1700 gasilcev iz širšega dela Slovenije.

"Požari v naravi v povprečju, zaradi hitrih, strokovnih in uspešnih intervencij, zajamejo praviloma manjše površine, med pet in 10 hektarov," pravi Klarič, "v letu, ki je za nami in je bilo relativno ugodno glede števila požarov, smo našteli okoli 4000 požarov, med njimi okrog 2000 požarov v naravi. Ti so bili posebej pogosti februarja in aprila, ko so se gibali okrog številke 400, kar je pa že zelo visoko število in značilno za sušno obdobje. Tako smo imeli v aprilu tudi za nekaj dni razglašeno veliko požarno ogroženost. Na srečo je temu sledilo deževno vreme, ki je pomenilo tudi zmanjšanje ogroženosti zaradi požarov v naravi."

Vzrok za požare sta, tako Klarič, v več kot polovici primerov človeška malomarnost in neznanje. Tako najpogosteje v naravi zagori zaradi neprevidnega kurjenja (čiščenje v naravi, pikniki, kresovi...), odmetavanja ogorkov, otroške igre. Na obalno-kraškem območju pa so pogosti tudi požari, ki jih zanetijo železniške lokomotive.

Klarič ob kurjenju v naravi svetuje: "Takšno početje od nas zahteva razsodnost in premišljenost. Pri tem je zelo pomembno, da pravilno izberemo mesto kurjenja, ki mora biti v skladu z Uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju, kurimo lahko torej najmanj 50 metrov od gozda, od pomembnih prometnih poti in večjih naselij, oziroma 100 metrov od objektov, v katerih se skladiščijo vnetljive in nevarne snovi. Kurišče moramo obdati z negorljivim materialom, ves čas kurjenja pa moramo ogenj nadzorovati in kurjenje ob pojavu močnejšega vetra takoj prekiniti. Po končanem kurjenju moramo žerjavico pogasiti in kurišče pokriti z negorljivim materialom." Prepovedano je kurjenje v gozdu. Prepoved kurjenja pa velja tudi v času, ko je razglašena velika in zelo velika požarna ogroženost, prav tako ni dovoljeno zažiganje neobdelanih zemljišč in nerodovitnih površin.

Klarič svetuje, da naj, če vendarle zagori, ostanemo mirni in razsodni. Če nam razmere dopuščajo, poskusimo požar sami pogasiti. Za to lahko uporabimo veje (najprimernejše so borove), lopate, vrtne škropilnice in podobno. Če pa presodimo, da požara sami ne bomo mogli pogasiti, moramo takoj o tem obvestiti gasilce na telefonsko številko 112.


Človeška malomarnost in neznanje sta najbolj pogosta vzroka požarov v naravnem okolju.


Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.