Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 1

več...
Evropa : Poplave ogrožajo svet
Objavil Mitja - 31.3.2006 23:29:10 (1262 x prebrano) Novice tega avtorja

Poplave ki ogrožajo tudi Evropo, so samo del naraščajočega števila katastrof


Te dni srednjo Evropo ogrožajo narasle vode, ki so ponekod zaradi močnega deževja že začele prestopati bregove. Ogrožena sta Poljska in Madžarska, kjer oblasti izvajajo posebne ukrepe, položaj pa je še posebej skrb vzbujajoč na Češkem. Reke so bregove že prestopile tudi v Avstriji, na Slovaškem, Nemčiji ter Romuniji.


ZNOVA KATASTROFA?

Ravno pred štirimi leti so Češko prizadele hude poplave, kar je vodilo do množične evakuacije ljudi. Mnogi so takrat izgubili vsaj del premoženja. Umrlo je 17 ljudi, dvesto tisoč pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Kot da se zgodovina vsaj delno ponavlja, se je narava v nekaterih predelih države znova obrnila proti ljudem. V sredo zvečer je reka Dyje na Južnem Moravskem narasla do kritičnih meja, oblasti v mestu Znojmo so odredile evakuacijo več kot deset tisoč ljudi. Češki hidrometeorološki inštitut je poleg omenjene Južne Moravske izdal opozorilo glede možnih ekstremnih poplav tudi za vzhodnomoravsko regijo Zlin. Najbolj kritični so spodnji pritoki rek Sazave in Luznice, ki se obe zlivata v Vltavo, ter Laba in Morava. Češka vlada je na izrednem zasedanju za pomoč žrtvam poplav že odobrila 1,3 milijona evrov, zamenjali pa so tudi direktorje češkega vodnega gospodarstva, saj naj bi "zaspali" in premalo pozornosti posvečali nevarnosti naraščajočih vod, ki bodo po vsej verjetnosti zaradi dežja in taljenja snega v čeških planinah še naprej naraščale.

POTOPLJENA AZIJA

Klimatske spremembe utegnejo pomembno vplivati na prihodnji ekonomski položaj v azijsko-pacifiški regiji, opozarja Svetovna banka. Po mnenju te institucije je najbolj ogrožen obalni pas z naraščajočo industrializacijo. Naraščanje nivoja morske vode, intenzivnejše nevihte in vse bolj obsežne poplave ter tudi obsežnejši pojav suše, utegnejo ogroziti milijone življenj, pravi Svetovna banka v svojem poročilu, ki ga izdaja dvakrat letno o stanju vzhodnoazijskih gospodarstev. Kritika se nanaša tudi na to, da so države v tej regiji preveč odvisne od fosilnih goriv, zato jim strokovnjaki omenjene inštitucije svetujejo promocijo energetske učinkovitosti in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je zato v začetku tedna svetovno javnost in posebej svetovne voditelje pozval, naj več investirajo v zgodnje opozarjanje in varnostne sisteme, ki bi preprečevali mnoge potencialne človeške žrtve in morebitno uničenje ob potresih, cunamijih in drugih naravnih katastrofah. "Tveganje ni katastrofa po definiciji. Tveganje postane katastrofa tedaj, ko pojav pomete s človeškimi življenji," je Clinton dejal pred začetkom mednarodne konference o zgodnjem opozarjanju v Bonnu. Ob tem je poudaril, da je prav cunami v jugovzhodni Aziji najglasnejše opozorilo za mnoge, da začnejo več pozornosti namenjati zmanjševanju tveganja.

USODNE POSLEDICE

Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da imajo lahko podnebne spremembe usodne posledice. Prav zato so voditelji nekaterih držav že pred nekaj leti ustanovili Mednarodni odbor o podnebnih spremembah (IPCC), ki deluje v okviru Združenih narodih. Na začetku leta 2001 je luč ugledalo tretje, do zdaj najobsežnejše poročilo odbora o spremembah podnebja. Znanstveniki so v poročilu zapisali, da se bo povprečna temperatura od leta 1990 do 2100 povišala za 1,5 do 5,8 stopinj, če svetovna javnost ne bo zmogla splošnega konsenza za zmanjšanje emisij CO2 in drugih toplogrednih plinov. Povprečne temperature bodo naraščale tudi na severni polobli. Posledica tega je lahko do 40 centimetrov višja gladina morja, hudi nalivi in nevihte. Zgodi se lahko tudi taljenje ledenih vrhov ter ledenikov, razen morda na Antarktiki. Znanstveniki napovedujejo, da se lahko morska gladina dvigne tudi do 3 metre, če svet ne bo zmogel globalne strategije boja proti temu problemu.

Mitja Durnik in agencije

Ocena: 1.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.