Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 11

več...
Slovenija : V "pokoj" pet dotrajanih vozil
Objavil gasilec samo - 30.3.2006 17:03:30 (1588 x prebrano) Novice tega avtorja

voznem parku mariborskih poklicnih gasilcev štiri nova gasilska vozila
V "pokoj" pet dotrajanih vozil
Naložba, vredna več kot 151 milijonov tolarjev - Manjše vozilo za vse vrste intervencij in prometne nesreče, večje za požare v industriji in skladiščih ter požare vnetljivih tekočin


Vozni park mariborskih poklicnih gasilcev je od včeraj, prvič po letu 2002, bogatejši za štiri nova vozila, in sicer dve vozili za gašenje znamke Iveco, poveljniško terensko vozilo Kia ter vozilo za prevoz oseb Renault Master. Vozila je gasilcem predal župan mariborske občine Boris Sovič.

Direktor Javnega zavoda za zaščito in reševanje Maribor Franc Čerče je povedal, da bodo zdaj lahko prodali pet dotrajanih vozil.

"Vsa vozila razen renaulta so financirana iz sredstev požarnega sklada, ki so se začela zbirati v letu 2003., dokončno pa bodo poplačana ob koncu leta 2009," je pojasnil Čerče in dodal, da je bilo vozilo znamke Renault, ki ga bodo uporabljali za potrebe javnih del, kupljeno z denarjem iz sredstev za investicije Mestne občine Maribor.

Vozila, njihova celotna vrednost z opremo znaša več kot 151 milijonov tolarjev (630.235 €), so kupili na podlagi javnega razpisa, nakup pa pomeni nadaljevanje obnove voznega parka gasilcev do leta 2007, ki ga je potrdil strokovni svet zavoda.

Franc Robič, poveljnik mariborskih gasilcev, je dejal, da bosta dve novi gasilski vozili nadomestili tri že odslužena vozila, stara 38, 25 in 22 let.

"Manjše gasilsko vozilo je opremljeno s cisterno za 2500 litrov vode, kar zadošča za šest minut gašenja, v njem pa se bo na intervencije prevažala posadka šestih gasilcev. Vozilo je opremljeno tudi za prometne nesreče, saj ima hidravlični agregat za pogon hidravličnih orodij, kot so škarje, razpiralo in hidravlični cilindri," prav Robič in nadaljuje, da to vozilo uporabljajo najpogosteje, lani na primer v kar 257 intervencijah.

V večjem gasilskem vozilu je prostora za dva gasilca. "Namenjeno je za večje požare v industriji, skladiščih in za gašenje vnetljivih tekočin. Opremljeno je s cisterno za 8000 litrov vode, s tisoč litri penila za proizvodnjo pene, 1500 kilogrami gasilnega prahu za požare vnetljivih tekočin in 120 kilogrami ogljikovega dioksida za gašenje požarov v notranjih prostorih," je razložil Robič in dodal, da količina ogljikovega dioksida zadošča za gašenje prostora v velikosti 240 kubičnih metrov, prah pa za 800 kvadratnih metrov površine.

"Večje vozilo ima vgrajeno tudi samozaščito z vodno prho, ki pri gašenju velikih požarov z razpršeno vodo hladi kabino vozila in pogonska kolesa. Zaradi požara namreč pri gašenju nastajajo toplotno sevanje in visoke temperature," je sklenil poveljnik.

O vozilu Renault Master, ki bo namenjeno za potrebe javnih del, pa je Vasilij Lavrič, vodja javnih del, dejal, da ga bodo uporabljali za prevoz ljudi in orodja.

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.