Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Obrazci)

člani: 1
gosti: 10

slavc112, več...
Slovenija : Nakup štirih novih gasilskih vozil
Objavil pes - 30.3.2006 11:24:07 (1928 x prebrano) Novice tega avtorja

Ormož: Gasilci bi se menda lahko bolj hvalili z usposobljenostjo.Bo delavec, ki je tudi gasilec, težje dobil ali zadržal zaposlitev? - Osem od skupaj 27 društev lani ni sodelovalo pri nobeni intervenciji

Nakup kar štirih gasilskih vozil, od tega treh večjih za potrebe prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Hardek, Ormož in Velika Nedelja, ter manjšega vozila za PGD Trnovci, bo po prepričanju udeležencev rednega letnega občnega zbora Gasilske zveze (GZ) Ormož prelomni ali celo zgodovinski dogodek. Za ta načrtovani nakup v tem in v naslednjem letu je šest potencialnih ponudnikov teh vozil že dvignilo razpisno dokumentacijo, je na zboru povedala Ida Štibler, vodja urada ormoškega župana Vilija Trofenika. Hkrati je nekoliko okrcala prisotne delegate vseh 22 gasilskih društev na območju občine Ormož, ker so v svojih poročilih po njenem premalo omenjali dosedanje dosežke na tem področju, "čeprav se imamo s čim pohvaliti". V nadaljevanju je zatrdila, da so se v minulih treh letih gasilci predvsem zelo veliko izobraževali, nasploh ter za različne specialnosti in poveljevanja, za potrebe gasilske operative, ker naj bi pred tem glede vsega tega nekoliko zaostali. Hkrati je bilo kupljene veliko opreme. Tako je zdaj pri PGD denimo dovolj dihalnih aparatov, potrebnih pri gašenju v notranjosti gorečih prostorov, domala vse pa je bilo storjeno in doseženo tudi pri obveščanju in alarmiranju; veliko gasilcev je usposobljenih za delo z računalniki.

Samo lani se je za različne potrebe izobraževalo in opravilo predpisane preizkuse znanja skupaj 234 gasilcev in gasilk. PGD Cvetkovci in PGD Središče ob Dravi sta dobili novi gasilski vozili. Pri teh nabavah naj bi bilo sicer nekaj (prestižne) nevoščljivosti in zamer, a te ovire očitno, sklicujoč se na kategorizacijo PGD, po kateri ne morejo vse PGD imeti vsega, uspešno premagujejo. Pri tem pride najbrž prav tudi podatek, ki ga je omenil Jože Korban, predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje, da osem od skupaj 22 društev lani ni sodelovalo pri nobeni intervenciji, medtem ko so druga PGD sodelovala pri vsaj eni intervenciji. V razpravi pa so med drugim opozorili na možne neugodne posledice določila novega zakona o gasilski službi, po katerem lahko delavec, ki je tudi gasilec, med delom zapusti delovno mesto in odide na nujno intervencijo, kajti takega delavca naj bi se delodajalec želel čimprej znebiti ali pa ga naj sploh ne bi zaposlil.

Na potrebno znanje pri uporabi novih tehnologij gašenja je opozoril tudi Jože Šterman, predsednik GZ Ormož. To po njegovem zahtevajo tudi spremenjeni predpisi in posledično nova pravila o gasilski službi, prilagojena evropskim. Spomnil je, da sta PGD Trgovišče in PGD Velika Nedelja lani praznovali 110 let delovanja, GZ Ormož je slavila 50 let, letos bo PGD Ormož proslavilo 120 let, PGD Hardek pa 110; na Hardeku bo tudi tradicionalni, letos že 35. dan gasilcev občine Ormož. Pohvalil je sodelovanje z Rdečim križem, domačim zdravstvenim domom in organizacijo civilne zaščite. Božo Knez (iz Grosuplja), delegat Gasilske zveze Slovenije na zboru, pa je med drugim povedal, da je pri Upravi RS za zaščito in reševanje za nakup gasilske opreme in tehnike letos na voljo 318 milijonov tolarjev (1.327.251 €), in opozoril, da bo razpis za porabo teh sredstev objavljen v mesecu aprilu.

Omenimo še, da imajo gasilci na območju občine Ormož zavidljivo veliko število podmladka, nekaj več kot 300 otrok in mladine. Delujejo po posebnem programu dela, tudi zunaj meja naše države, že nekaj let pa si - vsaj doslej brez uspeha - prizadevajo, da bi zanje pripravili tudi poletni gasilski tabor.

http://www.vecer.si/vecer2006/default.asp?kaj=6&id=2006033004108862

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.