Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 1
gosti: 4

Aleks97, več...
Slovenija : Opremljeni za tehnično reševanje
Objavil pes - 28.2.2006 11:10:49 (1842 x prebrano) Novice tega avtorja

Ormož: Prostovoljno gasilsko društvo je letos staro 120 let
Lani so opravili 25 intervencij - Začeli so zbirati denar za nakup novega gasilskega avta - Izobraževanj manj, zato pa več praktičnih vaj

Pred 120 leti, ko je bilo ustanovljeno sedanje Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Ormož, je bilo veliko stvari urejenih drugače kod zdaj, toda namen delovanja društva je ostal isti, namreč pomoč ljudem v stiski, povzemamo iz nagovora dr. Simona Kolmaniča, predsednika PGD Ormož na jubilejnem občnem zboru minulo soboto. Za svoj največji lanski uspeh štejejo nadgradnjo vozila za tehnično reševanje ljudi v prometnih nesrečah, za kar imajo koncesijo Uprave RS za zaščito in reševanje. S posredovanjem poslanca Alojza Soka jim je končno uspelo dobiti potreben denar za to opremo, sami pa so vozilo opremili še z napravami za gašenje manjših ali začetnih požarov v stanovanjih. Uspelo jim je tudi odplačati dolg iz prejšnjih let za poveljniško vozilo, zdaj pa jih čaka prav tako finančno zahteven servis dihalnih aparatov, kajti stari so deset let.
Člani operative so lani opravili skupaj 25 intervencij. Z omenjenim vozilom za tehnično reševanje so pri prometnih nesrečah posredovali 16-krat, to je za 18 odstotkov manj kot leto prej. Izobraževali so se nekoliko manj kot običajno, zato pa so imeli precej več praktičnih vaj. To se je opazilo tudi pri skupni taktični vaji v okviru Gasilske zveze Ormož, kjer so osvojili četrto mesto. Izkazali so se tudi pri urejanju svojega doma, pri čiščenju cest po neurjih, očistili so tudi nekaj vodnjakov, povzemamo po poročanju poveljnika Borisa Notesberga. Zdaj, ko so končno dobro opremljeni za tehnično reševanje, nameravajo svoja prizadevanja usmeriti k zbiranju sredstev za nakup novega gasilskega vozila (CVC 16-25), 120 let delovanja pa nameravajo proslaviti jeseni ter takrat izdati tudi jubilejni Zbornik.

V svoje vrste bi radi pritegnili še več mladih, kajti v nekaj minulih letih pri tem niso bili najbolj uspešni. Toda predstavnik Policijske postaje Ormož - z njo sodelujejo predvsem pri tehničnem reševanju pri prometnih nesrečah - je menil, da je v operativi dovolj mladih in ustrezno usposobljenih gasilcev. Svetoval pa jim je nekoliko več previdnosti, kajti "bolje je na kraj dogodka priti minuto kasneje, kot sploh ne priti na pomoč". Predsednik Gasilske zveze Ormož Jože Šterman pa je ormoške gasilce pohvalil, ne samo za uspehe, ki so jih dosegli, temveč tudi zato, ker so se začeli znova udeleževati skupnih vaj in sodelovati na tekmovanjih.

Za požrtvovalno delo v društvu so s srebrno značko odlikovali Bojana Kovačiča in Borisa Notesberga, Marjan Vujič pa je prejel bronasto značko.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.