Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
13 uporabnik(-ov) online

člani: 3
gosti: 10

pilot, pes, seselstanislav, več...
Slovenija : V veljavi uredba o varstvu pred požarom
Objavil BAČO - 28.1.2006 10:07:27 (1595 x prebrano) Novice tega avtorja

Sobota, 28.01.2006 ob 08:10

Ljubljana - Danes je v veljavo stopila vladna uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju, ki določa ukrepe varstva pred požarom ter opazovanje, obveščanje in posebne ukrepe ob veliki ter zelo veliki požarni ogroženosti. Predpis določa pet stopenj požarne ogroženosti naravnega okolja: zelo veliko, veliko, srednjo, majhno in zelo majhno.
Veliko oziroma zelo veliko požarno ogroženost na posameznem območju ugotavlja in razglaša Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Agencijo RS za okolje, ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavodom za gozdove Slovenije. To lahko uprava stori samostojno ali pa na predlog občine, ki mora nato organizirati opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov ter organizirati požarno stražo.

Ukrepi pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju

Uprava ima nalogo obveščati in opozarjati javnost o stopnji požarne ogroženosti v naravnem okolju, opozarjati na nevarnost in možne posledice požarov, posredovati navodila in ukrepe za varstvo pred požarom in obveščati javnost o stanju varstva pred požarom v naravnem okolju.

Občina lahko glede na geografske, vremenske in druge razmere razglasi stopnjo požarne ogroženosti v naravnem okolju na svojem območju, o čemer obvesti upravo, ter predpiše ali uveljavi posebne ukrepe za varstvo pred požarom.

Uredba predvideva še ukrepe pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju. Prepovedano pa je kuriti v gozdu ter kuriti ali sežigati ostanke kmetijskih rastlin na kmetijskih obdelovalnih zemljiščih, razen na urejenih kuriščih in zaradi zatiranja podlubnikov. Uredba tudi prepoveduje zažigati kmetijska neobdelovalna zemljišča in nerodovitne površine. (STA/Foto BOBO)

Vir: www.siol.net

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.