Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
16 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 16

več...
Slovenija : Stari celini je vsako leto bolj vroče
Objavil Mitja - 23.8.2004 11:07:25 (1399 x prebrano) Novice tega avtorja

Stari celini je vsako leto bolj vroče

Podnebje nad Evropo se segreva precej hitreje od svetovnega povprečja, evropski strokovnjaki pa trdno verjamejo, da je za to krivo izpuščanje toplogrednih plinov v zadnjih nekaj desetletjih

LJUBLJANA - Pogostejši in še pogubnejši viharji, poplave, suše in druge vremenske neprilike, več dežja na severu Evrope in njegovo pomanjkanje na jugu, kar bo ogrozilo kmetijstvo nekaterih pokrajin, ter vse več še bolj razbeljenih vročinskih valov, ki bodo zahtevali veliko smrtnih žrtev med starejšimi in šibkejšimi. Takšna je prihodnost Evrope zaradi globalnih sprememb podnebja, kot jo v svojem zadnjem poročilu napoveduje Evropska okoljska agencija (EEA).

V njem navaja trdne dokaze, da je krivec za globalno segrevanje ozračja v zadnjih 50 letih človeška dejavnost, še posebej izpuščanje toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid (CO2) zaradi kurjenja s fosilnimi gorivi (premog, nafta). Koncentracija CO2 v spodnjih plasteh atmosfere je dosegla najvišjo raven v zadnjih 420.000 letih - morda celo v zadnjih 20 milijonih let - od leta 1950 pa skokovito narašča.

DRAGE POSLEDICE

Strokovnjaki iz EEA opozarjajo, da so poletne poplave pred dvema letoma in lanski vročinski val le zadnja dokaza, kako uničevalne so posledice ekstremnih vremenskih razmer. Avgustovske poplave leta 2002 so povzročile smrt 80 ljudi, škoda pa je znašala najmanj 15 milijard evrov. Lanski vročinski val na zahodu in jugu je posredno povzročil smrt več kot 20.000 ljudi, zlasti med starejšimi, žetev je bila za 30 odstotkov slabša od povprečja, alpski ledeniki pa so izgubili desetino svoje teže.

Od leta 1980 sta bili skoraj dve tretjini katastrofalnih dogodkov v Evropi povezani s poplavami, viharji, sušo ali vročinskimi vali, njihovo število pa se je v zadnjem desetletju podvojilo, medtem ko se recimo povprečna pogostnost potresov ne spreminja. Škoda v naravnih nesrečah, povezanih z vremenom, se je v zadnjih dvajsetih letih podvojila na okoli 11 milijard dolarjev na leto. Res pa je, da nanjo vplivajo tudi socialno-gospodarski dejavniki, kot so večja vrednost stanovanj, večja poseljenost in dražja infrastruktura na ogroženih območjih.

"V poročilu smo zbrali dokaze, da se podnebje spreminja, posledice so številne, z izdatnimi gospodarskimi stroški in precejšnjim vplivom na ljudi ter ekosisteme po vsej Evropi," meni direktorica EEA Jacqueline McGlade . Po njenih besedah mora stara celina še naprej ohraniti svojo vodilno vlogo pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, hkrati pa moramo razviti strategije za prilagoditev podnebnim spremembam tako na evropski, regionalni in državni kot na lokalni ravni.


SLOVENSKE TEŽAVE

Obseg in stopnja podnebnih sprememb v zadnjem obdobju sta po mnenju strokovnjakov presegla naravne spremembe podnebja v zadnjem tisočletju, verjetno pa celo še daljšem obdobju. Devetdeseta so bila najtoplejše zabeleženo desetletje, tri najtoplejša leta - 1998, 2002 in 2003 - pa so meteorologi izmerili v zadnjih šestih letih. Stopnja segrevanja ozračja znaša že skoraj 0,2 stopinje Celzija na desetletje. Evropa pa se segreva še hitreje od zemeljskega povprečja. V zadnjih sto letih se je ozračje nad staro celino segrelo v povprečju za 0,95 stopinje Celzija (na svetovni ravni za 0,7 stopinje), za to stoletje pa strokovnjaki napovedujejo dvig temperatur za 2 do 6,3 stopinje Celzija (na svetovni ravni za 1,4 do 5,8 stopinje) zaradi izpuščanja toplogrednih plinov.

Po besedah Tanje Cegnar iz Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje je za posamezne regije veliko težje oceniti spremembe kot za svet v celoti. Zelo težko ali skoraj nemogoče je iz rezultatov podnebnih modelov izluščiti lokalne napovedi. "Še najlažje si pomagamo s temeljitim in zelo natančnim spremljanjem spremenljivosti klimatskih razmer, dobrim poznavanjem ...
Sebastijan Kopušar

Več v tiskanem Dnevniku, celotni članek jutri.

vir:www.Dnevnik.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.