Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 6

več...
Evropa : Največ požarov zaradi vzdrževalnih del
Objavil pes - 15.12.2005 10:03:12 (2442 x prebrano) Novice tega avtorja

Miha Gostiša, direktor za investicije pri Petrolu, je prepričan, da je za varnost v slovenskih skladiščih goriv dobro poskrbljeno
V skladišču goriva v osrednjem delu Anglije se še vedno borijo s požarom - Z angleškim skladiščem se po kapaciteti lahko pri nas primerja le koprsko - Dva požara v Račah pred leti sta bila posledica vzdrževalnih delFoto: Boris Vugrinec
V skladišču goriva v Račah pri Mariboru je doslej že dvakrat gorelo.
Silovite eksplozije in nato še uničujoč požar, katerega posledica je široka dimna zavesa raznih izpuhov, ki je že dosegla Francijo, so dogodki, ki so v tem tednu pretresli Veliko Britanijo. Eksplodiralo je dvajset rezervoarjev skladišča, ki se lahko v Sloveniji po velikosti primerja edino s koprskim, kjer je vstopno skladišče za glavna dobavitelja goriv pri nas, tam pa skladiščimo še nekaj državnih rezerv goriva.

Sicer so skladišča goriv razporejena po vsej Sloveniji. Večino ima v lasti naš največji distributer, Petrol (delnice: http://www.poteza.si/dynamic/papirji/PETG_.asp","Petrol","toolbar=no,directories=no,menubar=no,status=no,resizable=no,scrollbars=yes,width=620,height=450");return false" href="http://www.poteza.si/dynamic/papirji/PETG_.asp" target="_Delnice">PETG) : "Naše največje vstopno skladišče je v Srminu pri Luki Koper, kjer smo solastniki skladišča z Istrabenzom. Tam ima nekaj kapacitet tudi Zavod RS za blagovne rezerve. S tega skladišča vozimo derivate večinoma po železnici v ostala skladišča po Sloveniji. Z avtocisternami pokrivamo samo oskrbo širše primorske regije. Edino večje Petrolovo skladišče je v Ljubljani v Zalogu, kjer je okoli 20 tisoč kubičnih metrov rezervoarskega prostora, kar je v primerjavi z ostalimi slovenskimi skladišči malo. Skupaj z zavodom za blagovne rezerve smo lastniki skladišča v Celju, ki je namenjeno izključno srednjim destilatom, torej dizlu in kurilnemu olju. Tudi skladišče v Račah, kjer imamo dizelsko gorivo in bencin, si delimo z zavodom. Skladišče za srednje destilate imamo tudi v Lendavi," našteva Miha Gostiša, direktor za investicije pri Petrolu.

Požarna varnost

Slovenska skladišča so različnih starosti in starosti primerno jih ves čas posodabljajo in obnavljajo. V Celju in Lendavi sta na splošno manj izpostavljeni, saj dizelska goriva niso tako vnetljiva kot bencin. Pri bencinskih rezervoarjih (Zalog, Srmin in Rače) je sistem zasnovan tako, da zazna začetek požara čim prej in omogoča čim hitrejšo intervencijo. "Naš cilj je, da pogasimo požar v prvih dvajsetih minutah, ko se požar še ne razširi v razsežnost, ki bi jo bilo težko krotiti, kot je bil primer pri Londonu. Sistem sestoji iz računalniško podprtih naprav, ki vključujejo naprave za javljanje požara, avtomatsko gašenje in hlajenje objektov. Stabilne naprave gasijo z mešanico vode in pene, medtem ko neprizadete objekte hladijo z vodo, da se ne bi zgodil samovžig," je o varnosti rezervoarjev dejal Gostiša.


Foto: Reuters
Posledice katastrofalnega požara v skladišču goriva v centralnem delu Anglije, kjer ognja še zmeraj niso povsem ukrotili.
Zadnje čase se uveljavlja gradnja večjih rezervoarjev, ki so pravzaprav rezervoar v rezervoarju. Jekleni lovilni bazen je v neposredni bližini primarnega rezervoarja. S tem se v primeru požara in razlitja bistveno omeji področje požara. V primeru Londona se je pojavil ravno ta problem. Razlilo se je gorivo iz več rezervoarjev, ki so bili vsi v skupnem lovilnem bazenu. Zaradi tega se je požar tudi tako razširil. Pri nas z lovilnimi bazeni še niso opremljeni vsi rezervoarji, pravi Gostiša: "Takšen je večji rezervoar v Zalogu, v Račah in v Kopru in novi rezervoarji v Lendavi."

Odzivni čas v minutah

Seveda je ključnega pomena pri izbruhu požara dobra pripravljenost in hiter odziv. V Londonu so morali za dostop za vso opremo zgraditi celo pomožno cesto. V Sloveniji je po besedah Gostiše za pripravljenost dobro poskrbljeno: "Pri odzivnem času govorimo o minutah. Ko se sproži alarm, začne računalniški sistem sam voditi intervencijo. Intervencija se začne avtomatsko, dežurni operater pa v tem času preveri, ali je zagorelo, in če je alarm lažen, prekine intervencijo. V skladiščih imamo svoje gasilce, ki opravijo prve potrebne ukrepe, preden prispejo še profesionalni gasilci. Vsi zaposleni v skladiščih se sproti izobražujejo. Prav tako imamo požarne vaje. Zadnja je bila oktobra v Celju, kjer smo demonstrirali ravno sedaj aktualni angleški primer. Vsak tak objekt ima varnostni načrt, ki je usklajen z varnostnimi načrti občin in mest. Vključuje civilno zaščito in ostale organe ministrstva za obrambo, ministrstva za okolje in prostor, gospodarstvo in ostalih."

Ob izbruhu požara v Angliji so morali evakuirati okoli 2000 prebivalcev blizu skladišča Buncefield. Kakšni pa so slovenski predpisi o gradnji skladišč in njihovi oddaljenosti od stanovanjskih objektov? Gostiša pravi, da je treba te predpise upoštevati že pri pridobivanju dokumentacije za gradnjo: "Že pri gradnji takšnega objekta je treba pridobiti okoljevarstveno soglasje. Za njegovo pridobitev je treba izdelati poročilo o vplivih na okolje. Takrat se opiše obstoječe stanje, predvidene ukrepe za zmanjšanje vplivov na okolje. Izdela se študija požarne varnosti, ki upošteva najbolj ogrožen scenarij nastanka požara v skladišču."

Londona in Kopra se ne da primerjati

"Dejstvo je, da je v skladišču pred Londonom najprej bila eksplozija in nato požar. Verjetno je najprej nastala neka večja količina hlapov, ki je eksplodirala. Ta je lahko poškodovala cevovode ali rezervoarje. Posledice so večje razlitje goriv in širjenje požara. Možno, da je bila kriva zasnova gradnje skladišča, obstaja pa še veliko drugih faktorjev, ki jih težko ocenjujem. Angleško skladišče je med večjimi, od tam z gorivom oskrbujejo letališča. Tam je bilo torej veliko "jet" goriva za letala. Poročajo, da je tam prostora za okoli 200 tisoč kubikov goriva, kar je po kapacitetah podobno koprskemu skladišču. Je pa naše skladišče precej drugačno, tako da nekih vzporednic ne bi mogli najti," je prepričan Gostiša.

Nekaj požarov je bilo med vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja tudi v naši soseščini. Na primer v rafineriji Bosanski Brod. Rezervoar so zadeli z granato in je pogorel. A požar je bil pod nadzorom, pa tudi večjih vplivov na okolje ni bilo. Nekaj rezervoarjev je ob bombardiranju letal Nata zgorelo tudi na Kosovu in v Srbiji. Tudi tam so razmere hitro obvladali. Londonski primer je eden redkih tako obsežnih v svetu in verjetno bo nastalo kar nekaj teorij o vzroku in razsežnosti tega požara.

Sicer je skladišče najbolj izpostavljeno požaru med vzdrževalnimi deli. Dva požara v slovenskih skladiščih sta nastala prav med izvajanjem vzdrževalnih del. Gostiša: "Takrat varnostnim ukrepom posvečamo največ pozornosti. Leta 1995 je prišlo v Račah do dveh požarov na istem objektu v zelo kratkem obdobju. Požar je bil pogašen v nekaj minutah in razen materialne škode k sreči drugih posledic ni bilo."

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.