Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 4

Dobnik112, več...
Evropa : Plinska bomba zasidrana sredi morja
Objavil Mitja - 9.9.2005 23:11:27 (1647 x prebrano) Novice tega avtorja


Reka – Medtem ko pomorske oblasti naših sosedov Hrvatov skrbno spremljajo vsak premik pet-, šest-, ali šestnajstmetrskega slovenskega ribiškega čolna od namišljene sredinske črte v Piranskem zalivu, jim je figo mar, če med Puljem in Dugim otokom v njihovi zaščiteni ekološki coni zaradi okvare glavnega motorja obstane tanker s plinom, nafto, bencinom ali nevarnimi kemikalijami.


Če bi Aygaz 4 potonil, tega ne bi vedel nihčeIztok Umer, Čet 08.09.2005, 21:17

Hrvati sploh niso vedeli, da je tanker obstal | foto: Dokumentacija Dela
Orodja


Prav to se je zgodilo pred dnevi, ko je turški tanker Aygaz 4, natovorjen s 1600 kubičnimi metri butan-propana, zaradi okvare na glavnem pogonskem motorju obstal nekaj milj južno od otoka Suska, kjer se je zasidral. Šele po dveh dneh neuspelih poskusov, da bi posadka sama odpravila okvaro, je kapitan sporočil pomorskim agentom, da potrebuje pomoč, ti pa so takoj obvestili pristojne hrvaške pristaniške oblasti. Če pri pomorskih agentih agencije Capris Rijeka ne bi prevladovala treznost in modrost, bi bil turški tanker še vedno zasidran pri Susku. Po najbolj črnem scenariju, če bi na primer odpovedali tudi pomožni motorji, ki so sproti hladili plin, bi lahko odjeknila eksplozija s katastrofalnimi posledicami.

»Za glavo sem se prijel, ko mi je v nedeljo okoli 14. ure vodja naše reške hčerinske družbe sporočil, da je turški tanker, katerega agent je bila naša reška družba, zasidran pri Susku, ker ima pokvarjen glavni motor. Kako pri Susku, sem ga vprašal, saj je že v petek nekaj po 5. uri zjutraj odplul iz pristanišča Srščica pri Bakru. Vprašal sem ga tudi, zakaj je zasidran in zakaj ga vlačilci še niso privlekli do kakšnega pristanišča. Ko sem izvedel, da kapitan ladje o okvari ni obvestil nobene pristojne pomorske službe, saj je skušala posadka sama odpraviti okvaro in da ne luška kapitanija ne pomorska policija nista vedeli, da je okvarjeni tanker zasidran pod Suskom, sem se zgrozil,« je povedal direktor pomorske agencije Capris s sedežem v Kopru Ivan Kamber. Kakor je dodal, je svojemu sodelavcu na Reki takoj naročil, naj obvesti pristojne službe in naroči vlačilec, da tanker odvleče v pristanišče.

Kot nam je povedal Kamber, je akcija hitro stekla. Edini vlačilec, ki je bil na voljo, je bil Brodospasov Alkaid (po zvezdi z Velikega voza, ne pa po sedaj veliko bolj znani Alkaidi), ki pa je bil zasidran v Splitu, tako da so turški tanker v varno pristanišče privlekli šele v ponedeljek ponoči.

Osnovno napako je zagotovo naredil poveljnik tankerja, ki bi po vseh pomorskih pravilih takoj po okvari glavnega motorja moral obvestiti pristaniške oblasti. Za njegovo zanikrnost, za katero je plačal 25.000 kun kazni, ni opravičila, še bolj pa zbuja skrb dejstvo, da lahko tanker z nevarnim tovorom v hrvaškem morju obstane cela dva dneva, ne da bi za to sploh kdo vedel.

Več preberite v petkovi tiskani izdaji Dela.

Ocena: 7.00 (2 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.