Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Članki)

člani: 0
gosti: 4

več...
Svet : Neurje pustošilo po Celjskem in Posavju
Objavil Mitja - 22.8.2005 17:20:00 (2730 x prebrano) Novice tega avtorja

Sobotno in nedeljsko neurje povzročilo poplave, plazove, utrgalo cesteMočno deževje in plazovi odnašali ceste in mostove - Nekaj hiš evakuiranih, nekaj pa jih je še vedno odrezanih od sveta - Solidarnost v Sloveniji še ni zamrla
Zaradi močnih nalivov v noči med soboto in nedeljo ter včeraj dopoldne so narasli hudourniki in potoki zlasti na območju Celja, Krškega in Sevnice in v naseljih zahodno od Maribora sprožili zemeljske plazove, preplavili ceste ter zalili kleti stanovanjskih hiš in drugih poslopij.
Foto: Sherpa
Zaradi poplav je v številnih krajih pitna voda oporečna
Včeraj zgodaj zjutraj je močno neurje zajelo območje občin Krško in Sevnica. Voda je zalila kleti, sprožilo pa se je tudi nekaj zemeljskih plazov, posledice pa odpravljajo gasilci, komunalna podjetja, aktivirana pa sta bila tudi štaba civilne zaščite obeh občin. Včeraj zjutraj so zaradi posledic močnih padavin zaprli železniško progo Zidani mostDobova, ki so jo popoldne znova odprli za promet.

V soboto zvečer je zaradi močnega neurja voda zalila klet stanovanjskega bloka in treh stanovanjskih hiš ter cesto v Smolniku v občini Ruše, v kraju pa so bili poplavljeni kletni prostori dveh stanovanjskih hiš. Voda je zalila podzemni rezervoar ene od hiš, zato je iztekalo kurilno olje. Pod goro v Rušah se je z raznim materialom zamašila struga potoka, zato je voda poplavila cesto. Na ceste Smolnik-Lovrenc, Smolnik-Mucova pečina in Smolnik-Šumik na Pohorju so se sprožili zemeljski plazovi. Posredovali so gasilci PGD Smolnik, Ruše in Bistrica ob Dravi. V soboto pozno zvečer je voda zalila več kleti stanovanjskih hiš tudi v sosednji občini Selnica ob Dravi. Močni nalivi so povzročili največ škode na Janževi Gori, Zgornjem Boču in v Črešnjevcu ob Dravi. Na cesti Maribor-Dravograd je bil zaradi zalitja z vodo nekaj časa moten promet. Težave zaradi dežja so imeli tudi v občini Lovrenc na Pohorju. Na Celjskem so se neurja najbolj razbesnela nad Laškim, Žalcem in Preboldom.

Za vsaj milijardo tolarjev škode

"Po prvi ocenah je zgolj na infrastrukturi, ki je v lasti občine, zagotovo za vsaj milijardo tolarjev škode," je po včerajšnjem neurju, ki je nekaj po polnoči zajelo Posavje povedal župan Krškega Franc Bogovič. "To je največja katstrofa, ki je v zadnjih petdesetih letih zajela Posavje. V akcijo saniranja poškodovanih objektov so vključeni vse javne službe in številni prebivalci. Niti en traktor v občini ne stoji," dodaja župan Sevnice Kristijan Janc, ki višino škode na občinski infrastrukturi ocenjuje podobno kot njegov krški kolega, medtem ko škoda na zasebni lastnini zaenkrat ostaja neznanka.

Zgolj v Krški občini je poplavljenih okoli 48 hiš, največ v Stari vasi, zalitih je 22 gospodarskih poslopij, med njimi poslopja Lisce in Duropacka, našteli pa so tudi 24 večjih plazov. Zaradi slednjih so evakuirali prebivalce dveh hiš v okolici Sremiča in Brestanice. Zdrsi zemlje so močno poškodovali še 8 hiš in ogrožali čistilno napravo v Brestanici, a je bila situacija po besedah krškega župana Bogoviča včeraj popoldne še pod nadzorom.

Zaradi plazov in zalitja vode je bilo včeraj zaprtih okoli 30 kilometrov cest, zaradi poplavljenega dela proge in nanosov zemlje pa so ustavili tudi promet na železniški progi med Zidanim Mostom in Dobovo. V kraju Gora v krški občini je pet avtomobilov odplavilo s ceste, odneslo pa je tudi 800 metrov ceste, ki se je vdrla za več kot en meter. Poškodovano je tudi vodovodno omrežje.

Narasle vode so uničile mostova v Senovem in Brestanici, v Sevniški občini pa je voda odnesla osem mostov - tako lesenih kot kovinskih. Po besedah Bogoviča bo situacijo brž ko bodo mogoče z pontonskimi mostovi sanirali pripadniki Slovenske vojske.

Včerajšnje močno deževje, ki ga starejši prebivalci Posavje primerjajo s tistim iz leta 1954, je posredno terjalo tudi smrtno žrtev v prometu - v prometni znak, ki je označeval zaporo ceste zaradi neurja, je z neprilagojeno hitrostjo zapeljal motorist. Uprava za zaščito in reševanje je posavskim pripadnikom civilne zaščite včeraj popoldne že dostavila 20 dodatnih črpalk. Zaradi močnega deževja morajo porabniki pitne vode vodovoda Kostanjevica in vodovoda Senovo - Brestanica vodo pred uporabo prekuhati, voda pa je oporečna tudi v vseh vaških vodovodih. Nekaj hiš in zaselkov v okolici Sevnice in Krškega bo zaradi uničenih cest nedostopnih še nekaj dni, ob vsem tem pa se v Posavju s strahom ozirajo v nebo, saj vremenska napoved napoveduje nove obilne padavine.

"Ob vseh teh nesrečah lahko ugotovimo, da solidarnost v Sloveniji še ni zamrla. Prebivalci prizadetih območij so si veliko pomagali sami, pomoč pa so nam ponujali celo iz Kopra," je po prečuti katastrofalni noči povedal poveljnik posavskega centra za zaščito in reševanje Franc Glinšek.

Žalec - podrla se je prva hmeljska žičnica

Širše celjsko področje je v soboto zvečer zajelo močno deževje, ki se je ponekod zavleklo tudi do jutranjih in dopoldanskih ur. Meteorne in hudourniške vode, ki so v močnih nalivih precej narasle, so zalile več stanovanjskih in drugih objektov, poplavile ceste, na več koncih so se utrgali plazovi. Zato so bili aktivirani občinski štabi civilne zaščite v občinah Žalec, Laško in Radeče, kjer je bilo več zdrsov zemlje, poplavilo pa je tudi nekatere regionalne in lokalne ceste. Tako je bila včeraj zjutraj kar nekaj časa zaprta cesta Celje-Laško in Laško-Zidani Most, prav tako pa tudi cesta Marija RekaTrbovlje. Na nekaterih cestah na tem območju je voda nanosila na cestišče vejevje, gramoz in zemljo.

Najhuje je bilo, kot so nam povedali na Regijskem centru za obveščanje Celje v Zabukovici nad Žalcem. Narasli potok Artišnica je prestopil bregove in zalil stanovanjske in druge objekte. Poškodoval je cesto Griže-Zabukovica v dolžini pet kilometrov. Odnesel je dva mostova in utrgal okoli 50 metrov asfaltirane ceste med Zabukovico in Gozdnikom. Gmotna škoda je ogromna.

Dušan Pungartnik, poveljnik civilne zaščite občine Žalec, je ob tem povedal, da je približno 50 ljudi obtičalo v tamkajšnji lovski koči. V jutranjih urah z njimi niso imeli stika, saj mobilni telefon na tem koncu ne deluje, zaradi poplav pa ni delovala niti druga telefonska povezava. Ljudje so se nato v dopoldanskih urah v dolino po dveh poteh vrnili peš, vozila pa so pustili pri lovski koči.

Dušan Pungartnik je poudaril, da je bilo ponoči na delu 71 gasilcev. "Štab civilne zaščite smo aktivirali ob 2. uri zjutraj in se sestali na terenu. Pridružil se nam je tudi žalski župan Lojze Posedel. Gasilci so bili na terenu do jutranjih ur, po kratkem počitku pa so se znova vrnili na teren. Zaradi razmočenega terena se je podrla prva hmeljska žičnica med Petrovčami in Kasazami."

Nalivi so precej škode povzročili tudi v Celju. Tako so meteorne vode zalile stanovanjsko hišo na Ljubljanski cesti ter še dve hiši v Popovičevi ulici. Zemeljski plaz se je sprožil pri Arhu v Zagradu, nekaj plazov je tudi na območju Rimskih Toplic in Radeč.

Narasli potok Rečice v Laškem je zalil več stanovanjskih objektov, trgovino Tuš in mizarstvo Hrastelj, zalilo pa je tudi kletne prostore varovanih stanovanj v tamkajšnjem zdravilišču. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila tri kletne prostore v Šlandrovi ulici in jo poplavila v dolžini 400 metrov. Ogroženih je bilo še sedem stanovanjskih hiš. Poplavo so preprečili gasilci, ki so ob dvoriščih omenjenih stanovanjskih hiš postavili lesene pregrade. V Slovenskih Konjicah so meteorne vode zaradi zamašenih odtočnih jaškov zalile dvorišče in del prostorov pekarne v Draži vasi.

V Regijskem centru za obveščanje Celje so nam včeraj popoldan pojasnili, da vseskozi spremljajo višino vode v Savinji. Ta je bila sicer zaradi stranskih meteornih voda zelo visoka, vendar za zdaj Savinja ni prestopila bregov.
Boris Blaić, Gordana Possnig

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.