Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : V Prigorici so se spomnili Ignacija Merharja
Objavil Mitja - 30.7.2004 6:43:17 (2298 x prebrano) Novice tega avtorja

Vodstvo Gasilske zveze Slovenije in Občinska gasilska zveza Ribnica sta v Prigorici, kjer je bil leta 1856 rojen Ignacij Merhar, pripravili spominsko svečanost ob 60. obletnici smrti rojaka. Med slovenske gasilce se je zapisal kot klen mož, ki je prvi uvedel slovensko poveljevanje in tako za vselej izrinil dotlej obvezno nemško.


Navedek:

IGNACIJ MERHAR (*Prigorica pri Ribnici 1856, + 1944)
Organizator slovenskega gasilstva, prvi, ki je na Slovenskem prelomil z nemškim poveljevalnim jezikom. Sestavil je slovenska povelja namesto nemških, ki so bila tedaj obvezna za vsa društva. Leta 1880 je nastopil v Ljubljani na veliki gasilski svečanosti, kjer je svoji četi poveljeval slovensko in povzročil veliko narodno navdušenje. Sestavil je tudi vadnik, ki je bil velikega pomena za nadaljnji razvoj slovenskega gasilstva, saj je z njim prebil led ne le v strokovnem, temveč tudi v narodnostnem pogledu. Nemci in njim privrženi gasilci so do slovenskega poveljevanja zavzeli zelo negativno stališče. Slovensko poveljevanje se je uveljavilo največkrat šele z izstopom vseh Nemcev in nemškutarjev iz društev, boj pa je bil končan šele konec druge svetovne vojne.Merhar je dal stanovskim tovarišem lep gasilski pozdrav: Na pomoč! Leta 1880 je dolenjevaška gasilska četa nastopila na gasilskem kongresu v Ljubljani. Ignacij Merhar je svoji četi poveljeval slovensko, kar je med Ljubljančani vzbudilo veliko navdušenje. Zaradi tega je bil celo zaprt, vendar so ga zaradi protesta občinstva, predvsem gasilcev, že po nekaj urah izpustili.

"Slovenski gasilci mu ob 60. obletnici njegove smrti izrekamo visoko spoštovanje in hvaležnost. V njegovih dejanjih, ki so bila takrat zlasti na kočevskem nemškem jezikovnem otoku zelo pogumna, danes črpamo moč za nove izzive," je povedal Ernest Eöry, predsednik gasilske zveze Slovenije. O Ignaciju Merharju, narodnem buditelju, sta spregovorila tudi predsednik GZ Ribnica Janez Henigman in ribniški župan Alojz Marn.

Milan Glavonjič

vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.