Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
8 uporabnik(-ov) online (4 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 7

slavc112, več...
Slovenija : Večjih poplav ni, ovire na cestah
Objavil Bobby - 22.8.2005 11:07:29 (1607 x prebrano) Novice tega avtorja

Škode za več milijard tolarjev

Slovenija, 22. avgust 2005 06:42
Ljubljana/Celje/Krško/Murska Sobota - RTV SLO

    Ponoči kljub močnemu deževju večje slovenske reke na srečo niso prestopile bregov, tako da ni prišlo do večjih poplavljanj.

Cesto med Zabukovico in Gozdnikom je voda odnesla v dolžini 100 metrov. Foto: RTV SLONajbolj kritični sta bili Krka in Mura. Slednja še narašča, vendar pristojni menijo, da bo voda ostala v strugi ali vsaj za rečnimi bregovi.

Narasla je tudi Savinja, vendar so se vodotoki v njenem porečju nekoliko umirili. Civilna zaščita naj bi še danes vzpostavila povezavo do večine odrezanih stanovanjskih objektov.

Težave na cestah
Po podatkih Urada za zaščito in reševanje je celonočno deževje povzročilo dodatne težave na cestah, saj so zaradi plazov, poplavljenih cest in blata na cestišču na več odsekih polovične zapore in promet poteka izmenično enosmerno.

Škode za več milijard
Neurja z močnimi padavinami, ki so minula dva dni zajela vzhodni del države, so povzročila gmotno škodo, ki jo ocenjujejo na več milijard tolarjev.

Okolica Sevnice
Na stanovanjskih hišah je največ škode zaradi poplavljenih kleti. Foto: Sandi Udovič

V noči na nedeljo je bilo najhuje na območju Krškega, Sevnice, Celja in Maribora, kjer so plazovi in poplave ohromili promet, tako da je bilo več krajev odrezanih od sveta. Samo v občini Krško je voda poplavila 48 hiš, 22 gospodarskih poslopij, sprožilo pa se je 24 večjih plazov. Škoda znaša več kot milijardo tolarjev, tudi v občini Sevnica je dosegla milijardo.

Brez cest in mostovNa laškem območju je nedeljsko neurje največ škode povzročilo v Lahomnem, na Reki in v Jurkloštru, kjer sta potoka Lahomnica in Reka prestopila bregove.

Na več kmetijah odpravljajo škodo zaradi nanosov zemlje in vode ter zalitih poti, sprožilo se je več plazov. Zaradi poškodovanih mostov je bilo več deset kmetij odrezanih od sveta.
 

Prizadeti prebivalci so hiše ponekod skušali zavarovati z zasilnimi nasipi. Foto: RTV SLO


V občini Šentjur so neurja največ škode povzročila v krajevni skupnosti Planina pri Sevnici. Tehnične ekipe so v nedeljo uspele sanirati del ceste v dolžini 100 metrov med Zabukovico in Gozdnikomo ter se prebiti do tamkajšnjih stanovanjskih objektov.

Voda na Celjskem oporečnaPonekod na Celjskem in Krškem poročajo o kalni pitni vodi, zato civilna zaščita priporoča prekuhavanje. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje poudarjajo, da naj voda vre tri minute, saj se tako uničijo vse nevarne bakterije in virusi.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.