Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : Neurja po Sloveniji
Objavil pes - 21.8.2005 15:44:03 (2281 x prebrano) Novice tega avtorja

Slovenijo je zajelo močno deževje. Voda je zalivala ceste in poplavila več kleti, številne reke in potoki pa so prestopili bregove. Nekaj cest je zaradi poplav in zemeljskih plazov popolnoma zaprtih,moten je tudi železniški promet.

6048677.jpg Močno deževje zajelo SlovenijoDolžina: 00:28
.
6055803.jpg Voda zalila cesteDolžina: 00:46
.
spacer
spacer

Posledice neurja na Koroskem
Zaradi močnega deževja so se sprožili številni zemeljski plazovi (Foto: Jani Dolinšek)

Quote start Zaradi poplavljenega dela proge je do nadaljnjega zaprta železniška proga med postajama Zidani Most in Dobova. Obvozna pot pa je urejena preko hrvaškega Čakovca, so sporočili s Slovenskih železnic. Quote end

Na Celjskem, kjer je v soboto zvečer začelo močno deževati, so meteorne in hudourniške vode zalile precej stanovanjskih in drugih objektov.

Ponoči je bilo najhuje v Zabukovici nad Žalcem, so povedali na Regijskem centru za obveščanje v Celju. Narasli potok Artišnica je prestopil bregove in zalil stanovanjske in druge objekte ter poplavil in poškodoval cesto Griže - Zabukovica v dolžini pet kilometrov ter odnesel dva mosta. Gmotna škoda je precejšnja, potok pa skušajo zajeziti ekipe celjskega podjetja Nivo.

V Celju je zaprta Maistrova ulica ob mestnem parku, in sicer zaradi nevarnosti plazu nad parkom. Voda je zalila kolektor čistilne naprave v Tremarjah ter tamkajšnji železniški podvoz. V Košnici se je tudi sprožil zemeljski plaz, poškodovane so tri hiše, na Polulah pa je prekinjen vodovod. Na Ljubljanski cesti in Popovičevi ulici so meteorne vode zalile nekaj hiš, na Cesti na Lavo pa je poplavljen razbremenilni kanal.

Neurje s toco na Dolenjskem
Voda zaliva ceste (Foto: Š.Z.)

Quote start Na žalskem območju je med Zabukovico in Gozdnikom je motena oskrba z električno energijo, saj so ekipe Elektro Celja že ponoči zaradi nevarnosti plazu odklopile električno omarico. Quote end

Prav tako se je plaz sprožil pri Arhu v Zagradu, nekaj plazov je tudi na območju Rimskih toplic in Radeč. Narasli potok Rečice v Laškem pa je zalil več stanovanjskih objektov, trgovino Tuš in mizarstvo Hrastelj.

Tudi na območju Pongraca se je sprožil zemeljski plaz, ki je odtrgal okrog 50 metrov lokalne ceste, v Kasazah pa je voda zalila tamkajšnjo čistilno napravo. Bregove je prestopil tudi potok Libojska Bistrica, ki ogroža nekaj stanovanjskih in gospodarskih poslopij. V Levcu pa je voda zalila trgovski center Mercatorja.

Voda zalila zbiralnik kurilnega olja

Quote start Močno deževje je sprožilo tudi plaz pri Planini na območju Šentjurja, v Dobju ter pri Marija reki na območju Prebolda. Quote end
Tudi področje Ruš je včeraj zvečer zajelo močno deževje, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje Maribor. V Rušah je zaradi naraslih meteornih voda močno narasel potok, ki je poplavil in odnesel del ceste. Zaradi dežja se je sprožil zemeljski plaz na cestah Smolnik – Lovrenc, Smolnik – Mucova pečina in Smolnik – Šumnik. Poplavilo je tudi več kleti v Smolniku in Rušah. Posledice so odstranili gasilci.

Okoli 22. ure je meteorna voda v Rušah zalila podzemni zbiralnik, zaradi česar je iztekalo kurilno olje. Mariborski gasilci so odstranili izteklo kurilno olje in izčrpali meteorno vodo iz zbiralnika. Nevarnosti za okolje ni, so sporočili gasilci.

Močan naliv so okoli 21.30 ure doživeli tudi občani Selnice. Voda je zalila več kleti, sprožili so se številni plazovi, poškodovani pa so tudi deli cest. Dostop do nekaterih hiš ni bil mogoč. Zemeljski plaz v Zgornjem Boču je zasipal stanovanjsko hišo, garažo in osebni avtomobil. Cesta Maribor – Dravograd je bila pri naselju Črešnjevec nekaj časa neprevozna. Posledice so odstranili gasilci.

Zemeljski plaz grozi

Neurje s toco na Dolenjskem
(Foto: Š.Z.)

Quote start Danes in v ponedeljek bo oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami. Ponekod so možni tudi močnejši nalivi. Do ponedeljka lahko lokalno pade več kot 50 litrov na kvadratni meter, zato je možno, da bodo reke ponekod prestopile bregove, opozarjajo na agenciji za okolje. Zjasnilo se bo šele v torek. Quote end

Tudi v naselju Ruta v občini Lovrenc na Pohorju je voda zalivala kletne prostore. Poplavljena je tudi železniška proga, na katero je voda nanesla tudi kamenje in zemljo. Slovenske železnice so sporočile, da nameravajo progo očistiti do torka, 23. avgusta, do takrat pa promet po progi ne bo potekal. Civilna zaščita občine Lovrenc je zaradi morebitnega zdrsa zemeljskega plazu na stanovanjsko hišo v stalni pripravljenosti. Možno je, da bodo morali evakuirati prebivalce ogrožene hiše.

Veliko škode tudi na območju Krškega

Tudi občino Krško je ponoči od polnoči do približno 3. ure zjutraj zajelo močno neurje, ki je zaradi velikih količin padavin povzročilo večje število plazov, zdrsov in zalitja hiš ter gospodarskih poslopij na širšem območju občine. Kot je dejal župan Krškega Franci Bogovič, so že ponoči aktivirali štab civilne zaščite, ki koordinira intervencije gasilcev ter podjetij za vzdrževanje cest.

Bogovič je zjutraj po ogledu na terenu ocenil izredno stanje, poleg intervencij za odpravo posledic zdrsov zemlje, pa so na terenu tudi že komisije za oceno škode. Kot poudarja Bogovič, je sicer za prve ocene škode še prezgodaj.

Neurje s toco na Dolenjskem
(Foto: Š.Z.)

Quote start Zaradi obilnih padavin je pitna voda v Šempetru v Savinjski dolini kalna in jo je treba prekuhavati. Na Polulah pri Celje pa je prekinjen vodovod. Quote end

Neurje je zajelo širše območje občine, predvsem pa naselja Krško, Stara vas, Resa, Gora, Gunte, Cesta, Dunaj, Pijavško, Sotelsko, Sremič, Brestanica, Rožno, Anže, Senovo, Dolenja vas in drugod. Zaradi močnih padavin in plazov je samo na območju Stare vasi ob Krškem voda zalila okrog 40 hiš. Najhujše stanje je neposredno ob obeh bregovih reke Save. Zaradi neurja ter povzročene škode trenutno ne vozijo vlaki na tem območju.

Zaprtih je tudi več cest na tem območju, v občini Krško pa so že navezali stike tudi z brežiškim podjetjem Kop za morebitno potrebno pomoč pri usposabljanju cest. V civilni zaščiti Krškega so aktivirali 125 ljudi ter vsa prostovoljna in poklicna gasilska društva.

Gneča ob izteku turistične sezone (podatki ob 14. uri)

Na cesti KARAVANKE - VRBA, odsek LIPCE – LESCE, je zastoj na koncu avtoceste. Kolona vozil je dolga en kilometer.

Na cesti SEČOVLJE – KOPER je povečan promet in poteka v strnjeni koloni. Možni so zastoji.

Na ljubljanski obvoznici, odsek LJ KOSEZE - LJ ŠIŠKA, je zastoj na izvozu ŠIŠKA (Celovška c.). Obstaja nevarnost naleta.

Na cesti DRAGONJA - ŠMARJE – KOPER je povečan promet in poteka v strnjeni koloni. Možni so zastoji.

Cesta zamaka v Murski Soboti
Ceste so mokre in spolzke, zato previdno! (Foto: POP TV)

Quote start Ceste CELJE - LAŠKO, ZAGORJE – KISOVEC in MATKO - PODHOM so poplavljene, zato so zaprte. Obvoza ni. Quote end

Na cesti JESENICE - KRANJ, odsek RADOVLJICA – PODTABOR, je povečan promet in v obe smeri poteka v strnjeni koloni. Možni so zastoji.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.