Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Svet : Naši gasilci med bolje opremljenimi v Evropski uniji
Objavil Mitja - 27.7.2005 14:50:00 (2025 x prebrano) Novice tega avtorja

 
Velika Nedelja: Dneva ormoških gasilcev se je udeležil tudi minister za obrambo Karel Erjavec

V pripravi nov zakon, "ki vseh nakopičenih problemov gotovo ne bo rešil, bo pa potem lažje delati," je dejal minister za obrambo Karl Erjavec
Osrednje prireditve tradicionalnega, tokrat že 34. dneva skupno 2280 članov 22 prostovoljnih gasilskih društev (PGD), združenih pri Gasilski zvezi (GZ) Ormož, se je minulo nedeljo popoldan nepričakovano udeležil tudi Karel Erjavec, minister za obrambo. Gasilstvo namreč sodi v njegov resor. Poudaril je, da gre za pomembno dejavnost, ki kljub nekaj profesionalnim gasilskim enotam temelji na tradiciji prostovoljstva. V pripravi je nov zakon o gasilstvu, "ki vseh nakopičenih problemov gotovo ne bo rešil, bo pa potem lažje delati," je poudaril minister. Obljubil je tudi nekaj več denarja za financiranje te dejavnosti, čeprav so naši gasilci po njegovem med bolje opremljenimi in usposobljenimi na območju EU.


 

Gostitelj letošnjega dneva gasilcev je bilo PGD Velika Nedelja, ki je hkrati praznovalo 110 let delovanja. Njegov predsednik Jože Serec je med drugim povedal, da je društvo vsa leta delovalo uspešno, ker je imelo vsestransko podporo domačinov; ker je skrbelo za ustrezno izobraževanje in usposabljanje članstva, ter za podmladek. Tako je bilo zmeraj dovolj mlajših, ki so prevzemali naloge starejših. Po mnenju predsednika GZ Ormož Jožeta Štermana gasilska društva na tem območju zaradi pomanjkanja denarja težko sledijo nujnim posodobitvam opreme, potrebne za požarno varnost ljudi in njihovega premoženja. Kljub temu so po njegovem gasilci tisti prostovoljci, ki ob kakršnikoli nesreči zmeraj pomagajo prvi. Z njihovim delom je bil zelo zadovoljen tudi Jože Korban, načelnik območne izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje na Ptuju. Člani operativnih enot (skupno 410 članov) gasilskih društev na območju GZ Ormož so po njegovem med najuspešnejšimi na območju omenjene izpostave. Po zatrjevanju predsednika Gasilske zveze Slovenije Ernesta Öryja pa rezultati udeležbe na mednarodnih gasilskih tekmovanjih kažejo, da so naši gasilci med nadpovprečno usposobljenimi v EU.

Na hišo, v kateri je bilo ustanovljeno PGD Velika Nedelja, so namestili spominsko ploščo. Osrednjo prireditev so pričeli s parado, v kateri je med drugim sodelovalo skupno 143 uniformiranih gasilk in gasilcev ter njihova gasilska tehnika. Pripravili so tudi priložnosten kulturni program ter podelili številna priznanja PGD, GZ Ormož in GZ Slovenije. Stanko Vihar (Ivanjkovci) je prejel priznanje za hrabrost; Ivanu Petovarju (iz Stanovščaka), staremu 96 let, so vročili priznanje za posebne zasluge pri gasilstvu, PGD Velika Nedelja pa je prejelo priznanje GZ Slovenije za 110 let uspešnega delovanja. Med dobitniki gasilskih plamenic, namenjenih operativcem, sta gasilski odlikovanji I. stopnje prejela Janez Veselko in Karel Krajnc, II. stopnje pa Anton Medved, Janez Paušner, Stanko Rajh in Stanislav Vnuk. Gasilska odlikovanja I. stopnje so prejeli: Berta Horvat, Marija Horvat, Dušanka Kace, Alojz Kovačec, Karel Plečko in Franc Tomažič; odlikovanja II. stopnje pa Jani Kolar. Poleg teh je skupno deset operativcev prejelo gasilske plamenice III. stopnje, odlikovanja III. stopnje pa osem članov PGD z območja GZ Ormož.

Jože Rakuša

vir:večer
 

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Tona
Objavljeno: 27.7.2005 19:59  Osveženo: 27.7.2005 20:02
Pridružen: 19.6.2004
Od: BREZJE-MB
Objav: 33
 Re: Naši gasilci med bolje opremljenimi v Evropski uniji
Nenapovedan obisk ministra ? Kaj je to šala meseca

Objavil Nit
Tona
Objavljeno: 27.7.2005 20:00  Osveženo: 27.7.2005 20:00
Pridružen: 19.6.2004
Od: BREZJE-MB
Objav: 33
 Re: Naši gasilci med bolje opremljenimi v Evropski uniji
Kaj pa PGD Križe in mnoga druga gasilska društva po Sloveniji ? Tistih zgleda nihče noče videt

Objavil Nit
gobi
Objavljeno: 29.7.2005 8:25  Osveženo: 29.7.2005 8:25
Pridružen: 16.9.2004
Od: Ajdovščina-Wajdušna-kamr pihlja
Objav: 450
 Re: Naši gasilci med bolje opremljenimi v Evropski uniji
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.