Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
10 uporabnik(-ov) online (4 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 10

več...
Slovenija : "Takih poplav še ni bilo nikoli"
Objavil Mitja - 25.7.2005 7:50:26 (2115 x prebrano) Novice tega avtorja

Voda in blato zalila hišo Hilde Tramšek na Zgornji Polskavi
Gasilci so skupaj z bistriškim cestnim podjetjem s cest zvozili okrog 400 kubičnih metrov lesa in odstranili nekaj ton blata.


Foto: Zdenko Kodrič
Hišo Hilde Tramšek so sicer očistili, pohištvo, stene in tla so uničeni.
"Tu pod Pohorjem pogosto dežuje, ampak takega močnega dežja, ki je dobesedno spreminjal naravo, še nisem doživel," je dan po neurju, ki je zajelo območje od Šmartnega na Pohorju do Zgornje Polskave, povedal Franc Pišek, predsednik sveta KS Zgornja Polskava. Neurje s točo se je začelo v petek proti večeru. V trenutku so bregove prestopili reka Polskava in številni hudourniki. Po cesti z Loke proti Ogljenšaku je voda prinašala debla, veje, štore, blato in kamenje. Cesta od Ogljenšaka do središča Zgornje Polskave je bila neprevozna, ponekod so bile ovire visoke več kot meter. In kar je najhujše, voda in blato sta vdrla tudi v stanovanjske hiše ob Polskavi, poškodovanih je več mostov.

Blatna voda je vdrla v na dvorišča in v hiše Pečovnikovih, Novakovih, Tramškovih in Pavlovih. Najhuje je bilo pri Hildi Tramšek. Povedala je, da ji je stanovanje v pritlični hiši voda zalila v trenutku, skoraj pol metra je je bilo. "Obupana sem, voda in blato sta uničila tla in pohištvo v dnevni sobi, spalnici, na hodniku in v kuhinji. Pohištvo ni bilo zavarovano, ne vem, kako bom zmogla vse to popraviti, s svojo pokojnino zelo težko. Več kot 40 let živim ob tem potoku. Takih poplav še ni bilo nikoli. Tudi pri sinu Andreju sta voda in blato uničila marsikaj. Hišo ima novo, njemu je voda brizgala iz sifonov v kopalnici. Oglasila sem se v KS Zgornja Polskava in prosila za pomoč. Odgovorili so mi, da mi ne morejo pomagati, še sreča, da so gasilci odstranili blato z dvorišča in drugih prostorov," je še dejala Tramškova. Njen sin Andrej se je jezil nad brežinami reke Polskave. "Država in njeni izvajalci že pet let obljubljajo ureditev bregov. Vsakič, ko reka naraste, nam vzame meter zemlje. Na drugi strani glavne ceste, tam, kjer je polskavska graščina, so potok lepo uredili, tam so njive, tu, kjer stanujejo ljudje, pa ni denarja za utrditev nabrežja," je še rekel Andrej Tramšek in povedal, da so bregove dobre uredili le pri Kalanu in Lahu, drugod pa ne in skrajni čas je, da KS začne iskati pomoč za ureditev bregov potokov in kanalizacije.


Foto: Zdenko Kodrič

Škoda na hišah, nabrežinah in pridelkih je precejšnja. Županja bistriške občine Irena Majcen je zato ustanovila krizni štab, ki s pomočjo komisij že ocenjuje škodo. Uradnih podatkov o škodi na Zgornji Polskavi, Loki in v Gabrniku ter drugih krajih še ni. Upoštevati bo treba tudi škodo na poškodovanih cestah in mostovih v Bojtini, Frajhajmu in Šmartnem na Pohorju. Miroslav Domadovnik, poveljnik PGD Zgornja Polskava, je povedal, da so gasilci v stalni pripravljenosti že od 18. maja, ko so prvič pomagali ljudem v Ulici dr. Babnika. "Doslej smo opravili okrog tri tisoč prostovoljnih delovnih ur, na terenu je 50 gasilcev, težko delo smo opravili minuli petek in minulo soboto. Na nogah smo bili od poznega petkovega popoldneva do sobote zvečer. Vso noč smo delali. Skupaj z bistriškim cestnim podjetjem in nekaterimi domačini smo s cest zvozili okrog 400 kubičnih metrov lesa in odstranili nekaj ton blata. Reševali smo šolo in telovadnico, stanovanjski blok in pomagali ljudem na vseh koncih Zgornje Polskave," je dejal Domadovnik.
Zdenko Kodrič

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.