Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Knjiga gostov)

člani: 0
gosti: 1

več...
Članki :: Gasilci.org

Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča - Stevčijevi dnevi na Rogli


Podrobnosti urnika - 1. dan

1. DAN 31.3.2007

Plenarno zasedanje ''Znanje je moč''

Predavatelj: Milan Dubravac

Po uvodni predstavitvi stevčijevih dnevov bo sledilo, predavanje o razvoju gasilske stroke in širjenja uporabnega znanja v gasilski stroki. Poleg splošnega pregleda bomo spoznali tudi nekaj primerov iz vsega sveta in primerjali z našim stanjem. Ob tem bomo kritično preučili stanje znanja slovenskih gasilcev na različnih nivojih in projekcijo za prihodnost. Rešitve bomo nakazali kot opcije, ki so najbolj primerne, hkrati pa nakazali tudi najverjetnejše rešitve. Zavestno se bomo orientirali na uspešnost in se naučili obvladovati skupinske procese. Večina sestavin vodstvene kompetentosti je naučena, vendar zahteva spreminjanje posameznika. Ste pripravljeni na spremembe ?


Velika učilnica: NIST- Požarni laboratorij

Predavatelj: Aleš Jug

Predavanje je namenjeno predstavitvi ameriškega inštituta za standarde in tehnologijo NIST - National Institute of Standards and Technology, v okviru katerega deluje tudi požarni laboratorij. Inštitut, ki je v bližini Washingtona, je na področju požarne varnosti znan po obilici raziskav in člankov, izdelavi strokovnih mnenj o večjih požarih v ZDA (tu izstopa obsežna raziskava o požaru in porušitvi dvojčkov WTC v New Yorku) ter pionirskem delu in razvoju na področju računalniškega modeliranja požarov.

Magister Aleš Jug je kot gostujoči raziskovalec na NIST-u opravil del svojega podiplomskega študija, kjer se je ukvarjal z analizo razvoja požara v južnem stolpu WTC, do katerega je prišlo ob terorističnem napadu leta 2001. Med delom na NIST-u je podrobneje spoznal delo požarnega laboratorija in poslanstvo NIST-a na področju razvoja požarne varnosti. Na predavanju bo podrobneje predstavljen NIST in nekaj novejših projektov, ki inštitut vedno bolj povezujejo tudi z delom gasilcev.


Velika učilnica: Požarni realistični test (Radovljica, 2004)

Predavatelja: Metod Gaber, Rajko Jazbec

Pred časom smo tudi v Sloveniji izvedli požarni test v hiši, ki je bila namenjena rušenju. K sodelovanju smo povabili tudi Zavod za gradbeništvo, ki ima merilne naprave in seveda izkušene ''Hot Fire'' inštruktorje. Pri testu so nam pomagali tudi gasilci iz Gasilske zveze Radovljica. Požarni test smo izvedli dvakrat in opravili različne meritve. Rezultati bodo nazorno predstavljeni na teh dnevih, kar bo premierno in prav gotovo strokovni premik na tem področju v Sloveniji. Za ta test so zanimanje pokazali tudi že v tujini. Cel poskus smo tudi posneli z Video kamero in vsak udeleženec bo prejel tudi video posnetek tega poskusa. Tako boste v svojih okoljih lahko operativcem pokazali razvoj požara in jih kvalitetno usposobili za ta nevarna dela.


Velika učilnica: Kras 2006 – Tudi analiza je lahko realistična

Predavatelja: Darko Muhič, Cveto Šumec

Požar na krasu lansko poletje je prinesel v slovenski gasilski stroki velike razlike v ocenah uspešnosti intervencije gasilcev. V uradnih analizah je bila ocena dokaj pozitivna in se je posredovanje gasilcev ter vodenje ocenilo kot optimalno. No povsem drugače so intervencijo ocenili nekateri izkušeni gasilski strokovnjaki, ki so aktivno delali na terenu in je njihovo mnenje o samem vodenju in aktivnostih drugačno. Predavanje bosta izvedla dva vrhunska strokovnjaka na moderen način '' ZA IN PROTI ''. To pomeni, da bo eden od predavateljev zagovarjal opravljene postopke, drugi pa ne. Na tak način slušatelji dobijo daleč najboljšo sliko o celotni intervenciji. Taka vrsta predavanj je novost na našem področju in upamo, da vam bo všeč.


Mala učilnica:Sofinanciranje opreme – prijava na razpis

Predavatelj: Janez Tratnik

Kaj vse spada med opremo, ki jo sofinancira država?

Kako pravilno izpolniti prijavo?

Na kaj vse je treba paziti?

Na koliko denarja lahko računamo?

Na ta in še mnoga druga vprašanja vam bo odgovorjeno med tem zanimivem predavanjem. Predstavljen vam bo tudi obrazec in razložen postopek izpolnjevanja.


Mala učilnica: Pokrajinska organiziranost gasilstva po novem

Predavatelja: Jaka Por, Tone Podobnik

Še ena zelo aktualna tema za našo organizacijo. Z ustanovitvijo pokrajin bo tudi gasilstvo drugačno. V predavanju bomo nakazali možne oblike organiziranosti predvsem pa se bomo osredotočili na dve vprašanji: Ali bo nova organiziranost boljša ali slabša za našo dejavnost. Tudi to predavanje bo potekalo po principu ''ZA IN PROTI ''.


Mala učilnica: MONOKSID tihi ubijalec

Predavatelj: Tone Posavec

Zelo zanimivo predavanje o monoksidu. Vse kar mora vsak gasilec vedeti o tem plinu. Podali vam bomo tudi zanimivo primerjavo toksičnosti tega plina z drugimi znanimi toksini. Material, ki ga boste dobili je zelo primeren za nadaljnje izobraževanje v vaših operativnih enotah.PO VEČERJI VSI UDELEŽENCI VABLJENI NA KVIZ ZNANJA IN SPROŠČENO DRUŽENJE OB PIVU! ZANIMIVE NAGRADE ZA ZMAGOVALCE KVIZA!

Podnaslovi
  1. Podrobnosti urnika - 1. dan
  2. Podrobnosti urnika - 2. dan
  3. Predstavitev predavateljev
Strani: « 1 (2) 3 4 »
Dobrodelna Akcija Foruma "Gasilci.org" >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gorobi
Objavljeno: 22.1.2007 12:42  Osveženo: 22.1.2007 12:42
Pridružen: 31.5.2005
Od:
Objav: 8
 Re: Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča - Stevčijevi dnevi
Prosil bi, da se objavi tudi kraj, kjer se bodo dnevi odvijali. Najlepša hvala.

Objavil Nit
oskar
Objavljeno: 22.1.2007 13:41  Osveženo: 22.1.2007 13:41
Pridružen: 14.11.2004
Od: Malečnik
Objav: 76
 Re: Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča - Stevčijevi dnevi
Namestitev v hotelu na Rogli in bungalovih na Rogli!
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.