Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 2

več...
Članki :: Ostalo

Uporaba akumulatorjev v gasilstvu in pravilni postopki ravnanja pri najpogosteje uporabljanih napravah


Avtomobilski akumulatorji

Sistem polnjenja avtomobilskih akumulatorjev v vozilu je zelo enostaven in učinkovit, vendar to velja le, če vozila redno uporabljamo. Gasilska vozila so večino časa parkirana v garaži. Pri tem se akumulatorji praznijo. Za primerjavo lahko povemo, da tahometer izprazni akumulator kapacitete 135 Ah v približno 500 urah, ali v 22 dneh.

To težavo odpravimo tako, da akumulator v času čakanja dopolnjujemo. Poznamo več načinov tovrstnega dopolnjevanja, vendar pa se uporabljata le dva: SIEMENS-ov in ameriški UC. Za oba velja, da uporabljata sorazmerno nizek tok polnjenja in omejevanje zgornje ravni napetosti. To zagotavlja varovanje elektronskih naprav v vozilu (predvsem radijskih postaj).

Pri menjavi akumulatorjev v vozilih moramo biti pozorni predvsem na napetost, kapaciteto in na tok, ki lahko steče ob zagonu. Tako na primer akumulator z lastnostmi 12 V, 45 Ah, 210 A ni primeren za dizelska vozila. Tok 210 A je namreč premajhen, saj potrebujemo za zagon takšnega vozila tok večji od 300 A.

Poleg tega moramo biti pozorni tudi na raven elektrolita v akumulatorjih, ki mora biti približno 5 milimetrov nad ploščami. Po potrebi dolijemo destilirano vodo. Kontakte akumulatorja (tki. kleme) zaščitimo z mastjo, izkušeni uporabniki pa svetujejo uporabo razpršila za motorne verige.

Podnaslovi
  1. Uvod
  2. Radijske postaje
  3. Svetilke
  4. Avtomobilski akumulatorji
  5. Avtomatski polnilci
Strani: « 1 2 3 (4) 5 »
<< TEČAJ ZA REŠEVANJE IN GAŠENJE V PREDORIH - junij 2002 Standardizacija >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.