Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 5

seselstanislav, več...
Članki :: Gasilci.org

4. Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča


10. in 11. aprila bodo na Rogli že 4.Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča. Gre za največji strokovni seminar za operativne gasilce v državi, ki ga organiziramo v spomin na gasilskega strokovnjaka Borisa Stevanoviča. Boris nas je pred štirimi leti prezgodaj zapustil med opravljanjem svojega poslanstva »širjenja znanja« z namenom splošnega dviga kvalitete le-tega med slovenskimi gasilci. Vsi, ki smo ga poznali ga bomo verjetno najbolj ohranili v spominu po njegovi izjavi: »Znanje je verjetno edina dobrina, ki ruši osnovne ekonomske temelje namreč bolj kot ga deliš, več ga je!« Ta slogan nas je spremljal tudi skozi pretekla srečanja na Rogli.
Poglavja
 1. LOKACIJA
 2. PROGRAM
 3. PREDAVANJA
 4. OPERATIVNE STROKOVNE DELAVNICE
 5. SPREMLJAJOČI PROGRAM
 6. CENIK
Žal prijave niso več možne, ker je seminar že polno zaseden.

LOKACIJA

PROGRAM

Tudi za letos smo pripravili pester program strokovnih predavanj, na katerih bo možno slišati in se seznaniti s celo vrsto strokovnih področij. Glede na povratne informacije udeležencev iz prejšnjih let so letošnja novost operativne strokovne delavnice, ki jih bomo poskušali izvesti na način, da izboljšamo poznavanje posameznih področij med udeleženci.

 

PREDAVANJA

Pripravili smo deset zanimivih predavanj, ki bodo potekala v dveh dvoranah in na katerih bomo zajeli več strokovnih operativnih in organizacijskih področij.

 

Gasilec kot medicinski prvi posredovalec - pogled skozi oči zdravnika - dr.Patrick Mayr
Letos nas bo na strokovnem seminarju obiskal zdravnik anesteziolog iz Nemčije, ki ima veliko operativnih izkušenj s požarov in nesreč po bavarskem. Njegovo zanimivo predavanje bo predvsem s področja kako lahko gasilci uspešno sodelujemo pri nudenju prve pomoči na požarih in ob prometnih nesrečah. Predavanje bo popestreno z veliko slikovnega materiala z različnih dogodkov. Dr.Mayr bo predaval v angleščini, poskrbeli pa bomo za simultani prevod.

Požar v trgovskem centru Qlandia v Mariboru - Drago Žibek, Marjan Fekonja
V zadnjih letih so trgovski centri po Sloveniji zrasli skoraj v vsaki vasi. Posledično se je seveda na teh območjih povečala požarna ogroženost. Veliko izkušenj gasilci s posredovanj ob požarih v trgovskih centrih nimamo zato bo analize požara, ki se je zgodil v trgovskem centru QLANDIA v Mariboru prav gotovo zanimiva. Predstavljen bo sam požar, intervencija in izhodišča za pravilen pristop operativnih ekip ob takih dogodkih s strani mariborskih poklicnih gasilcev, ki so to izkušnjo doživeli.

Huda prometna nesreča – Ljubečna pri Celju - Milan Kroflič
Vsi se spomnimo tragične prometne nesreč, ki se je lanskega aprila zgodila na avtocesti blizu Ljubečne pri Celju, kjer je voznik osebnega vozila trčil v avtobus z dekleti. Šlo je za dogodek z velikim številom poškodovanih oseb, ki je zelo zahteven tako s stališča oskrbe ponesrečenih kot s stališča tehničnega posega. Potek nesreče nam bo predstavil Milan Kroflič, ki je bil kot posredovalec tudi na samem mestu dogodka in nam bo opisal glavne karakteristike takih posredovanj.

Poplave Gorenjska, December 2009 - Jaka Por
Vsi se še spomnimo lanskega božičnega časa in vremenskih razmer na zahodnem delu Slovenije, ki so povzročile obsežne in intenzivne padavine. Jaka Por vam bo opisal posledice teh vremenskih razmer na Gorenjskem in potek operativnih posredovanj gasilcev ter ostalih služba za zaščito in reševanje. Te naloge nas glede na klimatske razmere čakajo tudi v prihodnje.

Nujna vožnja – vozila s prednostjo - Zdenko Magajna
Kako izvajati nujne vožnje z vozili s prednostjo na učinkovit in varen način je pomembno vprašanje za vsako operativno enoto. Zdenko Magajna nam bo s svojim predavanjem dal osnovne napotke glede varnosti, obnašanja v prometu in nenazadnje večjih napak, ki jih na takih vožnjah lahko naredimo. Glede na to, da je hiter odziv prvih posredovalcev zelo pomembna tema vsekakor dobrodošlo predavanje.

Spletna učilnica - Matej Krnc, Jože Weiss
Alternativni viri poučevanj s pomočjo sodobnih tehničnih sredstev vse bolj prodira tudi na naše področje. Matej Krnc vam bo s kolegom predstavil virtualno učilnico in možnosti uporabe pri izobraževanju gasilcev. Gre za zanimivo predavanje, ki bo deloma izvedeno z drugega konca Slovenije kot nazoren prikaz uporabnosti.

Predstavitev operativnega komunikacijskega centra 113 - Andreja Razpet
Vsi skupaj opažamo, da je ko govorimo o prvih posredovalcih zelo pomemben prenos in zbiranje informacij. Centre za obveščanje operativni gasilci poznamo dokaj dobro. S tem predavanjem pa bivam radi predstavili tudi operativno komunikacijske centre 113. Medsebojno poznavanje bo prav gotovo prineslo boljše sodelovanje v prihodnje. Temo bo predstavila ga.Andreja Razpet, ki je namestnica vodje OKC.

Reševanje živali - mag.Janez Kunc
Reševanje živali ob požarih in ob prometnih nesreča je zelo zahtevno delo. Janez Kunc je veterinar in operativni gasilec in vam bo predstavil obnašanje živali ter priporočila za posredovanje ob različnih dogodkih za več vrst živali. Zelo zanimivo in aktualno predavanje.

Požar v predoru Trojane - Zdenko Gorenšek, Milan Peterc
Pred nekaj tedni se je v predoru pod Trojanami zgodila prometna nesreča dveh tovornih vozil, katerih posledica je bil hud in intenziven požar. Gre za enega od 5 največjih požarov v evropskih predorih nasploh. Hitra, požrtvovalna in pogumna akcija gasilcev je preprečila ne desetine milijonov evrov materialne škode. Sama intervencija kot tudi postavljen koncept je prav gotovo najpomembnejši operativni dosežek slovenskih gasilcev v zadnjih letih. Predstavitev same intervencije bosta opravila akterja iz obeh sodelujočih enot Celje in Domžale.

Fire Combat - Tomaž Ažbe
Gasilsko tekmovanje Fire Combat postaja v slovenskem prostoru prav gotovo vse bolj prepoznavno med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci. Tekmovanje, pravila in ostale podrobnosti bo predstavil Tomaž Ažbe iz gasilske brigade Ljubljana, ki je eden od pobudnikov te gasilske discipline za prave gasilce.

 

OPERATIVNE STROKOVNE DELAVNICE

Poleg zanimivih predavanj bomo organizirali tudi več manjših zanimivih strokovnih delavnic katerih namen je nekaj področij predstaviti bolj podrobno.

 

Poučevanje taktike na maketi in preko projektorja - Janez Hočevar, Rajko Jazbec
Predstavljen bo isti scenarij na dva načina. Videli bomo kako se je taktika poučevala nekoč in v katero smer gre ta stroka danes. Videli bomo, da se sicer tehnika izboljšuje, kvaliteta je pa na koncuvedno odvisna od predavatelja.

Operativni postopki - Ciril Tomše
Poskušali bomo izdelati operativni postopek za eno intervencijo z natančnimi navodili glede sil in sredstev, varnosti, obsega, optimalnega časa in pravilnih korakov. Mogoče bo ta delavnica začetek česa pomembnega v prihodnje.

Sodelovanje in odnos z mediji - Primož Bajec, Jure Čokl
Sodelovanje z mediji, dajanje izjav, koordiniranje na intervenciji, pristojnosti… Vse to so zelo aktualna vprašanja na vsaki intervenciji. Primož Bajec in Jure Čokl sta prav gotovo najbolj kompetentna, ko gre za to področje v povezavi z gasilci. Zanimivo bo!!

Uporaba defibrilatorja - Boštjan Triler
Avtomatski srčni defibrilator je vse bolj razširjen po naši državi. Kako ga pravilno uporabljati, prednosti in ostale podrobnosti nam bo predstavil Boštjan Triler.

Operativni postopek ob požaru v dvocevnih predorih - Ernest Hlastec, Milan Dubravac
Poskušali bomo opredeliti osnovne korake in postopke ob požarih v dvocevnih predorih za predorske in portalne gasilce. Delavnica bo številčno zelo omejena, ker gre za dokaj ozko in zahtevno področje.

 

SOBOTA 10.4.2010

VELIKA DVORANA
ura
tema
predavatelj
9:00-10:00
Prihod in prijava
10:00-10:15
Uvod - plenarno
Milan Dubravac
10:15-11:30
Gasilec kot medicinski prvi posredovalec - pogled skozi oči zdravnika
dr. Patrick Mayr
11:30-12:50
KOSILO
13:00-14:50
Požar v trgovskem centru Qlandia v Mariboru
Drago Žibek, Marjan Fekonja
14:50-15:20
Odmor
15:20-16:50
Huda prometna nesreča – Ljubečna pri Celju
Milan Kroflič
17:00-17:50
Poplave Gorenjska, december 2009
Jaka Por
18.00-19.00
VEČERJA
19:30-
Zabavni večer s presenečenji in zaprto dražbo
 
MALA DVORANA
ura
tema
predavatelj
13:00-13:50
Nujna vožnja – vozila s prednostjo
Zdenko Magajna
14:00-14:50
Spletna učilnica
Matej Krnc, Jože Weiss
14:50-15:20
Odmor
15:20-16:05
Predstavitev operativnega komunikacijskega centra 113
Andreja Razpet
16:05-16:50
Reševanje živali
mag. Janez Kunc

 

NEDELJA 11.4.2010

VELIKA DVORANA
ura
tema
predavatelj
09:00-09:45
Fire Combat
Tomaž Ažbe
09:45-09:55
Odmor
09:55-10:40
Fire Combat - ponovitev
Tomaž Ažbe
10:40-10:50
Odmor
10:50-12:10
Požar v predoru Trojane
Zdenko Gorenšek, Milan Peterc
12:10-12:30
Plenarno zasedanje - zaključek
12:30
KOSILO
 
MALE DVORANE
ura
tema
predavatelj
08:10-09:20
Poučevanje taktike na maketi in preko projektorja
Janez Hočevar, Rajko Jazbec
Operativni postopki
Ciril Tomše
Sodelovanje in odnos z mediji
Primož Bajec, Jure Čokl
Uporaba defibrilatorja
Boštjan Triler
Operativni postopek ob požaru v dvocevnih predorih
Ernest Hlastec, Milan Dubravac
09:20-09:30
Odmor

09:30-10:40
ponovitev delavnic

Poučevanje taktike na maketi in preko projektorja
Janez Hočevar, Rajko Jazbec
Operativni postopki
Ciril Tomše
Sodelovanje in odnos z mediji
Primož Bajec, Jure Čokl
Uporaba defibrilatorja
Boštjan Triler
Operativni postopek ob požaru v dvocevnih predorih
Ernest Hlastec, Milan Dubravac
 

SPREMLJAJOČI PROGRAM

Kot vsako leto bo v soboto zvečer tudi zabavni program s presenečenjem. Izvedli bomo tudi dobrodelno zaprto dražbo, posedeli ob hrani in pijači… Vse podrobnosti pa na Rogli.

 

CENIK

namestitev
cena brez DDV
cena z DDV
dvoposteljna soba
99 EUR / osebo
118,80 EUR / osebo
enoposteljna soba
122 EUR / osebo
146,40 EUR / osebo
V ceno je vključeno:
 • 1 polni pension v izbrani sobi (kosilo, večerja, zajtrk, nočitev)
 • nedeljsko kosilo
 • seminar (10 strokovnih predavanj in 5 operativnih delavnic)
 • DVD s predstavitvami in multimedijskim gradivom
 • promocijski material (trakec, mapa…)
 • večer ob pivu z brezplačno pijačo in še kakšnim presenečenjem
 • zabavna prireditev, zaprta dražba - presenečenje

 

Podatki za plačilo:

Namen: Prijavnina za Stevčijeve dneve
Prejemnik: Gasilci.org d. n. o., Smokuč 13, 4274 Žirovnica
TRR: 03127-1000335527
Sklic: 00 112

 

Za vse informacije, se obrnite na Milana.
<< Požarni načrti predstavitev motorne brizgalne JOHSTADT 8/8 1500 >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.