Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Članki :: Gorenje

Šolanje gasilcev na Švedskem ali kaj je to realistično usposabljanje?


Švedska je dežela s približno 8,5 milijoni prebivalcev in se razprostira na 450 000 kvadratnih kilometrih (Slovenija 20 270 kvadratnih kilometrov).
Požarno varnost ima urejeno tako, da deluje po celi državi v 25 regijah 5000 poklicnih in 15000 pogodbenih operativnih gasilcev. Podrobneje o številu enot, opremljenosti, izobraževalnih centrih in organiziranosti bomo govorili v enem od prihodnjih člankov. Tokrat pa bi podrobneje pogledali njihov sistem praktičnega usposabljanja gasilcev, ki tudi v svetovnem merilu velja za enega najboljših. Predvsem je to pomembno zato, ker naša država s Švedsko reševalno agencijo zelo dobro sodeluje, pred vrati pa je tudi bolj tesno sodelovanje med izobraževalnim centrom v Skovdeju in ICZR na Igu. Ti dve šoli naj bi postali ''sestrski šoli'' in sodelovali z izmenjavo inštruktorjev med centroma ter morebitnim sodelovanjem v mednarodnem projektu. Govori se o skupnem sodelovanju pri šolanju gasilcev iz Albanije. Potrebno je omeniti, da so bili odgovorni iz Švedske reševalne agencije navdušeni nad kapacitetami in nekaterimi rešitvami pri usposabljanju pri nas tako, da je ideja o tako tesnem sodelovanju prišla z njihove strani.


center
Izobraževalni center v mestu Skovde v osrednjem delu Švedske je po površini od vseh štirih centrov v njihovi državi največji saj se razprostira na okoli 110 hektarih. Sama šola in poligon sta ločena, učilnice in bivalni prostori so v samem mestu, poligon za praktično usposabljanje pa je kakih 5 kilometrov izven mesta.
poligon

Blizu pa je tudi dejanski vstop naše države (v tem primeru Gasilske zveze Slovenije) v mednarodni projekt izdelave interaktivnega programa za šolanje gasilcev ob nesrečah z nevarno snovjo skupaj s štirimi skandinavskimi državami (Danska, Finska, Norveška in Švedska).
To je za našo državo zelo pomembno, saj se bo ICZR na Igu s tem uvrstil na evropski zemljevid izobraževalnih centrov za področje zaščite in reševanja, Gasilska zveza Slovenije pa se bo kot enakopravni partner pojavila v eminentni družbi s svetovno znanimi reševalnimi agencijami omenjenih držav. To tudi pomeni, da bomo v vrhu razvoja te dejavnosti v Evropi in posredno s prenašanjem teh dognanj v domače izobraževalne programe v veliki meri izboljšali praktično in teoretično znanje naših gasilcev.

Na Švedskem so v 80ih letih pričeli z velikimi spremembami na področju praktičnega usposabljanja gasilcev. Glede na razvoj požarne varnosti, ki gre v vse večjo preventivo so opazili, da se število intervencij in s tem povzročena škoda na srečo iz leta v leto zmanjšuje. S tem seveda v nobenem primeru niso pričeli z zmanjševanjem operativnih struktur, saj kaj takega še dolgo ne bo možno, pa tudi širjenje operativne gasilske dejavnosti na druga področja predvsem tehničnega reševanja tega ne dopušča, prej obratno. So se pa pojavile težave v nezadostni usposobljenosti gasilcev za intervencije vseh vrst, saj je bilo praktičnih izkušenj iz leta v leto manj. Po drugi strani pa so intervencije tudi zaradi dobrih preventivnih ukrepov postajale vse težavnejše in s tem delo gasilcev vse bolj nevarno. Odločitev odgovornih v Švedski reševalni agenciji je zato bila, da se mora usposabljanje gasilcev čimbolj približati dejanskim razmeram na intervencijah, saj se tako v največji meri zagotavlja pravilno in hitro posredovanje gasilcev takrat, ko jih skupnost potrebuje. Tako so na vseh področjih gasilskega udejstvovanja pričeli razvijati praktične vaje tako, da so razmere že na vajah na moč podobne dejanskim razmeram na intervenciji. Prav tako pa so v teoretičnem delu izobraževanja težili k čimbolj podrobni predstavitvi vseh strokovnih tem tudi s praktičnimi poskusi, ki jih sicer umeščajo v teoretično usposabljanje. Resnici na ljubo so pri uresničevanju takega koncepta potrebovali kar zajetna finančna sredstva, ki so jim bila tudi zagotovljena. Kljub temu pa so se ves čas obnašali kar se da racionalno in iz tega so tudi razvili sorazmerno cenene rešitve. Rezultat vseh teh prizadevanj je recimo znameniti ''hot fire trening'', ki se je razširil po vsem svetu in pa usposabljanje gasilcev za posredovanje ob nesrečah z nevarno snovjo, kjer uporabljajo kot edini v Evropi prave kemikalije za usposabljanje.

Nekaj primerov realističnega praktičnega usposabljanja

Požari
Poleg vročega treninga in pa osnovnih vaj notranjih napadov je zanimiv tako imenovan ''pekel''. To je prostor katerega se postopoma segreva tja do 300 stopinj Celzija. Gasilci v njem opravljajo razne spretnostne vaje pod vedno večjo temperaturo. Prenašajo kake elemente iz enega konca na drugega, iščejo pravi ključ od ključavnice, privijajo vijake in podobno. V prostoru je vedno bolj vroče in inštruktor ugotavlja, če gasilci pri določeni temperaturi še obvladajo svoje kretnje. Postopek je varen saj lahko kadarkoli izstopiš ven.
Ali pa primer požara stanovanjske hiše. Požar je seveda pravi in v notranjih prostorih resnično gori. Pripravljenih je veliko različnih scenarijev tako glede:
- obsega požara(1 prostor, več prostorov)
- lokacije požara(klet, pritličje, etaža, stopnišče, streha…)
- števila ponesrečenih - vzroka požara
Vse poteka realistično, recimo če je simuliran namerni požig je tam tudi domnevni požigalec, ga mora vodja intervencije zaslišati, prav tako pa kasneje ''policist'' vzame izjavo od vodje intervencije. Vse poteka zares in pod budnim nadzorom inštruktorjev.

Tehnično reševanje
Zgodi se prometna nesreča in osebno vozilo zleti s ceste v zamrznjen ribnik (pri minus 10 stopinj Celzija).V vozilu sta ostali 2 osebi katere je potrebno izvleči. 2 gasilca se ustrezno opremita in iz ledeno mrzle vode iz vozila izvlečeta ponesrečence (v tem primeru lutke).

Nevarne snovi
V strojnici hokejske hale izhaja amonijak in potrebno je zatesniti poškodbo na ventilu. Gasilci ustrezno zaščiteni vstopijo v atmosfero v kateri je smrtna koncentracija, izvlečejo poškodovano osebo, zatesnijo poškodbo in prezračijo prostore.

No teh scenarijev bi lahko našteli še in še. Bistvo vsega je, da se stvar pripravi tako, da so razmere resne in nevarne skoraj tako kot na pravi intervenciji. S tem se doseže, da gasilci zaupajo svoji zaščitni obleki in da so izpostavljeni pravim nevarnostim.
Zanimivo je, da sodelujejo tudi igralci, ki igrajo, ponesrečene osebe (če ni nevarno, drugače uporabljajo 50 kilogramske lutke), povzročitelje nesreč, mimoidoče, očividce, panične ljudi… Največkrat k sodelovanju povabijo upokojence, ki se čez dan tako malo med sabo družijo in obenem dobijo en res majhen honorar. Lahko pa so sodelujoči tudi dijaki in študenti medicine, ki jim je to neke vrste usposabljanje se pravi dvojna korist.

Zaenkrat lahko samo upamo, da se bo sodelovanje na vseh prej naštetih področjih nadaljevalo saj bo prenos določenih načinov realističnega usposabljanja v naš sistem izobraževanja izboljšalo operativno znanje naših gasilcev. Tudi v Sloveniji smo namreč v situaciji zmanjševanja števila intervencij in pa povečevanja zalo zahtevnih intervencij.

<< Backdraft - Holywoodska izmišljotina ali resnična nevarno... Računalniški modeli in backdraft >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.