Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 2

seselstanislav, več...
Članki :: Ostalo

LED svetilke namesto svetilk z žarnico na žarilno nitko


Naj prispevek začnem z dejstvom in hkrati problemom sedaj že lahko rečemo zastarelih žarnic na žarilno nitko. Le te le 5% energije , ki jo porabijo izkoristijo za svetlobo. Vseh ostalih 95% je v bistvo jalovih, saj se porabijo za toploto, kar ne samo, da je v slučaju žarnic nekoristno, je celo negativno, saj se svetilka po nepotrebnem segreva. V današnjih časih, izredno hitrega razvoja, je težko razumeti slabo izkoriščenost žarnic na žarilno nitko, ki so prisotne praktično povsod. Ta slab izkoristek pa je še toliko bolj moteč pri žarnicah, ki so vgrajene v prenosne svetilke. Pri prenosnih svetilkah smo običajno s količino energije močno omejeni, saj baterija oziroma akumulator nista nikoli dovolj velika, da bi zagotovila dovolj energije za želje vedno bolj zahtevnih porabnikov. Prav na tem področju se je v zadnjih letih pojavila novost, ki jo s kratico imenujemo LED.
Zakaj LED ?
LED diode imajo zelo dolgo življenjsko dobo, ki je deklarirana tudi z do 100.000 urami, kar pomeni več kot 11 let nepretrganega delovanja. Zgolj v vednost, življenjska doba 100.000 ur pomeni vsaj 50% svetilnosti, ki je deklarirana pri novi diodi, same diode pa svetijo precej dlje. Poraba energije pri LED je v primerjavi z žarnicami z žarilno nitko izredno nizka. Standardne LED diode porabijo približno 0,1W, novi ultra svetli LED čipi pa nekje med 0,8 in 4W. Za nameček pa so LED diode odporne na tresljaje in udarce in praktično neuničljive. Vse to je najpomembnejše pri prenosnih svetilkah, saj so le te veliko bolj izpostavljene tresljajem in omejenim virom energije. LED svetilka bo delovala tudi, če vam pade iz rok, saj v njej ni nobene nitke, ki bi se pretrgala in bi tako nehala svetiti. Zelo pomembno pa je tudi to, da LED svetilka zaradi zelo majhne porabe zelo počasi izgubljala svetilnost in boste imeli zelo veliko časa, da zamenjate set baterij oziroma napolnite obstoječe akumulatorje.

Vsi skupaj se moramo začeti zavedati, da so žarnice z žarilno nitko preživete in moramo začeti čim prej razmišljati o modernih rešitvah. Prav to sta pred dobrim desetletjem začela razmišljati brata Opolka, ki sta svoje podjetje ustanovila v garaži, danes pa je njuno podjetje vodilno v svetovnem merilu, predvsem po proizvodnji LED metalnih svetilk. Preko 1000 lastnih zaposlenih in več kot 1000 kooperantov ter 30.000 izdelanih svetilk dnevno. Zweibrueder Optoelectronics in LedLenser blagovni znamki sta danes sinonim za izdelke vrhunske oblike, praktičnosti in kakovosti. Poudarek njihovih izdelkov je predvsem varnost in dolgoročni prihranki. LED svetilke imajo zaradi majhne porabe zelo dolg čas delovanja, tudi do nekaj 100 ur nepretrganega delovanja z enim samim setom baterij (odvisno od velikosti svetilke). Sama LED dioda je praktično neuničljiva in Vas bo skoraj verjetno preživela, ob dejstvu, da zdrži skoraj 300 let, pri uporabi 1h dnevno.

Prav o podjetju Zweibrueder bi rad povedal nekaj več, saj jih lahko imenujemo za pionirje na področju led svetilk, hkrati pa za vodilno podjetje na tem področju v tem trenutku. Podjetje večino svoje energije usmerja v kvaliteto izdelkov. Vsak nov izdelek, ki ga predstavijo trgu je korak naprej v tehnologiji. Pri obisku v njihovem podjetju smo tako že videli tudi prototip svetilke s svetilno močjo več kot 2000 lumnov, kar zadostuje tudi že za osvetljevanje zgradb, jam in podobnega kakor tudi uporabi v filmu in fotografiji. Svetilka naj bi skupaj z povsem prenovljeno serijo 12 svetilk različnih velikosti prišla na trg v začetku prihodnjega leta in bo še povečala ugled in tržni delež blagovne znamke LedLenser.

Podjetje Zweibrueder vse svetilke izdeluje v lastni tovarni. Vse svetilke so iz obstojnih materialov tako, da si v svetu zelo hitro pridobivajo mnoge kupce. V zadnjem času tudi zahtevnejše kupce iz državnih uprav mnogih držav po svetu. Rad bi poudaril, da imajo vse njihove svetilke višjega cenovnega razreda pozlačene vse kontakte, kar svetilkam praktično omogoča nesmrtnost. Proizvajalec je zelo priznan in je v Nemčiji in svetu pobral mnogo nagrad, med drugim tudi za gazelo v Nemčiji in se povzpel na vodilno mesto na svetu v proizvodnji metalnih led svetilk. V njihovem pestrem izboru svetilk je mnogo uporabnih svetilk, tako za navadne smrtnike, kot tudi za službeno uporabo.

Ključne prednosti svetilk LedLenser so:
 1. LED namesto klasične žarnice:
- zelo dolgo delovanje (avtonomija) zaradi majhne porabe energije
- zelo dolga življenjska doba sijalke
- neobčutljivost na udarce, saj LED nima nitke, ki ob tresljajih poči
- minimalno segrevanje
- zelo počasno umiranje LED (nikdar nepričakovano ne odpove)
- Večina svetilk ima vgrajeni 1,25W ali 3W LED.
2. Prednosti svetilk LedLenser:
- LedLenser je zaščitil s patentom edinstveni način vlitja diode na tiskano vezje, kar jim v primerjavi s konkurenco prinaša ogromno prednost, saj praktično ni možno, da bi LED odpadla z vezja, kar se pri mnogih konkurenčnih izdelkih dogaja. S to metodo pa je LED tudi odporna na tresljaje in udarce.
- LedLenser svetilke so inovativne po designu, prav tako pa podjetje ponuja custom made izdelke že za zelo majhne količine.
- LedLenser svetilke so inovativne glede oblike parabole in optike na leči, kar jim omogoča vrhunsko svetilnost, kar je pri led svetilkah zaradi majhne moči same ledice ključnega pomena.
 1. Uporaba ekološko neoporečnih alkalnih baterijskih vložkov ali opcija uporabe napolnljivih NiMH:
 • nobenega problema z okolju škodljivimi odpadki
 • dostopnost nadomestnih baterijskih vložkov v vseh prodajalnah
 • nobenih težav s polnjenjem in vzdrževanjem akumulatorja
 • neprekinjeno delovanje od 50-300ur (V2 Tactical do 200 ur)
 • zelo počasno praznjenje baterijskih vložkov in s tem mnogo časa za zamenjavo
 • zelo enostavno rokovanje
 1. Majhna teža in enostavno rokovanje
 2. Vrhunska nemška kvaliteta
 3. Možnost »ex« izvedb nekaterih modelov
 4. Svetilke imajo v večini priložene CORDURA etuije in nosilne trakove.

V Sloveniji izdelke LedLenser zastopa podjetje RT-TRI, d.o.o., ki na slovenskem trgu že deset let trži svetilke, baterije, akumulatorje in polnilnike. V tem kar delajo poskušajo biti zelo strokovni in to jim v zadnjih letih tudi prinaša uspeh. Pri izbiri dobaviteljev je vedno na prvem mestu kvaliteta. V podjetju RT-TRI, d.o.o. izdelke katere prodajajo dobro poznajo in vedo kaj so njihove prednosti. V podjetju tudi stalno stremijo k znanju o novih tehnologijah in napredku glede prodaje tehnološko naprednih rešitev in izdelkov. Podjetje RT-TRI, d.o.o. je že več let dobavitelj opreme vsem državnim službam, tako vojski in policiji, kot tudi gasilcem. Vsi so bili in so zadovoljni z izdelki in storitvami. V zadnjem času v prodajnem programu podjetja vse večji prodajni delež zavzemajo visoko kvalitetne ročne svetilke LedLenser. Svetilke so zelo primerne tako za preprostega uporabnika kakor tudi za profesionalno rabo. Svetilke na vseh testiranjih dosegajo odlične večinoma zmagovalne rezultate. Svetilke že uporablja policija v mnogih državah po svetu, kakor tudi v Sloveniji. Prav tako se svetilke uporabljajo v vojskah nekaterih držav v EU in drugje po svetu. Tudi v Sloveniji so promocije svetilk zelo uspešne. Rad bi poudaril, da so nekateri modeli svetilk naleteli na odličen odziv v MNZ in MORS, prav tako pa so nad njo navdušeni mnogi gasilci, vključno z gasilsko šolo na Igu, kjer so opravili nekaj testov, ki so jih odlično prestale. V zadnjem času so svetilke dobile uradno pozitivno mnenje in priporočila tako tehnične komisije gasilske zveze Slovenije številka GZS/07, kakor tudi gasilske šole na Igu.

Prispevek bi zaključil prepoznavnim stavkom podjetja, »zavedamo se, da je v gasilstvu dobra oprema eden od ključnih stvari za profesionalno delo, z veseljem vam pripravimo promocijo svetilk in vam o njih povemo kaj več, kar bi pripomoglo k temu, da bi vaše delo potekalo lažje in učinkoviteje«.

Gregor Ušeničnik, ing.
<< 2. Strokovni dnevi Borisa Stevanoviča - Stevčijevi dnevi IV. Tekmovanje za pokal Gerečje vasi nadvse uspešno >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.