Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 1
gosti: 6

gubina, več...
Članki :: Ostalo

LED tehnologija


Glede na mite človeštva in verska verovanja je bog ločil svetlobo od teme. V današnjem času, ko napravam kraljuje mikroelektronika, človeštvo ločuje svetlobo od ognja.
Zakaj pravzaprav gre? Svetloba, kakršno poznamo in kakršna nas spremlja vsak dan, izhaja iz časov, ko so se naši predniki naučili uporabljati ogenj za gretje, svetlobo in kuhanje. Že od takrat ogenj izpolnjuje predvsem te tri glavne funkcije, ki so danes na zavidljivo visokem nivoju, če jih skušamo razumeti v centralni kurjavi, štedilnikih na trda goriva in kaminih, ter žarnicah, ki nam osvetljujejo okolje. Če pa gledamo klasične žarnice s stališča fizike in razvoja modernih materialov, pa še vedno spadajo v obdobje jamskih ljudi. Toda glavni problem klasičnih žarnic na žarilno nitko je po toliko letih še vedno prisoten. Žarnice z žarilno nitko so namreč prikriti ogenj, kar dokazuje tudi podatek, da se približno 95% energije spremeni v toploto in le 5% v svetlobo. V današnjih časih, izredno hitrega razvoja, je težko razumeti slabo izkoriščenost žarnic na žarilno nitko, ki so prisotne praktično povsod. Zakaj se je razvoj za toliko časa ustavil ravno na tako pomembni stvari? Se kdaj vprašamo, kam se izgubijo vsi ti »watti«, napisani na žarnicah v naših stanovanjih. Zavedajmo se, da je tudi poraba vsake žarnice doprinesla veliko k izsekavanju gozdov, zajezitvam dolin in graditvi elektrarn. Današnje okolje je, zaradi zgolj 5% svetlobe, ki jo oddaja žarnica na žarilno nitko, bistveno drugačno, kot bi bilo, če bi imele žarnice boljši izkoristek. Ta slab izkoristek pa je še toliko bolj ne željen pri žarnicah, ki so vgrajene v prenosne svetilke. Pri prenosnih svetilkah smo običajno s količino energije močno omejeni, saj baterija oziroma akumulator nista nikoli dovolj velika, da bi zagotovila dovolj energije za želje vedno bolj zahtevnih porabnikov. Prav na tem področju se je v zadnjih letih pojavila novost, ki jo s kratico imenujemo LED.

Kaj torej sploh je LED ?

Light Emmiting Diodes so hladni viri svetlobe, ki se proizvajajo v tovarnah, kjer proizvajajo mikročipe. Vsebujejo kristale, katerim so namenoma dodani nečisti atomi. Elektroni, ki krožijo okoli atomskega jedra, zaradi vpliva elektrike skočijo iz svojih smeri. Pri vračanju v smer ti elektroni oddajo nekaj električne energije v svetlobno obliko. Ta proces lahko v grobem primerjamo z zvezdnim utrinkom, ki ionizira, ko vstopi v atmosfero.

LED diode imajo zelo dolgo življenjsko dobo, ki je deklarirana s 100.000 urami, kar pomeni več kod 11 let nepretrganega delovanja. Zgolj v vednost, življenjska doba 100.000 ur pomeni vsaj 50% svetilnosti, ki je deklarirana pri novi diodi, same diode pa svetijo precej dlje. Če LED diode na tem mestu primerjamo s klasičnim žarnicam na žarilno nitko, ki imajo življenjsko dobo približno 1000 ur, LED dioda drži najmanj 100 krat dlje. Poraba energije pri LED je v primerjavi z žarnicami z žarilno nitko izredno nizka. Standardne LED diode porabijo približno 0,1W, novi ultra svetli LED čipi pa nekje med 0,8 in 4W. Za nameček pa so LED diode odporne na tresljaje in udarce in praktično neuničljive. Vse to je najpomembnejše pri prenosnih svetilkah, saj so le te veliko bolj izpostavljene tresljajem in omejenim virom energije. LED svetilka bo delovala tudi, če vam pade iz rok, saj v njej ni nobene nitke, ki bi se pretrgala in bi tako nehala svetiti. Zelo pomembno pa je tudi to, da LED svetilka zaradi zelo majhne porabe zelo počasi izgubljala svetilnost in boste imeli zelo veliko časa, da zamenjate set baterij oziroma napolnite obstoječe akumulatorje.

Zahvaljujoč svoji majhnosti LED diode omogočajo oblikovalcem in izdelovalcem neomejene možnosti uporabe v izdelkih, namenjenih za vsakdanjo rabo. Danes LED diode srečujemo v izdelkih, kjer svetlobnih virov ne bi pričakovali. Vse to z namenom ustvariti življenjsko okolje bolj varno, praktično, svetlejše in moderno (npr. v pohištvenih ročajih, avtomobilskih lučeh, obeskih za ključe, znotraj pravih sveč iz voska, v tekaških copatih in še številnih drugih izdelkih).

Nasvidenje žarnice na žarilno nitko sta si verjetno mislila tudi brata dvojčka Harald in Rainer Opolka, ko sta pred dobrim desetletjem začela uporabljati LED tehnologijo svetlobe v vsakdanjih izdelkih. Prevzela ju je skrivnostnost svetlobe, ko sta takrat še kot študenta, že imela jasno vizijo kaj želita v življenju in kako v vsakdanjo uporabo ljudi vnesti LED svetlobo. Danes se Harald in Rainer ponašata z več kot 200 prijavljenimi oblikovalskimi in tehničnimi patenti iz tehnologije in oblike svojih izdelkov. Pred desetimi leti sta svoje podjetje ustanovila v garaži, danes pa je njuno podjetje vodilno v svetovnem merilu, predvsem po proizvodnji LED metalnih svetilk. 900 lastnih zaposlenih, 30.000 izdelanih svetilk dnevno, dva R&D laboratorija in lasten oblikovalski studio so zgolj odlična odskočna deska za prodajo izdelkov na vseh petih celinah. Zweibrueder Optoelectronics in LED LENSER blagovni znamki sta danes sinonim za izdelke vrhunske oblike, praktičnosti in kakovosti. Poudarek njihovih izdelkov je predvsem varnost in dolgoročni prihranki. LED svetilke imajo zaradi majhne porabe zelo dolg čas delovanja, tudi do nekaj 100 ur nepretrganega delovanja z enim samim setom baterij (odvisno od velikosti svetilke). Sama LED dioda je praktično neuničljiva in Vas bo skoraj verjetno preživela, ob dejstvu, da drži skoraj 300 let, pri uporabi 1h dnevno. Če ste torej planinec, pohodnik, lovec, tabornik ali skavt, varnostnik, šofer, gasilec ali vodnik psa reševalca je LED svetilka praktično obvezna vsakdanja oprema, saj obstaja velika nepredvidljivost pri delu ali hobiju, ki ga opravljate.

V kratkem; LED diode so prestale kar nekaj faz razvoja in izboljšav in so sedaj na začetku velike ekspanzije uporabe. Danes, z uporabo najnovejših tehnologij, že dosegajo zavidljivo mesto med viri svetlobe. Trend množične uporabe LED se je že začel z uporabo v mnogih napravah za različne namene, nadaljuje pa se tudi v serijskih vgradnjah v avtomobilski industriji, npr. v žarometih pri modelih BMW X3, ser.7 ali golf V gen. Z nadaljnjim razvojem uporabe ekonomične bele LED tehnologije bodo le-te verjetno prevzele mesto klasičnim žarnicam na žarilno nitko in neonskim lučem. Uporaba LED diod, kot stropnih, stenskih in talnih luči za osvetljevanje delovnih in stanovanjskih prostorov, kot tudi v industriji, bi drastično zmanjšala porabo električne energije in hkrati obremenjenost energetskega omrežja, ter posredno pozitivno vplivala na okolje. Zelo pomembno dejstvo je, da LED svetilke že in bodo v prihodnje še veliko bolj izpodrinile polnilne svetilke. Dejstvo, da z enim setom alkalnih baterij svetijo tudi do 300 ur. Zato praktično ni več nobene potrebe po dragi polnilnih baterijah in velikih pripadajočih polnilnikih. Če pa bi radi kljub temu privarčevali, si lahko kupite še kvaliteten polnilnik na primer proizvajalca ANSMANN, s setom dobrih baterij ter le te uporabljate za svetilko kot tudi za ostale naprave, ki delujejo na baterije.

Za konec je seveda zelo potrebno poudariti še nekaj dejstev za kupce LED svetilk. Tako kot pri navadnih žarnicah je pri LED še veliko bolj potrebno paziti na poreklo diod. Le te so v slučaju neprimerne izdelave lahko še celo manj obstojne od običajnih žarnic na žarilno nitko. Še celo več, glede na to, da njihova zamenjava zaradi predvidene dolge življenjske dobe ni predvidena, to večinoma pomeni, da je izdelek ob morebitni odpovedi diode neuporaben. Drug problem pri cenejših (beri; slabših) proizvajalcih je sama pritrditev diode na elektronsko vezje. V slučaju slabega vpetja lahko ob tresljajih dioda odpade z vezja in tako postane neuporabna. Tretji zelo velik problem LED svetilk pa je sama svetilnost. Pred nakupom močno priporočamo testiranje svetilke v temi, saj je svetilnost pri teh svetilkah zaradi majhne moči diod močno povezana z izdelavo optike in parabole v svetilki. Glede na to so nekatere » no name« svetilke praktično neuporabne za kakršno koli bolj zahtevno uporabo. Ob nakupu vam priporočamo, da se zelo dobro prepričate kaj kupujete in kakšno garancijo vam ponuja proizvajalec.

Kaj bi vam lahko priporočili? Vsekakor nekaj kvalitetnega, trajnega in od priznanega proizvajalca s tradicijo po možnosti iz tehnološko razvite države. To je zelo pomembno, saj v državah, kot so: Kitajska, Tajvan….. nikoli niso usposobljeni za izdelavo hi-tech izdelkov, ker niso sposobni v kratkem času prekopirati vrhunskih izdelkov razvite in napredne tehnologije, ampak le cenene proizvodnje masovne industrije. Eno izmed zelo kvalitetnih podjetij na tem področju je nemško podjetje Zweibrueder s svojo blagovno znamko za LED svetilke LED LENSER. Podjetje v lastni tovarni izdeluje zelo kvalitetne svetilke iz obstojnih materialov tako, da si v svetu zelo hitro pridobivajo mnoge kupce. V zadnjem času tudi zahtevnejše kupce iz državnih uprav mnogih držav po svetu. Proizvajalec je zelo priznan in je v Nemčiji in svetu pobral mnogo nagrad, med drugim tudi za gazelo v Nemčiji in se tako zelo hitro približuje cilju biti prvi na svetu. V njihovem pestrem izboru svetilk je mnogo uporabnih svetilk, tako za navadne smrtnike, kot tudi za službeno uporabo. Podjetje, ki v Sloveniji zastopa in prodaja blagovno znamko je zelo fleksibilno, tako da vam svetilke z veseljem predstavijo ali vam pošljejo katalog.

<< Ljubljanski gasilec Gasilni aparat pri hiši >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
drSeba
Objavljeno: 25.7.2006 22:15  Osveženo: 25.7.2006 22:15
Pridružen: 11.10.2005
Od: PGD Gatina
Objav: 2
 Re: LED tehnologija
Svetilko tega proizvajalca smo gasilci preizkusili! Resnično cobra zadeva! Vredna svojega denarja.

sebastjan
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.