Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 4

jest_, več...
Članki :: Ostalo

Kaj je dobro vedeti pri uporabi mobilnih telefonov v slovenskih gorah


V zadnjih letih je mobilni telefon postal naš obvezni spremljevalec, tako rekoč del garderobe. To dokazuje množičnost uporabe mobilnih telefonov, ne samo v Sloveniji, temveč v vsej Evropi.

Tako je povsem normalno in celo priporočljivo, da uporabniki omrežij GSM jemljejo s seboj v hribe tudi mobilne telefone.

Uporabniki GSM omrežja operaterje pogosto vprašujejo, ali je smiselno vzeti mobilni telefon s seboj v gore, kakšna je pokritost gorskih območij, ali lahko mobilni telefon pomaga pri obveščanju v primeru nesreče ipd.

Morda pri tem ne bo odveč nekaj koristnih nasvetov:

  • Pokritost gora z GSM signalom se hitro izboljšuje, tako da ostaja vedno manj nepokritih območij. Operaterji omrežij mobilne telefonije se trudimo, da bi pomembnejša območja čimprej pokrili z ustreznim signalom. Vedeti pa je treba, da je gradnja baznih postaj na takih območjih zahtevna in tudi precejšen poseg v neokrnjeno naravo. Zato skušamo zagotoviti signal v Alpah iz okoliških hribovij. V zadnjem času smo zgradili precej baznih postaj izključno za pokrivanje alpskih območij, v prihodnosti pa se bo ta trend še pospešil. Ker se signal širi v glavnem premočrtno, trenutno ostaja še precej senčnih leg, kjer signala ni. V družbi Mobitel smo lansko leto sklenili pogodbo s Planinsko zvezo Slovenije. Najbolj znani slovenski alpinisti so opravili vrsto meritev moči in kakovosti GSM signala v slovenskih gorah. Ti podatki nam močno olajšajo načrtovanje omrežja baznih postaj, s katerimi zagotavljamo signal.
  • Če je radijski signal šibak, se je smiselno postaviti tako, da vidite v dolino, kjer so locirane bazne postaje, preko katerih lahko vzpostavite klic. Vendar pa sami vrhovi gora niso primerni, ker od tam vidite preveč baznih postaj, ki uporabljajo isto frekvenco. Bolje je, da se postavite nekoliko pod sam vrh. Na vrhu se signali med seboj mešajo in se zato lahko motijo. To je tehnološka omejitev, ki se ji ni moč izogniti. Vedeti je treba, da je omrežje načrtovano za množično uporabo, število razpoložljivih radijskih frekvenc pa majhno. Zato je potrebno isto frekvenco zelo pogosto ponavljati. Uporabniki omrežja v dolinskih območjih zaradi tega nimajo slabše kakovosti zveze, saj sprejemajo signal samo od okoliških baznih postaj. Iste frekvence uporabljajo tudi operaterji v sosednjih državah, kar tudi znižuje kakovost signala na zelo visokih legah, ki so odprte proti sosednjih državam. Da je signal moten, spoznate po tem, da sicer imate dovolj črtic, pa ne morete klicati ali pa je kakovost zvoka zelo slaba. V takem primeru, kot rečeno, se poskusite nekoliko premakniti. Podobne težave pri uporabi GSM telefonov se pojavljajo tudi pri uporabi v letalih, balonih, padalih ipd. Z vključitvijo vsake nove bazne postaje v dolini se lahko kakovost signala v gorskih območjih nekoliko spremeni.
  • V gorah že majhna sprememba lokacije, kjer se nahajate, lahko pomeni bistveno spremembo kakovosti signala. Če je kakovost govora slaba, se poskusite premakniti za nekaj metrov. Signal se odbija, razširja po množici različni poti in ustvarja stojna valovanja z maksimumi in minimumi. Tako se boste morda iz točke z minimalnim signalom premaknili v točko z maksimalnim. Vendar pa to obnašanje radijskega signala ni stabilno, menja se s časom. Na to precej vpliva že samo vreme, zelo močno pa denimo sneg ali mokre skale. Tako je pokritost gora pozimi bistveno drugačna kot poleti.
  • Če kličete, je večja verjetnost, da boste klic lahko izvedli, kakor če ste klicani. Kot že rečeno, se pred klicem lahko postavite na ustrezno točko ali pa počakate, da pridete na bolj izpostavljen položaj. V kolikor v prvo ne uspete, lahko klic ponovite. Pri dohodnem klicu, torej če ste klicani, je situacija drugačna. Sistem vas nekajkrat zapored v kratkih intervalih pokliče. Če telefon nosite v žepu ali v nahrbtniku, je manj verjetno, da bo klic prišel do vas, v kolikor je signal šibak.
  • Če slučajno pride do nesreče, kličite številko 112 za nujni klic. V GSM tehnologiji ima nujni klic 112 poseben položaj in se v omrežju in tudi v telefonu obravnava precej drugače kot ostale številke. Ima določene posebne značilnosti, se ne blokira, ni omejen na enega operaterja, je brezplačen. Telefoni različni proizvajalcev se glede prikaza možnosti nujnega klica obnašajo nekoliko različno, izvajajo pa na enak način. V kolikor izgubite signal omrežja, na katerega ste bili priključeni, lahko nujni klic izvedete preko kateregakoli omrežja. Nekateri telefoni vam to povedo z napisom »Samo 112« na zaslonu, nekateri prikažejo samo črtice drugih omrežij, nekateri pa ne prikažejo ničesar. V takem primeru imate zaslon prazen, na njem ni izpisano ime nobenega operaterja. Kljub temu pa telefon posluša vse kanale, ki so namenjeni za GSM. Če boste izvedli nujni klic na 112, bo telefon poiskal katerikoli kanal, kjer se bo klic lahko izvedel. Seveda bo to poskušal najprej preko domačega operaterja, če pa signal le-tega ne bo prisoten, pa preko drugega domačega ali tujih. Tako se vam lahko zgodi, da boste dobili na primer avstrijsko policijo. Nujni klic je edina izjema pri sicer nedovoljenemu gostovanju (roaming) med obema slovenskima operaterjema.
  • Pošiljanje kratkih sporočil SMS je v gorskih območjih zelo ustrezen način prenašanja informacij. Pri tem je dobro vedeti, da se kratko sporočilo SMS prenese preko radijskega kanala tako kodirano, da zadošča manj signala kot za govor, poleg tega je lahko frekvenca bolj motena. Če torej ne morete opraviti klica, ker je signal šibak ali moten, poskusite poslati kratko sporočilo SMS. Enako velja za sprejem kratkih sporočil.
  • Nenazadnje v gorah ne smemo pozabiti na omrežje NMT. Zaradi narave razširjanja radijskega signala na frekvenčnem območju 410 MHz, kjer deluje omrežje NMT, je pogosto analogni NMT signal kakovostnejši od digitalnega GSM signala, pokritost pa boljša. Če imate NMT telefon, ga vzemite s seboj v gore.

Prijetno in varno v gore

Mobitel d.d.
Zoran Vehovar
<< Ogled gasilskih enot v Münchnu in okolici Pravila fotografskega natečaja >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.