Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
14 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 3
gosti: 11

pilot, pes, seselstanislav, več...
Članki :: Ostalo

Dnevnik poklicnega gasilca (tema iz foruma)


Jure Dolinar

-1-
Najprej vsem bralcem in urednikom en lep pozdrav.
Tema v kateri bom opisoval moje šolanje mi je prišla na misel, ko sem brskal po spominu, kakšne informacije bi želel slišati kot prostovoljni gasilec, seveda še pred tem, ko sem zaplaval v profesionalne oziroma poklicne gasilske vode.
Prav zato sem se odločil, da vsem bralcem predstavim in čim bolj nadzorno, opišem kaj se pravzaprav dogaja v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS na Igu med samim šolanjem oziroma usposabljanjem.
Sem poklicni gasilec od decembra lanskega leta. Seveda sem se moral pred sklenitvijo delovnega razmerja izkazati na psihofizičnih testih v gasilski brigadi, nato pa še na zdravniškem pregledu. Ker ste o potrebnih znanjih in spretnostih za opravljanje tega poklica že pisali, se o tem ne bom razpisal.
…končno mi je uspelo, sklenil sem delovno razmerje in zadolžil delavno uniformo poklicne gasilske brigade Ljubljana.
V GB sem do sredine januarja delal v izmeni, nato pa odšel na šolanje.

-2-
V ICZR na Igu smo v ponedeljek 20. januarja 2003, začeli šolanje. Letos se šola 10. jubilejna generacija kandidatov za poklicne gasilce. Smo najštevilčnejša generacija, saj nas je kar 57 in smo razdeljeni v dva razreda (A in B).
Povprečna starost je 28 let (najmlajši kandidat je star 19, najstarejši pa 47let). Generacija je zelo pisana tudi po izobrazbi. Nekaj kandidatov ima visokošolsko, nekaj višješolsko izobrazbo, večina jih je končala tri in štiriletne srednje šole, nekateri pa tudi srednje šole z dveletnim programom. V povprečju prevladuje štiriletna srednješolska izobrazba.
Vsi kandidati smo torej šolanje začeli 20. januarja, kjer bomo do predvidoma 25. aprila, nato pa bomo odšli na prakso v gasilske enote, ki bo trajala tri tedne. V začetku junija se bomo vrnili v ICZR, kjer bomo imeli priprave na zaključne izpite in vaje.
Se pravi, da je pred nami približno pet mesecev izobraževanja in šele po uspešno opravljenih zaključnih izpitih bomo dobili potrdilo poklicnega gasilca.

-3-
Šolanje poteka po programu usposabljanja za gasilce, po katerem se usposobimo za poklic GASILEC. Usposabljanje traja 807 ur od tega: 372 ur teorije ter 435 ur vaj. Vseh 807 ur je razdeljenih v 15 tematskih sklopov oziroma predmetov.
_____________________________________________________________
TEMATSKI SKLOP - št. ur teorije, št. ur vaj, skupno št. ur

1. Pisno poslovanje – PIS - 6,6,12
2. Vodenje in komuniciranje – VOD - 6,6,12
3. Spoprijemanje s stresom – ST R - 6,9,15
4. Splošni pravni predpisi ter predpisi s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – ZAK - 21,0,21
5. Prva pomoč – PPO - 21,30,51
6. Varstvo pri delu – VPD - 15,15,30
7. Športni praktikum – ŠPO - 0,51,51
8. Gasilska taktika – TAK - 72,30,102
9. Požarna varnost – POV - 60,0,60
10. Gasilska orodja in naprave – GOR - 72,37,109
11. Osnove tehnične mehanike in tehnično reševanje – MTR - 45,30,75
12. Kemija v gasilstvu, osnove gorenja in gašenja – KEM - 24,30,54
13 Osnove elektrotehnike in sistem zvez – ELZ - 15,15,30
14. Osnove informatike in računalništva – RA C - 9,12,21
15. Praktično usposabljanje – PRA - 0,164,164
____________________________________________________________
Poleg splošnih ciljev je temeljni cilj programa usposobiti udeležence za samostojno gašenje požarov, tehnično reševanje, organiziranje preventivnega dela, varovanje ljudi, živali in premoženja ter okolja pred požarom in opravljanje drugih del na področju gasilstva.

-4-
KAKO IZGLEDA URNIK
Zakorakali smo v drugi mesec usposabljanja oziroma v 6. teden predavanj. Zaradi zelo natrpanega urnika nas večina tudi prenočuje v ICZR. Seveda je vzporedno s tem organizirana tudi prehrana (zajtrk, kosilo, večerja). Dnevni urnik obsega 3x po 3 šolske ure, 2-3x tedensko pa še dotatni 2 šolski uri.
Izjema standardnega urnika sta le dva dneva v tednu in sicer Ponedeljek in Petek.
V ponedeljkih pričenjamo šolanje z drugim sklopom ur oziroma ob 10:30, v petkih pa zaključimo z vključno drugim sklopom ur oziroma ob 13:05.
---vstajanje in zajtrkovanje
1. sklop se prične ob 7:30 – 10:05
2. sklop se prične ob 10:30 – 13:05
---kosilo
3. sklop ur se prične ob 14:30 – 17:05
in zadnje dve uri ob 17:30 – 19:10
---večerja
Kot sem že omenil imamo v sklopu tri šolske ure in dva odmora po 10 minut. Kaj pravzaprav pomeni sklop To pomeni, da imamo en tematski sklop (predmet) 3 šolske ure.
Za olajšanje ''psihičnega napora '' imamo zadnji dve šolski uri ŠPO ali RAC .
Urnik se izdeluje sproti (teden v naprej), saj je uskajevanje predavateljev težavno, ker so po večini zunanji.

Urnik predavanj za 6. teden (SKUPINA-A)
(24-28. Februarja 2003)
PON………//………TAK………GOR………RAC-A
TOR……VAJE……TAK………KEM………SPO
SRE…….POV……PPO………GOR………RAC-C
ČET…….GOR……VAJE……GOR………SPO
PET……..POV……PPO………//

-5-
RADIO VAL 202 NA OBISKU
Danes v sredo 26.02.2003 je ICZR obiskala ekipa radijcev VALA 202 iz Ljubljane. Njihov namen je bil predstaviti ICZR in delo v nejem . V predstavitvi je bila omenjena tudi 10. generacija poklicnig gasilcev. Gospod Hočevar, Dubrovac in Petrovič so dali v zanimivem klepetu svoja mnenja. G. Dubrovac je povedal nekaj o povratnem ognju, g. Hočevar nekaj o zaščitni opremi ter g. Janežič nekaj o izobraževanju in financiranju šolanja. V uvodni predstavitvi pa je poleg mene sodeloval še Simon Jeraj pravtako kandidat za poklicnega gasilca.
S Simonom sva komentirala stezo za usposabljanje z dihalnimi aparati, skozi katero sva se nato tudi podala. Ko sva opravila s stezo sva dala izjavi, kaj je pravzaprav namen steze in kaj je pri tem pomembno. Seveda kakšne strokovne izjave nisva mogla dati, sva pa povedala odise oziroma odgovore na zastavljena vprašanja.
O bolj točni vsebini prenosa pa bom poročal še v nadaljevanju, ko dobim tonski zapis oziroma posnetek oddaje.

-6-
Obljuba dela dolg in ker sem obljubil poročati o bolj točni vsebini predstavitve ICZR na VALU 202, bom to tudi izpolnil.
Improvizirani studio je bil kar v sobi za preizkus fizičnie sposobnosti.
Voditeljica Mija je predstavila center in med drugim navedla, da je ICZR del sestave ministrstva za obrambo, da površina z objekti obsega 7 hektarov in da je trenutno na usposabljanju 10. generacija kandidatov za poklicnega gasilca.
Kot sem omenil sva med predstavitvijo sodelovala dva kandidata.
Mateja (drugega voditelja) je v prvi vrsti zanimaolo zakaj sva se pravzaprav odločila za ta poklic, v nadaljevanju pa je skušal izvedeti več o vadbeni stezi, kjer se usposabljajo kandidati za pridobitev specialnostnosti nosilca dihalnih aparatov. S Simonom sva na vprašanja odgovorila po svojih močeh in skušala narditi vtis na poslušalce, nato pa sva odšla skozi samo stezo. Kasneje je tudi sam g. Hočevar natančneje predstavil poligon in težave, ki se pojavljajo pri uporabi le tega.

Medtem je gospod Hočevar predstavil, kakšni programi se odvijajo v ICZR. Dejal je, da je program za poklicnega gasilca najzahtevnejši in da je edini, ki po končanem programu da nov poklic in sicer poklic gasilca.
Nato je pogovor potekal v obliki številk. V Sloveniji je 600 - 630 poklicnih gasilcev, 120 000 prostopvoljcev, 50 000 - 60 000 operativnih prostovoljcev in nekje 30 000 tistih, ki znanje iščejo tukaj, preko različnih tečajev.

Mijo je nato zanimalo, kaj mora pravzaprav znati gasilec.
G. Hočevar je odgovoril, da se gasilec na kraju nesreče, kjer prevladuje izredno stresna situacija, sooča s približno 500 vprašanji na katere mora v čimkrajšem času odgovoriti, seveda pravilno. Prav te stresne situacije pa poskušamo v čim večji meri simulirati. Vsekakor pa šola vsega tega ne da, temveč le dolgoletne izkušnje. Poleg teh poligonov imajo kandidati tudi druge predmete, kot naprimer obvladovanje stresa (15 ur pouka). Pri tem predmetu se naučijo kako je potrebno komunicirati, kako obvladovati stres in kako drugim pomagati v stresni situaciji.

Nato sva s Simonom prišla skozi stezo in dobila naslednja vprašanja.
Bila sta hitra? Simon je povedal, da sva porabila nekje 50 barov zraka in da je takšna hitrost običajna.
Ali je čas pomemben in kakšna je temperatura v zadni sobi? Moj odgovor je bil seveda da čas pri tej vaji ni tako pomemben, pomembnejšeje predvsem samo sodelovanje med posamezno ekipo, v tem primeru med mano in Simonom. Temperatura v zadni sobi, ki nama je bila v tem primeru prizanešena pa dosega s pomočjo infrardeče peči nekje okoli 90 stopinj.

Mija je predstavila g. Dubrovca kot predavatelja, inštruktorja gasilske taktike in vodjo izmene v poklicni gasilski enoti na Jesenicah.
G. Dubrovac je povedal nekaj o vročem treningu. Predvsem je poudaril, da se kandidati najprej naučijo teorije in šele na koncu vse skupaj praktično preizkusijo na realističen način, ki je povzet po skandinavskih državah. Vsak kandidat občuti vročino 250 - 300 stopinj, da se zaveda, se zna obnašati in da je pripravljen na delo ko se izšola.
Matej je vprašal kaj je povratni ogenj!
Milan je to odlično predstavil z razlago zaprte sveče v kozarcu. Nanizal je primer, ki se je zgodil v sloveniji 12.11.2002, ko je bil gasilec opečen, ker je vanj bušnila visoka temperatura. V Francija pet mrtvih zaradi dvojnega povratnega ognja. Zavedati se je potrebno, da se to dogaja tudi v Sloveniji.

Nato so se vključili tudi poslušalci, ki so odgovarjali, na vprašanje, kakšna je temperatura v prostoru po 10-15 minutah, če se vname kuhinja. Pravilni odgovor je povedal poslušalec Franci iz Medvod, ki je ponudil odgovor 300 - 400 stopinj in več, tudi do 550 stopinjcelzija.

Kakšna je oprema gasilca in kaj omogoča? G. Hočevar ali je res, da je lahko oprema tudi predobra.
Kvaliteta gasillske opreme se je v zadnjih petih letih strahovito dvignila tudi v Sloveniji. Kvaliteta se je dvignila do stopnje, da gasilec temperature 300 - 400 stopinj ne čutu, saj ima toplotne senzorje pokrite.(nos, ušesa,..) Prav to pa pripelje do prehrabrih dejanj zaradi neupoštevanja nevarnih razmer, katere lahko puščajo tragične posledice in človeške žrtve.

Na vprašanje: razlika med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci, pa je odgovoril g. Hočevar.
Vsekakor je prva bistvena razlika v tem, da je usposabljanje poklicnih gasilcev daljše in strokovno zahtevnejše. Pridobijo poklic gasilca, katerega opravljajo za plačilo in se pogosteje srečujejo z nevarnostmi. Vsekakor pa ima tudi prostovoljni gasilec pravtako odgovorno delo kljub temu, da se z nevarnostjo srečuje redkeje. Vsekakor pa je potrebno v kratkem času pravilno tehnično reagirati, kar pa je lahko dobro ali slabo glede na odločitev.

Na koncu pa je še gospod Petrovič povedal kako je organizirano izobraževanje. Da je šolanje v celoti pokrito od ministrstva za obrambo, le prenočišča in prehrano si morajo kandidati plačati sami oziroma njihovi delodajalci.

Tako se je 30 minut oddajanje v živo iz ICZR na Igu zaključilo.
Na koncu pa smo se še fotografirali in se razšli v upanju kot je dejal g. Petrovič, da se kmalu spet vidimo.
---------------------------------------------------------
vprašanja in odgovori niso dobesedni glede napak se opravičujem

-7-
Zakorakali smo v 7. teden, kar pa je tudi polovica šolanja oziroma predavanj predenj se razidemo in gremo iskati izkušnje v gasilske enote po vsej Sloveniji. No, čaka nas še sedem tednov in s tem okoli 350 ur predavanj in vaj. Vreme se popravlja in tudi tematski sklop praktičnih vaj se začenja vse pogosteje.
S predavanji smo nekatere predmete že zaključili, z nekaterimi pa še nismo pričeli.
ZAK - Ivo Krušec nam je odpredavl nekaj o splošnih pravnih predpisih ter predpisih s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Vsega skupaj je bilo 21 ur, kar pomeni 7 sklopov po 3 šolske ure. Takšni predmeti znajo biti za poslušalce zelo naporni, saj je tema zelo suhoparna. Vsega tega pa se je zavadal tudi sam g. Krušec in nam skušal predmet odpredavati na način, ki je bil boljši od pričakovanega. ZAK pa je že eden od štirih predmetov, ki pride v poštev pri končnem izpitu.
ELZ - Simona Oblak je odpredavala osnove elektrotehnike. Skupaj smo se videli trikrat po tri šolske ure. Predavanje je bilo zelo zanimivo, saj je temeljil na pogovoru, seveda predvsem zato, ker je nekaj kandidatov tudi iz elektro stroke. Elektrika je področje, ki še kako pride v poštev pri tem poklicu. V sklop tega predmeta pa sodi še spoznavanje sistema zvez, ki ga bomo spoznali kasneje in sicer z drugim predavateljem.

-8-
Kot sem omenil imamo praktične vaje vse pogosteje. Pri PRA je vsak razred razdeljen še v tri skupine, tako, da je delo v manjših skupinah lažje in seveda bolj kvalitetno. Vaje potekajo pravtako kot vsi drugi tematski sklopi po 3 šolske ure.
Vsak inštruktor je zadolžen za določeno vajo in predstavitev (lahko je več inštruktorjev), skupine pa nato krožijo med posameznimi vajami. Do sedaj smo se srečali z naslednjimi vajami:
- osnovno spoznavanje gasilskega orodja in armatur (cevi, ročniki, spojke,…)
- padci tlaka in sile (v tem sklopu smo imeli praktično predstavitev, statičnega in dinamičnega tlaka, ter izgube glede armatur, višine,…
- predstavitev motornih in drugih črpalk za črpanje vode, sesanje in predstavitev verižnega sistema črpanja in dovajanja vode (rele veriga)
- oblike curkov, armature za peno in taktični pristop do ognja,…
- predstavitev in uporaba tridelne lestve, drog lestve, sestavljene lestve
- predstavitev in uporaba kljukastih lestev
- osnovne veščine vrvne tehnike (vozli:križni, prusikov, osmica,…, navezava sekire, ročnika, motorne žage,…)
- pravilen prenos ponesrečenca, izvlačenje, navezava na različna nosila,…
- samoreševanje s pomočjo vrvi (spuščanje po vrvi,…)
- reševanje ponesrečencev iz višin s pomočjo vrvne tehnike,…

Vsaka vaja je po svoje zanimiva. Moram priznati, da nas je vaja samoreševanja v večini bolj pritegnila od drugih vaj. Pri tej vaji, se spuščamo s pomočjo delovnega pasu, osmice, karabina,… po vrvi. Vaja je bila nadvse zanimiva, saj je prišlo s pravšnjo mero adrenalina do zanimivih položajev pri samem spustu. Višina spusta je bila nekje okoli 14 metrov. Na koncu pa smo seveda vsi po vrsti osvojili pravo tehniko spuščanja kot se za gasilce tudi spodobi. Kaj bo v naslednjem sklopu vaj pa …

-9-
Predstavitev predmeta prve pomoči (PPO). PPO zajema skupaj 51ur, od tega 30ur prakse. Glavni predavatelj je g.Radoljub Šutanovac, v pomoč pa sta mu še g.Damjan Slabe in ga.Cvetka Potočnik. Kot nam je poudaril g.Šutanovac je prva pomoč neposredna zdravstvena oskrba, ki jo dobi poškodovanec ali nenadno zboleli na kraju dogotka in čimprej po njem ter je opravljena z enostavnimi pripomočki in z improvizacijo, vštevši improviziran prevoz. Laična prva pomoč traja toliko časa, dokler ne pride strokovna pomoč. Pojem prve pomoči zajema vse ukrepe, ki jih opravimo od trenutka, ko je človek poškodovan, do predaje poškodovanca medicinskemu osebju. In prav z zgoraj navdenim si skušamo obogatiti znanje pri tem predmetu. Okvirne teme predavanj so bile:
-posledice, ukrepi in organizacija ob množični naravni nesreči
-pomembnost prvega pomagalca
-naše telo sestavljajo (koža, kosti, mišice, živčevje, krvni obtok, organski sistemi,...)
-poškodbe in vrste ran (mehanične, toplotne, kemične,... in zmečkanina, raztrganina, odrgnina, strelna rana,...)
-stisnenje in zmečkanje trupa in udov, poškodbe prsnega koša in pljuč, poškodbe trebuha, poškodbe glave
-okužba ali infekcija in sredstva za njihovo preprečevanje
-huda izguba krvi ali malokrvnost zaradi močne krvavitve
-dihala in zadušitve in zaporedje pri oživljanju
-zastrupitev z ogljikovim monoksidom
-triaža
-nenadna nagla obolenja (omedlevica, padavica, histerični napad, možganska kap, huda bolečina v prsnem košu, šok, sladkorna, vročinska kap,...)
-...
Naš cilj prve pomoči, ko bomo na kraju nesreče je, da bomo poskušali ponesrečenca ohraniti pri življenju, preprečiti poslabšanje zdravstvenega stanja in poskrbeti za strokovno pomoč. Praktično usposabljanje poteka v telovadnici, kjer se učimo osnovnih veščin PPO, vključno s prenosom ponesrečencev. Beseda je velikokorat tekla tudi v smeri pomoči gasilcev pri nesrečah. Ker v večjih krajih, na kraj nesreče v večini gasilci pridemo vzporedno z reševalci, je naša naloga pomoč reševalcem pri nudenju PPO. Vsekakor pa bi osvojeno znanje gasilca o prvi pomoči prišlo še kako prav v primeru večjih nesreč, ki si jih vsekakor ne želimo.

-10-
Končal se je že 8. teden izobraževanja in zadnji čas je že, da se malo oglasim v tej rubriki. V tem tednu smo končali s predavanji PIS in pričeli z novim tematskim sklopom STR(spoprijemanje s stresom).

Gospa Andreja Markovič, nam je predavala pisno poslovanje. Predmet je obsegal 12 ur, kjer smo si poglobili in osvežili znanje iz slovenskega jezika. Takoj na začetku je bilo vsem skupaj čudno, zakaj pravzaprav ''slovenščina''? Kmalu pa smo spoznali, da ne gre samo za ponavljanje osnov slovenskega pravopisa ampak tudi za izpolnjevanje določenih obrazcev, pisanje prošen, dnevnika,... Kar nam je bilo najbolj smiselno pri tem predmetu, je bilo vsekakor pravilno izpolnjevanje poročil.
Izpolnjevali smo poročila o:
- intervenciji ob požaru ali eksploziji
- naravni ali drugi nesreči
- intervenciji ob nesreči z nevarno snovjo
- mesečno poročilo o tehnični in drugi pomoči gasilske enote
- mesečno poročilo o oskrbi s pitno vodo

Pri predmetu GOR se je začelo spraševanje, pri TAK pa spraševanje že nekaj časa poteka. Naslednji teden, nas čaka preverjanje znanja iz PPO in sicer v sredo pisni in v petek praktični del. V tem tednu pa smo imeli poleg drugih predmetov tudi PRA, kjer smo se spoznali s tremi novimi vajami o katerih bom pisal tudi kasneje. Za enkrat toliko iz ICZR.

-11-
Glede nato, da sem že omenil skupno število kandidatov lahko napišem še od kje vse prihajajo in kdo jih pošilja na usposabljanje:
št. kandidatov - na usposabljanje napoteni od
4 - Aerodrom, 1 - BTC, 1 - Državne rezerve,
11 - GB Ljubljana, 4 - GB Koper, 2 - Gorenje,
2 - GRS Jesenice, 2 - GRC Novo mesto, 2 - JZ Maribor,
3 - KRKA, 1 - Ladjedelnica, 2 - Novoles,
1 - PETROL, 2 - PGE Celje, 2 - PGE Nova Gorica,
2 - Plam-pur, 1 - Sava-Tires, 5 - Sežana,
2 - TET Trbovlje, 2 - Velenje, 5 - zasebno

V razreda smo razporejeni ločeno. To pomeni, da sta naprimer 2 kandidata iz Aerodroma v razredu A in 2 v razredu B. Sprva tega nismo najbolje razumeli zakaj je pravzaprav to potrebno, vsem se je zdelo čudno. Vendar je zanimovo, ko med urami pogovor nanese na določeno temo (primer letališče), sta tako v enem kot v dugem razredu kanditata, ki prihajata iz enote Brnika in nam lahko iz prve roke postrežeta s podatki.

Ta teden smo pri vajah obnovili in pridobili znanje iz:
- spuščanje s pomočjo sistema rollgliss (spuščanje s pomočjo treh različnih sidrišč in dvigovanje po vrvi navzgor s pomočjo ''ročne prižeme'')
- spuščanje ponesrečencev s pomočjo trojne reševalne zanke, nosil in trodelne lestve (gre za najbolj enostavno reševanje pri čemer gre za poiskus reševanja z uporabo same vrvne tehnike brez kakšnih drugih pripomočkov in sitemov (rollgliss, škripčevje,...)
- osnove trodelnega napada (postavitev sesalnega in tlačnega cevovoda, razvlačenje cevi in poiskus napredovanja med gašenjem - gre za nek način prikaz relane izvedbe trodelnega napada z MB)

-12-
Že kar nekaj časa nisem objavil nič novega, seveda to še ne pomeni, da se tukaj v centru nič ne dogaja. Sedaj smo že v 10. tednu izobraževanja in v urniku se je pojavilo kar nekaj novosti. Pa pojdimo po vrsti.

STR (spoprijemanje s stresom) – s predavanji smo že zaključili, saj je predmet obsegal 15 šolskih ur. Kot predavatelji so bili za ta predmet zadolženi: g.Gašper Cankar, g.Robert Cvetek, ga.Mateja Erjavec in ga.Petra Cankar. Vsi prihajajo in Frančiškanskega družinskega inštituta in se s temi vrstami problemov poklicno ukvarjajo. Predmet smo imeli 5x po 3 šolske ure, predavatelji pa so se menjavali.
Glavne teme, ki smo jih spoznali pri tem predmetu so:
- kaj se med stresom dogaja v telesu
- vrste in viri stresa
- pogoste osebnostne poteze reševalcev pri soočanju s stresom ob nesreči
- razumevanje in soočanje s stresom ob nesrečah
- nekateri ''izvori'' stresa
- posttravmatski stres
- določeni travmatični dogodki
- tehnike spoprijemanja s stresom (sproščanje, spoprijemanje s situacijo in bolečimi čutenji, negativne misli,…)
- …
Kot smo spoznali je stres ob nesrečah povsem normalen odziv telesa in psihe na nenormalno situacijo. Če čustva s kom delite, jih razumete in sprejmete, bo okrevanje veliko hitrejše. Bistvo vsega je, da se soočimo s tragedijo oziroma nastalo neljubo situacijo in je ne zanikamo ali potlačimo vase.
Vsa ta teorija, bo vsakomur od nas prišla še kako prav, bodisi v zasebnem ali poklicnem življenju.
Vsekakor na koncu lahko povzamem tudi pri tem predmetu, da je vsaka izkušnja, tudi najtežja brez vrednosti, če se iz nje ne naučimo, če v nje ne zrasemo, če v njej ne postanemo boljši ljudje.

PRA – kot sem že omenil smo končali sklop vaj (3x po 3 šolske ure) in pričeli z novim:
1. Reševanje ponesrečenca iz jaškov ali vodnjakov s pomočjo sistema rollgliss katerega smo namestili v zato namenjen trinožec.Pri tem smo uporabili še nosila za ranjenca, dihalni aparat z masko za ponesrečenca, katero smo tudi nadeli.
2. Notranji napad skozi balkon in okno v prvo in drugo nadstropje s pomočjo tridelne lestve. V drugem delu pa smo napad izvajali po stopnišču. Pri tej vaji smo bili pozorni: uporaba omejevalca tlaka, uporaba gasilske sekire, uporaba pritrdilca, praktična uporaba tlačne in hitronapadalne cevi, uporaba tridelne lestve, pravilna hoja po lestvi ko razvijamo tlačni vod,…
3. Postavitev razsvetljave in zavarovanje cestišča ob požaru ali prometni nesreči. Izvajali smo dejanski nastop tako,da smo se pripeljali na kraj nezgode in pričeli s postavitvijo zavarovanja, cone delovanja, postavitev razsvetljave,…

Kot je razvidno iz opisanega se sedaj spoznavamo z osnovami ali takoimenovanimi elementarnimi vajami. Postopoma vse te vaje povezujemo in dobivamo pravo sliko pravega posredovanja v določeni situaciji.
Inštruktorji se trudijo in vsekakor gre velika pohvala tudi njim.

PPO – pri prvi pomoči smo že prejšnjo sredo odpisali test kot sem že omenil. Ta teden smo omeli še zadnjič praktične vaje, ki so bile del izpita. Po pričakovanju smo v večini dobro opravili kot je to omenil tudi sam g.Šutanovac in se nam zahvalil za prisotnost in dovzetnost pri predavanjih.

ZAK- pri tem predmetu nam je zadnji del predaval tudi glavni inšpektor pred naravnimi in drugimi nesrečami g.Zupančič. Posvetili smo se predvsem zakonodaji.

-13-
In prišel je petek, 4.april, s katerim se je zaključil že 11 teden usposabljanja. Tudi urnik tega tedna je bil precej pester, poleg tega pa smo dobili še razpored pouka, prakse in izpitov vse do zaključka, ki bo predvidoma 13.06.2003.
V tem tednu je bilo na sporedu vsega po malem. Nekaj bistvenega:
- HTF (po slovensko vroči ognjeni trening) – v sklopu PRA
- prikaz BD in FO (po slovensko povratnega ognja in požarnega preskoka) – v sklopu TAK
- prikaz razširjanja dima po prostorih – v sklopu TAK
Še preden se podam podrobnemu opisu zgoraj navedenih tem pa gremo lepo po vrsti ali kot pravijo nekateri počasi v klanec !

POV (požarna varnost), nam je predaval g.Alfonz Zafošnik. Predmet je bil v obsegu 60 šolskih ur, kar pomeni 20 sklopov. Predmet požarna varnost ali na kratko kot smo sami radi dejali kar preventiva, je precej obsežen in je tudi eden od predmetov, ki pride v poštev za zaključni izpit.

Že sam podatek, da smo dobili 324 strani teoretične podpore kopirane na listih, je dovolj zgovoren. Vsekakor je material, ki nam je bil izročen pozitivna pomoč za sedaj in tudi za kasneje, predvsem za tiste kandidate, ki se bodo na delovnem mestu ukvarjali tudi s področjem požarne varnosti oziroma preventive.

Pri predmetu smo se spoznali z mnogimi temami, naj jih omenim le nekaj:
- Pojem požara
- Potek ocene tveganja za različne primere
- Preventivni ukrepi
- Vsebina požarnega reda
- Gradbeni ukrepi za varstvo pred požarom
- Tehnološki ukrepi za zmanjšanje možnosti za nastanek požara
- Aktivni ukrepi varstva pred požarom
- Gasilniki
- Analiza ogroženosti
- Organizacijski ukrepi
- Preventivni ukrepi
- Pravilnik o tehničnih normativih za varstvo visokih zgradb pred požarom
- ...

Kaj je pravzaprav bistvo tega predmeta in povezava z operativnimi gasilci?
Vsekakor mora vsak malo bolj razgledan gasilec poznavati vsaj osnove požarnega varstva ali če rečem: vedeti, kaj se sme in kaj ne. Gasilsko posredovanje je zasnovano na preventivni požarni varnosti in varovanju okolja, kar pomeni, da se v obdobju ko ni požarov dela predvsem na preventivi, da do potrebe posredovanja sploh nebi prišlo. Poseben poudarek mora biti dan učinkovitosti samodejnih gasilnih in javljalnih naprav ob načrtovanju posredovanja, zakar naj bi bilo v enoti poskrbljeno na različne načine. Bistvo pa je, da gasilci vedo kako postopati in imeti čim več podatkov o stavbi (ki je povezana preko javljalnega sistema v enoto). Posebno skrbno je potrebno načrtovati in pristopati k obratom, kjer se pojavljajo nevarne snovi, ki ogrožajo človeka in okolje. Na koncu pa spet ugotovimo bistvo, da je kljub predpisom in zakonom potreba po operativcih, ki so 24ur v pripravljenosti neizbežna.

-14-
TAK - gasilska taktika je bilo naslov predmetu, ki nam ga je predaval g.Milan Dubrovac. Predmet je obsegal 72h, v sklop tega predmeta pa spada tudi 30h praktičnih vaj. S predmetom smo zaključili v četrtek 3.aprila, in sicer s pisnim testom in s praktičnim prikazom požarnega preskoka, povratnega ognja in prenosom dima po prostorih. Pri predmetu smo obdelali mnogo zanimivih in poučnih tem in to na zelo dober, prijeten način. Milan Dubrovac je svoje znanje in izkušnje prenesel na nas s pomočjo različnih video posnetkov, preko prikazovalnika PowerPoint in vsekakor preko pogovorov, ki so zanimali tako njega, kot nas. Poleg pisnega testa pa je bil vsak kandidat enkrat vprašan po znanju, ki ga je pridobil pri predmetu. Če omenim samo nekaj naslovov katere smo predelali:
- gorenje
- gašenje
- gasilska sredstva
- razvrščanje požara
- požarni sektor
- nastopi operativnih enot
- razvoj požarne intervencije
- alarmiranje
- pravice in dolžnosti vodje intervencije
- obramba, napad
- požarni preskok (flash over), povratni ogenj (backdraft), eksplozija dima (smoke explozion), valeči se ogenj (rollover)
- notranji in zunanji napad
- prezračevanje
- gasilska straža
- požari v bivalnem in bivalnem okolju
- požar v predoru
- reševanje ljudi, živali, premoženja, okolja
- nesreče z naravnimi snovmi
- ...
Pri predmetu lahko še enkrat poudarim, da je bil izredno zanimiv in tudi zelo pomemben. Kot sem že omenil smo v sklopu tega predmeta imeli na koncu še prikaz FO in BD ali po slovensko ognjenega preskoka in povratnega ognja. Ta prikaz nam je pokazal Milan na prostem, saj imajo za to primerno ''kletko'' s pomočjo katere je možno ta dva efekta tudi prikazati. Pomembno je poudariti, da sta oba pojava še kako nevarna. V primerih, ko bi bila možnost pojava takšnega efekta moramo še posebno pozorno ukrepati. Predvsem je pomembno, da se zavedamo, da to resnično obstaja tudi v Sloveniji in, da skušamo možnost efekta pravočasno odkriti in ga onemogočiti oziroma preprečiti.
Cilj gasilske taktike, kot smo povedali, je predvsem opraviti nalogo v čim krajšem času pri tem ne povzročiti novih poškodb in nezgod sodelujočih. Rešiti, kar je mogoče in pa z intervencijo ne povzročiti dodatne škode. Nenazadnje pa je gasilska taktika tudi veščina pravilne uporabe sil in sredstev v času in prostoru.
Na koncu pa bi tudi jaz rad ponovil trditev, ki jo je v priročniku o gasilski taktiki zapisal Milan Vrhovec: '' Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla''.

-15-
PRA - pri praktičnem usposabljanju se vaje kar vrstijo. Od zadnjega opisa smo imeli že šest novih oziroma 7 in 8 sklop vaj.
Pri vajah smo se spoznali z naslednjim:
- TIRFOR – dvižnovlečna naprava (spoznali smo se z napravo in preizkusili več različnih načinov vlečenja bremena z različnih sidrišč)
- enosmerna hidravlika (dvigovanje bremena)
- tridelni napad na objekt (izvedli smo zunanji in notranji napad, na koncu pa smo izvedli v sklopu tega še aktivno in pasivno obrambe)
- dvigovanje s pomočjo zračnih blazin vetter (dvigovali smo različna bremena in pridobili znanje o pravilni in smotrni uporabi le tega)
- vstop v zadimljeni objekt, gašenje požara in reševanje ponesrečencev (vaja se je odvijala v požarni hiši, požar je bil simuliran z rdečo lučjo, ranjenec pa z lutko primerne teže)
- prikaz razvoja požara v zato namenjenem prostoru-kontejnerju ali vroči trening (hot fire trening)

Za to zadnjo omenjeno vajo je bilo namenjeno ne le praktično usposabljanje pred samo izvedbo vaje ampak tudi precej teoretične podlage. Teorija vse od osnov gorenja, osnov gašenja, razvoj požara v notranjosti, možnost nastanka BD in FO, ter vse do prekinitve gorenja in s tem porušitve požarnega trikotnika.
Pri sami predstavitvi ni bil poudarek samo na vročini v samem prostoru, marveč tudi na samem opazovanju razvoja požara, opazovanju samega gibanja dimov in bistveno za nas gasilce, predvsem pravilno postopanja pri gašenju. Poudariti je treba, da sta inštruktorja, ki sta vodila prikaz odlično prikazala tudi nepravilno tehniko gašenja. Tako smo lahko na lastne oči in občutke videli učinek pri nepravilnem postopanju in si tako naslikali v spomin možne posledice.
Fantje so bili nad tem prikazom več kot zadovoljni. V kasnejši vaji pa pride na vrsto še en prikaz notranjega požara s povdarkom na gašenju. Na zadnjem vročem treningu pa bo večji poudarek na pravilnem vstopu v prostor, pravilnem gibanju po prostoru in pravilnem gašenju požara.

-16-
In zaključil se je 12. teden usposabljanja, s tem pa tudi KEM. Na urniku je bilo poleg prej omenjenega še 5x po 3 šolske ure vaj in še marsikaj zanimivega,…

KEM – kemija v gasilstvu, osnove gorenja in gašenja je bilo naslov predmetu, ki nam ga je predavala ga.Marija Premrl. Predmet je obsegal 24h, v sklop tega predmeta pa spada tudi 30h vaj. S predmetom smo zaključili 10.aprila.
Naj omenim nekaj naslovov, ki smo jih predelali:
- osnovni kemijski zakoni
- kemijsko računanje
- periodni sistem
- spojine
- energija in kemijska vez
- oznake za nevarnost in oznake za nevarnost v transportu
- najpomembnejše reakcije, kisline,
- gorenje in gašenje snovi
- nevarne snovi

Kemija je temeljna naravoslovna veda, ki se ukvarja s preučevanjem snovi in je tesno povezana ter prepletena s fiziko, biologijo in matematiko. Te vede so tudi podlaga za vse tehnične vede in za medicino. Še kako prav pride znanje na področju gasilske stroke, pa smo spoznali skozi predavanja. Predavanja so bila namenjena osnovnemu spoznavanju s predmetom, saj je bil nivo predavanj vsaj v začetku na ravni osnovnošolcev in prav zato so bili nekateri kandidati od predmeta opravičeno odsotni.
Osnovno poznavanje kemije je nujno tudi za vsakdanje življenje, saj so praktično vsi izdelki in snovi, ki jih uporabljamo proizvod kemijske industrije (goriva, hrana, oblačila, zdravila, kozmetika, avtomobili, igrače,...)
Kakor sem omenil, je dobro poznavanje same kemije in s tem ustrezno posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi temeljni pogoj. Bistvo predmeta je v tem, da se zavedamo možne nevarnosti, do katere lahko pripeljejo nevarne snovi in tudi kemijske reakcije.

PRA – pri praktičnem usposabljanju smo nadaljevali z 9. in 10. sklopom in spoznali naslednje:
9.
- reševanje ponesrečenca iz različno obrnjenega vozila in stabilizacija vozla na različne načine (hidravlika, vrv, lestev,...)
- dvosmerna hidravlika in ostale naprave, ki so namenjene za uporabo pri tehničnem reševanju pri prometnih ali drugih nesrečah (predstavitev orodja in prikaz uporabe)
- še en prikaz razvoja požara v zato namenjenem prostoru-kontejnerju ali vroči trening (hot fire trening) pri čemer je bil večji poudarek na tehniki in taktiki gašenja
10.
- sistematični razrez vozil (poudarek je bil predvsem na pravilnem pristopu pri posredovanju ob nesrečah ter pravilno in varno ravnanje s hidravličnimi napravami)
- delo z napravami, ki so namenjene ob nesrečah z nevarnimi snovmi (črpalke (cevne, centrifugalne, membranske, spiralne), cevi, sesalni koši-nerjaveče jeklo, naprave za ozemljitev,...)
- še zadnji prikaz razvoja požara v zato namenjenem prostoru-kontejnerju ali vroči trening (hot fire trening) pri čemer smo imeli nalogo, da pokažemo pravilno posredovanje z uporabo že prej dobljenega znanja: pravilni vstop v prostor, pravilno gibanje gasilca po prostoru, pravilno gašenje požara,...

-17-
V 13. tednu so na urniku ponovno prevladale praktične vaje in predmet gasilska orodja. Ta teden je bil krajši od ostalih, zaključili smo ga s četrtkom popoldan in ne s petkom kot ponavadi. Naslednji teden pričnemo z usposabljanjem v torek zjutraj, saj je v ponedeljek praznik.

GOR – gasilska orodja in naprave je bilo naslov predmetu, ki nam ga je predaval g.Anton Balant. Del predmeta, ki je bil namenjen hidravliki in le tem napravam, pa je predaval g.Boštjan Žagar. Predmet naj bi obsegal 72h, v sklop tega predmeta pa spada tudi 37h praktičnih vaj. Ker je bila ocena vodstva, da je predmet precej pomemben (kar se tudi strinjam), smo imeli nekaj ur več, kot je bilo domenjeno po programu.
Če tudi tokrat napišem nekaj bistvenih naslovov, ki smo jih obdelali:
- merski sistemi in enote pri nas in po svetu, ki se uporabljajo tudi v gasilske namene
- standardizacija
- delovna in zaščitna obleka
- skupna oprema (vozila, armature,…)
- naprave za zaščito dihal
- različne vrste in modeli IDA
- reševalne naprave za reševanje iz višin
- požarne skupine in vrste gasilnih sredstev (RGA-ročni gasilni aparati ali po novem gasilniki)
- črpalke (zigler, rosenbaver, turboištitut, elro, mas, …)
- gasilska vozila in tipizacija le teh
- hidravlika
- …
Opisane teme pri predmetu so bile zanimive, predmet je bil usmerjen predvsem na poznavanju naprav in njihovega delovanja. Ker pa je samo delovanje neke naprave težje razumeti, je bilo poskrbljeno (predvsem pri črpalkah), da smo videli prerez naprav. Tako smo dobili boljšo predstavo o samem delovanju. Predavatelja sta zanimivost predavanj povečala z raznimi folijami, video materialom, prospekti in katalogi, ki smo si jih ogledali. V sklopu predavanj smo bili tudi enkrat ocenjeni (nekateri tudi večkrat) na način spraševanja že predelane snovi. Kot smo ugotovili je predmet precej zanimiv in predvsem obširen.
Pri predmetu smo dobili osnovna znanja o orodjih in napravah. Ker pa se tehnika, kot radi rečemo, hitro spreminja, bo v prihodnosti na tem področju potrebno še veliko predavanj in usposabljanj, za pravilno in varno rokovanje z različnimi, novejšimi orodij in napravami, ki so in ki še prihajajo na tržišče.

-18-
Teden, ki prihaja bo 14. teden, s tem pa tudi zadnji teden usposabljanja preden odidemo na prakso. Praksa bo trajala predvidoma do 02.junija. Nato pa sledi še štirinajst dni pouka in priprav na zaključne izpite. Zaključni izpiti bodo predvidoma od 16.do19.junija, zaključna vaja pa po dosedanjih podatkih 20.junija 2003.
Sedaj še čakamo razpored prakse in točne datume o začetku .

PRA – pri praktičnem usposabljanju smo nadaljevali z 11. in 12. sklopom in spoznali naslednje:
11.
- vaja v dimni hiši, s poudarkom na prezračevanju (nadtlačnem in podtlačnem) in vsebovanje ostalih že pri prejšnjih vajah pridobljenih veščin (iskanje ponesrečencev, iskanje žarišča požara, pravilni vstop v objekt tudi po lestvi,…)
- čepljenje in tesnenje - pri vaji smo se spoznali s programom za čepljenje in tesnenje ali takoimenovani modri program 1,5 bara (poskušali smo zatesniti različne poškodbe na cevi, cisterni in čepljenje jaškov in cevi,…)
- razrez vozil s poudarkom na pravilni oskrbi ponesrečenca (pravilni prijemi, nameščanje vratne opornice, keda, iznos in transport ponesrečenca) avtomobili v treh položajih (na kolesih, na boku, na strehi)

12.
- simulacija izlitja nevarne snovi iz avtocisterne (uporaba celotne opreme, ki je potrebna pri posredovanju z nevarno snovjo)
- simulacija požara v višjih zgradbah (vaja na stolpu z notranjim napadom preko stikalne in tridelne lestve, ter notranji napad po stopnišču z uporabo suhega hidrantnega omrežja.
- še ena vaja razreza vozil s poudarkom na pravilni oskrbi ponesrečenca (pravilni prijemi, nameščanje vratne opornice, keda, iznos in transport ponesrečenca) avtomobili v treh položajih (na kolesih, na boku, na strehi)

Kot ste morda opazili so vaje vse bolj zahtevne. Vaje se med seboj navezujejo, in vsebujejo že predhodno pridobljeno znanje, ki se smatra, da ga že imamo. Tako vse skupaj povezujemo in nadgrajujemo. Še posebno smo veseli, da je velik poudarek na reševanju vkleščenih ponesrečencev. Saj se vsi dobro zavedamo, da so ponesrečenci pri interveniranju na prvem mestu.

-19-
V 14. tednu smo se spoznali z različnimi stvarmi, kljub temu, da je bil zadnji teden, v tem prvem delu šolanja, smo delali kot ponavadi.

PRA – pri praktičnem usposabljanju smo nadaljevali s 13. sklopom in spoznali naslednje:

- še ena simulacija izlitja nevarne snovi iz avtocisterne (uporaba celotne opreme, ki je potrebna pri posredovanju z nevarno snovjo vključno z dekontaminacijo)
- požarna hiša kjer smo v zadimljenem prostoru, s pravim ognjem in središčem požara izvedli celotno vajo. Od vstopa skozi vrata, balkon, preiskovanja, reševanja ponesrečencev in vse do prezračevanja in zaključka vaje.
- gašenje naftnih derivatov in prikaz izdelave težke in srednjetežke pene s pomočjo medmešalca
- uporaba in gašenje s pomočjo gasilnikov (RGA – ročnimi gasilnimi aparati) na prah, peno in CO2. (najprej smo gasili gorečo steno, kjer je gorel bencin pod tlakom, nato pa še plin, ki je puščal na štedilniku)

ŠPO – športni praktikum je bil eden od predmetov, ki je obsegal 51ur. Tako imenovana telovadba je bil predmet pod nadzorom ga.Mojce Škulj. Telovadba je bila na sporedu 2x tedensko po dve šolski uri za vsak razred. Po želji smo lahko z rekreacijo nadaljevali še po končani uri, saj so bili rekviziti in telovadnica na voljo za uporabo.

VPD – varstvo pri delu je bilo naslov predmetu, ki nam ga je predaval v začetku g.Matjaž Klarič, v nadaljevanju pa še g.Matej Zibelnik. Predmet je obsegal 15h, v sklop tega predmeta pa spada tudi 15h praktičnih vaj.
Pri predmetu smo se spoznali predvsem z zakoni in standardi, ki naj bi prišli v poštev pri naši vrsti dela. Poseben poudarek pa je bil na pravilni zaščitni opremi gasilca. Ogledali smo si določene posnetke in izbrskali bistvene dele, ki so pomembne tudi za nas. Predavatelj nam je obljubil, da nam bo po prihodu iz prakse razmnožil nekaj osnovne literature iz tega predmeta.

VOD – vodenje in komuniciranje pa je bilo naslov predmetu, ki nam ga je predaval g.Boris Stevanovič. Predmet je obsegal 6h teorije in 6h praktičnih vaj.

Če omenim le nekaj naslovov, ki so nas spremljali skozi predavanja:
- moderni pristop vodenja večjih intervencij
- gasilstvo v EU
resorno ministrstvo
oblike gasilstva
čini – nivoji
standardizacija
financiranje
skupni projekti in sodelovanje
- ...
Naj omenim le to, da je bil predmet zanimiv predvsem v smeri, primerjanja gasilstva v Sloveniji z drugimi državami po svetu in članicami evropske skupnosti, kateri se približujemo tudi sami.

Ostala sta še predmeta MTR (osnove tehnične mehanike in tehničnega reševanja) in ELZ (del sistema zvez), s katerima bomo zaključili po prihodu iz prakse.

-20-
In zaključil se je težko pričakovani 14. teden, s tem pa tudi zadnji teden usposabljanja pred prakso.
Kot sem že omenil bo praksa trajala do 02.junija, v tem času pa moramo vsi kandidati nabrati 164ur prakse in o tem pripraviti poročilo oziroma dnevnik o praktičnem usposabljanju. Vsi kandidati, ki prihajamo iz določenih enot bomo prakso nabirali v svojih enotah. Ostali kandidati (5 kandidatov), ki so prišli na izobraževanje v lastni režiji pa bodo prakso upravljali v Ljubljanski brigadi (4 kandidati), eden pa tudi na Aerodromu Brnik.

Prvi del se je zaključil v petek 25. aprila v avditoriju ICZR. V zaključnem delu je imel besedo tudi g.Janez Petrovčič, ki je povedal nekaj besed o dosedanjem dogajanju v centru in zaključil govor v upanju, da se vidimo takšni kot smo sedaj z željo, da uspešno zaključimo šolanje.
G.Janez Hočevar nam je razdelil anketo (preko katere smo anonimno podali oceno na določena vprašanja) in navodila za pisanje dnevnika. Tudi sam je omenil, da je velik del šolanja že za nami, a kljub temu nas čakata še dva tedna pouka, izpiti in zaključna vaja.

-21-
Dnevnike praktičnega dela smo oddali gospodu Hočevarju, to pa tudi pomeni, da smo zaključili s praktičnim delom. Minila je praksa in spet smo s fanti skupaj v ICZR. Pogovorov kaj vse se je dogajalo, kaj vse smo izkusili v tem mesecu kar nismo mogli zaključiti. Toliko različnih izkušenj in različnih posredovanj je prav zanimivo poslušati. Nekateri so imeli veliko dela, drugi spet manj; da je pač tako delo gasilcev, smo se na koncu strinjali vsi.
Lahko rečem, da smo bili vsi po vrsti veseli, da smo se spet srečali in kakšno rekli, a vsem se pozna grenak priokus na obrazu, saj imamo pred seboj vse bolj bližajoče se zaključne izpite in zaključno vajo, ki bo predvidoma dvajsetega tega meseca.
V tem tednu so na sporedu predvsem še ostale vaje po urniku, spoznavanje osnov varnega dela z motorno žago in še predmet MTR. V naslednjem tednu pa naj bi se začele priprave tako za teoretični kot praktični preizkus znanja.
PRA – pri praktičnem usposabljanju smo nadaljevali s 14. sklopom in spoznali ter obnovili naslednje:
14.
- reševanje ponesrečenca iz ruševin s pomočjo vlečno-dvižne naprave, zračnih blazin in enosmerne hidravlike
- gašenje požara v zato namenjenem prostoru-kontejnerju ali vroči trening (hot fire trening) pri čemer smo morali pokazati pravilno posredovanje z dobljenim znanja: pravilni vstop v prostor, pravilno gibanje gasilca po prostoru, pravilno gašenje požara,...
- razreza vozil s poudarkom na pravilni oskrbi ponesrečenca (pravilni prijemi, nameščanje vratne opornice, keda, iznos in transport ponesrečenca) avtomobili v treh položajih (na kolesih, na boku, na strehi)

-22-
In končal se je tudi 20. teden šolanja. V tem tednu smo se poleg zgoraj navedenega spoznali še: PRA – pri praktičnem usposabljanju smo nadaljevali s 14.-zadnjim sklopom in spoznali ter obnovili naslednje:
14.
- simulacija izlitja nevarne snovi (naftni derivat) iz avto-cisterne (uporaba celotne opreme, ki je potrebna ob takšni nesreči vključno z opozorilnimi znaki in cestno zaporo)
- požarna hiša kjer smo v zadimljenem prostoru, s pravim ognjem in središčem požara izvedli celotno vajo. Od vstopa skozi vrata, balkon, preiskovanja, reševanja ponesrečencev in vse do prezračevanja in zaključka vaje. Vaja je bila izredno zanimiva in predvsem zelo poučna, saj smo na lastni koži ponovno spoznali ''meje naporov'', ki so potrebne ob takšni intervenciji.
- reševanje in gašenje s pomočjo avto-lestve s košaro – ALK.

Predmet MotŽag
Spoznali smo se tako teoretično kot praktično tudi z motornimi žagami. Predavatelj iz srednje gozdarske šole v Postojni, nam je na strokoven način prikazal mnogo zanimivega skozi 15ur katere so bile namenjene le temu. Spoznali smo: pravilno vzdrževanje, pravilno in varno delo z motorno žago. Vsak pa je tudi naredil nekaj rezov in pokazal pravilno podiranje drevesa. Lahko smo tudi prinesli svoje lastne motorne žage in jih skupaj s predavateljem razstavili, jih nabrusili in pravilno naoljili.

Dobili pa smo že tudi urnik za naslednji predzadnji 21.teden. V naslednjem tednu bomo predvsem začeli z vadbo in razporeditvijo zaključnih vaj in nekaj ponavljanja teoretičnega dela predmetov za zaključne izpite.

-23-
In predzadnji teden se naglo bliža h koncu. Razporejeni smo že po zaključnih vajah, ki jih bo letos 6 in sicer:
1 reševanje iz jaška
2 nesreča z nevarnimi snovmi
3 reševanje iz višjih zgradb
4 prometna nesreča
5 nesreča z jeklenko
6 vaja v dimni hiši

Poleg zaključne vaje pa se pospešeno pripravljamo na štiri teoretične izpite, kot sem že omenil: zakonodaja, taktika, požarna preventiva in gasilska orodja-oprema
Zaključni izpiti bodo potekali v naslednjem 22.tednu šolanja. Za polovico razreda v ponedeljek in torek in za drugo polovico v sredo in četrtek (dva izpita na dan). V petek 20.6.2003 pa je nato predvidena še zaključna vaja in podelitev spričeval.

ZAKLJUČNI IZPIT OBSEGA
- praktično vajo po izpitnem katalogu
- preverjanje strokovno teoretičnega znanja po katalogih znanja za posamezne tematske sklope, kjer udeleženec dokaže sposobnost povezovanja strokovno teoretičnega in praktičnega znanja

Zaključni izpit se opravlja po izpitnem katalogu pred izpitno komisijo v skladu s pravilnikom o strokovnih izpitih poklicnih gasilcev.
Po vsem zgoraj opravljenem kandidat pridobi poklic GASILEC.

-24-
In končno so mimo tudi izpiti iz teoretičnega dela za prvo polovico kandidatov. Izpiti in vprašanja so potekala po pričakovanem ritmu brez večjih presenečenj. Sami rezultati bodo znani šele v petek po zaključni vaji, nakar sledi tudi podelitev spričeval.

Dolžan sem še napisati nekaj o predmetu MTR katerega smo zaključili kot zadnjega.
MTR – osnove tehnične mehanike in tehničnega reševanja je bilo naslov predmetu, ki sta nam ga predavala g.Janez Hočevar in g.Milan Dubrovac. Predmet je obsegal 45h teorije in 30h praktičnih vaj.
Če omenim le nekaj naslovov, ki so nas spremljali skozi predavanja:
- nesreče (poplave, potres, plazovi, ...)
- potres (faze reševanja,samopomoč, izvidovanje, vrste ponesrečencev, ...)
- osnove fizike (dinamika – nauk o silah, hookov zakon, newtonovi zakon, ...)
- razstavljanje sil, ...
- mehanska orodja,
- statika (težišče, težišče telesa, masno središče,...)
- delo in energija (kinetična, prožnostna, potencialna, notranja,...)
- prometne nesreče (postopek po prihodu, postopek ukleščenih oseb, stabilizacija, ...)
- ...

-25-
---PREPIS VABILA NA ZAKLJUČNO VAJO---

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA OBRAMBO
UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

IZOBRAŽEVALNI CENTER ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE

Spoštovani Prijatelji gasilstva!

Ob zaključku programa usposabljanja za poklicnega gasilca, Vam želijo udeleženci 10. jubiljejne generacije prikazati pridobljeno znanje,

zato Vas vljudno

VABIM

na zaključno vajo v gasilskih veščinah,

ki bo v petek, 20.junija 2003,

ob 9.00 uri, na poligonu Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS na Igu.

Veselimo se že Vašega obiska.

Janez Petrovčič
VODJA SEKTORJA
SVETOVALEC VLADE

-26-
---še enkrat lepo vabljeni na zaključno vajo---
-po vaji pa lahko kakšno rečemo -

-27-
In mimo je tudi težko pričakovan zaključek z zaključno vajo.
Kot sem omenil je teoretični del izpitov potekal po pričakovanju. Sama uspešnost je bila cca 85%. Na izpitni vaji pa so lahko sodelovali le tisti kandidati, kateri so teoretični del opravili pozitivno. To pa je pomenilo, da so se prave skupine formirale šele neposredno pred vajo. Se pravi, da smo v skupini sodelovali v takšni zasedbi prvič na zaključni vaji. Tako je peta vaja (nesreča s plinsko jeklenko) odpadla in je bilo tako le pet vaj.

Skromen ogled zaključne vaje je moč pripisati tudi sočasnim igram poklicnih gasilcev, ki so potekale v Velenju.
Izpitna komisija je vse vaje ocenila kot pozitivne tako, da smo vsi prisotni na zaključni vaji šolanje uspešno opravili in pridobili spričevalo ter naziv gasilec, poleg tega pa še potrdilo o strokovnem izpitu za poklic gasilec.

Z zgoraj opisanim smo tudi dosegli zaključek usposabljanja katerega cilj je bil, da udeleženec:
- pridobi osnovne prednosti pri pravilni uporabi orodij in naprav v gasilstvu
- usvoji znanja, potrebna za delo v gasilstvu
- se usposobi za izvajanje osnovnih opravil v gasilstvu: gašenje požarov, tehnično reševanje ob naravnih in drugih nesrečah, požarno preventivnih ukrepov ter drugih nalog s področja zaščite in reševanja
- pozna ukrepe varstva pri delu in jih izvaja pri svojem delu
- zna uporabljati delovne naprave in orodja v gasilstvu ter ohranjati njihovo osnovno funkcionalnost
- pozna organizacijske in tehnične ukrepe požarne varnosti v bivalnem, delovnem in naravnem okolju
- pridobi teoretična in praktična znanja iz prve pomoči, tako da lahko pomaga sebi in drugim
- oblikuje pravilen odnos do telesne kulture in pridobiva trajnejše navade na tem področju, hkrati s tem pa razvija sposobnosti za uspešno opravljanje gasilske službe
- zna povezati pridobljena teoretična znanja s praktičnim delom v gasilstvu
- ...

Z vsemi fanti smo se razšli z dogovorom, da se kmalu spet vidimo in slišimo v upanju na varno in uspešno delo z novim znanjem in pridobljeno izobrazbo.

Jure Dolinar

<< Forumski piknik 2003 IDA AUER in INTERSPIRO ter svetilka MAG-LITE v vodi >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.