Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
18 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Članki)

člani: 2
gosti: 16

gubina, pilot, več...
Članki :: Tehnično reševanje

Napotki pri delu z vitlom


Dvig in vleka bremen je pogost postopek tehničnega reševanja – odstranjevanje ovir na cesti, dvigovanje bremen iz globeli in sotesk, pomoč pri premagovanju strmin z vozili. Vitel nameščen na vozilu omogoča vse zgoraj navedene postopke, vendar zahteva usposobljenost za delo z vitlom in ustrezno pripadajočo opremo (privezne jeklenice, bremenski trakovi, verige, škopci, škripci, itd.). Reševalna ekipa se mora zmeraj zavedati, da je potrebno osnovne postopke preizkusiti in osvojiti na vajah preden jih izvajate na terenu. Osnovna znanja, ki sodijo k uporabi vitla so:
 • poznavanje osnovnih zakonov mehanike (pomen vlečne sile, izdelava škripčevja)
 • prepoznavanje in izdelava sidrišč
 • način delovanja in uporaba vitla, poznavanje zmožnosti vozila
 • poznavanje varnostnih ukrepov

TEORIJA VLEKE
Pri vleki vozila je odpor proti gibanju odvisen od štirih dejavnikov:

 1. Stanje vozila in njegov naravni odpor proti gibanju.
 2. Skupna masa vozila.
 3. Trdnost terena in vrste podlage, po kateri bo vozilo vlečeno.
 4. Naklon strmine, po kateri bo vozilo potovalo.

1. Naravni odpor vozila proti gibanju je odvisen od stanja pnevmatik (tlak v pnevmatikah, obrabljenost), trenja med naležnimi površinami pnevmatik in podlage, stanja (poškodovanost) podvozja vozila in prenosnih mehanizmov. Za naš primer bomo vzeli, da je vozilo v brezhibnem voznem stanju, sicer pa morate upoštevati, da se pojavi potreba po vleki vozila vedno takrat, ko je vozilo že zdrsnilo s ceste, ali nasedlo na neravnem terenu in morda utrpelo poškodbe, ki ovirajo nemoteno gibanje. Pri nizkem tlaku v pnevmatikah se poveča naležna površina na podlago in s tem tudi kotalno trenje, zaradi česar je potrebna večja vlečna sila.

2. Skupna masa vozila, predstavlja maso vozila in vseh predmetov naloženih na vozilo.

3. Trdnost terena in vrsta podlage po kateri bo vozilo vlečeno, predstavlja največji in najbolj spremenljiv vpliv na vlečno silo. Za vleko vozila po utrjenem gramoznem terenu boste potrebovali vlečno silo, ki bo predstavljala samo 4% skupne teže vozila, za vleko po močvirnatem terenu pa boste potrebovali vlečno silo, ki bo predstavljala tudi do 50% skupne teže vozila. Spodnja razpredelnica kaže orientacijske velikosti vlečnih sil pri različnih vrstah podlage.

Vrsta površine Vlečna sila
Utrjen gramoz 1/25 skupne teže
Trava 1/7 skupne teže
Grobi pesek 1/6 skupne teže
Prod 1/5 skupne teže
Pesek- razmočen 1/4 skupne teže
Plitvo blato 1/3 skupne teže
Močvirje 1/2 skupne teže
Ilovica 1/2 skupne teže

4. Naklon strmine. Strmina lahko zavzema le majhen delež celotne vlečne poti, vendar jo moramo ravno tako upoštevati pri sili vleke. Za praktične potrebe vleke privzamemo, da vlečna sila za naklon ene stopinje znaša 1/60 celotne teže vozila.

primer: za 15? naklon znaša vlečna sila 15/60 oziroma 1/4 teže vozila
Za naklone večje od 45? ( 100 % ) predstavlja vlečno silo kar skupna teža vozila.

Z upoštevanjem teže vozila, vrste podlage po kateri bo vozilo potovalo in naklona strmine dobimo sledeči izračun:

Tako dobimo formulo za silo vleke pri delu z vitlom:

F – potrebna sila za vlek
N - teža bremena
- stopinjski naklon
podlaga - vrsta podlage

UPORABA ŠKRIPCA

Najpomembnejši pripomoček pri uporabi vitla, je škripec, ki ga lahko uporabimo za:

 • povečanje vlečne sile (sistem škripčevja)
 • spremembo smeri sile (posredna vleka bremen).

Vpnemo ga lahko na dva načina, na breme ali na nepremično sidrišče.

Pri uporabi škripca, bodite pozorni na velikosti vlečnih sil v jeklenicah. Na sliki 1 je prikazano spreminjanje vlečne sile v odvisnosti od kota pod katerim nalegajo jeklenice na obod škripca .
Z večanjem izhodnega kota se veča tudi sila v jeklenicah.

Za sidrišče uporabite trdno mesto - drevo, drugo vozilo ali katerokoli drugo trdno oporo na katero pritrdite škripec s pomočjo jeklenice, verige ali bremenskega traku. Na slikah 2 - 5 je prikazana uporaba škripca na različnih mestih.

Slika 2: Škripec pritrjen na nepremično sidrišče, breme v tem primeru predstavlja vozilo. Vlečna sila na vozilo bo še enkrat večja, kot v primeru direktnega vleka brez uporabe škripca, hitrost pomikanja vozila, pa za polovico manjša.

Slika 3: Škripec pritrjen na premično breme, vozilo predstavlja nepremično sidrišče. Vlečna sila na breme bo še enkrat večja, kot v primeru direktnega vleka brez uporabe škripca, hitrost pomikanja bremena, pa za polovico manjša.

Slika 4: V primeru ovir na vlečni poti in mehkega terena, se lahko lotimo vleke bremena, kot je prikazano na sliki 4. Ta način vleke bremena ima vrsto pomanjkljivosti, na katere moramo biti med postopkom pozorni. Zaradi razmaknjenih sidrišč, se breme pomika vstran od vitla, kar povzroči večanje naležnega kota jeklenice okrog škripca in s tem večanje vlečne sile v jeklenicah. Zaradi ostrega vstopnega kota, je oteženo navijanje jeklenice na boben, obenem pa se poveča tudi njena obraba.
Ta način vleke bremena, v splošnem ni priporočljiv in se ga lahko uporablja le korakoma in na kratki razdalji.

Slika 5: Uporaba škripca z namenom spremembe smeri sile, velikost vlečne sile se v tem primeru ne poveča in ostaja enaka vlečni sili vitla.

UPORABA PRIVEZNIH VRVI

V primeru ko kavlja jeklenice ne moremo neposredno pripeti na sidrišče - ker nima zanke ali ker je zanka premajhna za kavelj, si pomagamo s privezno jeklenico, verigo ali bremenskim trakom.
Nikoli ne napeljujte jeklenice vitla okrog sidrišča in ne zapenjajte jeklenice nazaj nase, ker s tem, med vleko lahko poškodujete jeklenico.

Pri izbiri privezne jeklenice, verige ali bremenskega traku upoštevajte obliko sidrišča. V primeru sidranja okrog ostrih robov in sidrišč majhnih premerov uporabite za podlogo les ali drug mehkejši material z zaobljenimi robovi. S tem povečate obseg sidrišča in ublažite ostre prehode – robove.

NAVODILA ZA VARNO DELO

1.SPLOŠNA NAVODILA
2.VLEKA BREMEN
3.SAMOREŠEVANJE VOZILA

1. SPLOŠNA NAVODILA

 1. Naučite se uporabljati vitel.
 2. Med postopkom vleke, naj se v bližini vitla ne zadržujejo ljudje ki neposredno ne sodelujejo pri reševanju. Upoštevajte varnostno razdaljo, ki znaša 1,5 vlečne dolžine.
 3. Preverjajte stanje jeklenice in ostale opreme periodično. Periodično preverite tesnost vijačnih spojev in stanje jeklenice. Poškodbe na jeklenici lahko bistveno zmanjšajo porušno napetost, zato bodite pozorni na pravilno uporabo jeklenice med obratovanjem in njen izgled po obratovanju. Pred uporabo se prepričajte, da na jeklenici ni mehanskih poškodb ( odrgnin, raztrganin, poškodb od udarcev in podobno ). To je najbolj enostaven in hiter način, da se prepričate v neoporečnost jeklenice. Med obratovanjem bodite pozorni na pravilno uporabo jeklenice - jeklenica ne sme drseti preko ostrih skalnih, betonskih ali kovinskih robov - v takem primeru rob podložite z zaobljenim mehkejšim kosom. Izogibajte se trenju dveh jeklenic ene ob drugo.
 4. Med delom uporabljajte rokavice.
 5. Pred začetkom vleke se prepričajte, da je jeklenica vsaj petkrat ovita okrog navijalnega bobna, sicer se bo pri obremenitvi odvila z navijalnega bobna.
 6. Največja vlečna sila v jeklenici je na prvem ovoju jeklenice okrog navijalnega bobna (začetek vleke), z vsakim naslednjem ovojem se vlečna sila zmanjša. Najmanjša vlečna sila je na zadnjem ovoju, ko je jeklenica skoraj v celoti navita na navijalni boben.
 7. Med obratovanjem vitla držite roke stran od navijalnega bobna.
 8. Nikoli ne pripenjajte jeklenice nazaj nase.
 9. Izogibajte se vleke pod velikimi koti. Pri vleki bremen vozilo postavite tako, da bo njegova vzdolžna os usmerjena proti bremenu, pri samoreševanju vozila pa poiščite sidrišče, ki bo čim bolj v smeri vzdolžne osi vozila, s tem dosežete enakomernejše in bolj tekoče navijanje jeklenice na boben.
 10. Nikoli ne premikajte vzvoda za povezovanje navijalnega bobna in pogona, ko je jeklenica obremenjena.
 11. Ne preobremenjujte vitla. Pri dvigovanju bremen upoštevajte varnostni faktor 5. To pomeni da lahko dvigujete bremena do 1/5 vrednosti nazivne vlečne sile vitla.
 12. Med vleko je priporočljivo položiti na napeto jeklenico odejo (plašč, idr.) - s tem preprečite morebitno opletanje jeklenice v primeru pretrga.

2. VLEKA BREMEN

Pri uporabi vitla za vleko bremen, se prepričajte, da stoji vozilo trdno na tleh in da je zategnjena ročna zavora.

3. SAMOREŠEVANJE VOZILA

 1. V primeru samo reševanja vozila, poiščite sidrišče, ki bo čim bolj v smeri vzdolžne osi vozila. Prav tako je sprejemljivo, če vlečete pod kotom in se potem vozilo obrne proti sidrišču.
 2. Prepričajte se, da sta ročna in nožna zavora sproščeni.
 3. Kadar uporabljate škripec z namenom povečanja vlečne sile, bodite pozorni na mesto pripenjanja jeklenice nazaj na vozilo – izberite okvir podvozja.

Veliko gasilskih enot se odloča za opremljanje vozil z vitlom, vendar pa se ob tem premalo
pozornosti namenja usposabljanju za delo z vitlom in nakupu ustrezne in ustrezno testirane dodatne opreme.
Čas porabljen na začetku, za utekanje vitla (zobniške dvojice gonila) ni nikoli porabljen zaman. Obenem to ni naloga zgolj voznika, ampak tudi ostalih članov moštva saj sta pri vitlih, ki se upravljajo iz kabine (mehansko, hidravlično gnani) potrebna dva člana posadke.
Pred odločitvijo za nakup dodatne opreme: verige, jeklenice, škopci, škripci in druga oprema je potrebno predvideti čim več možnih oblik uporabe; npr. pri delu z vitlom, ki ima max vlečno silo 1.6 kN je potrebno uporabiti škripec z dopustno obremenitvijo najmanj 3.2 kN, podobno je z verigami, jeklenicami in škopci. Oprema naj bo ob tem ustrezno atestirana in preizkušena. In nenazadnje upoštevanje varnostnih postopkov pri delu naj vam bo vedno vodilo.

Aleš Cedilnik, GČViri:
- Superwinch Testing ? Operating Instructions. Medmrežje:http://www.superwinch.com (25.8.2003).
- Fibel des Technischen Hilfswerks Teil II, Görres-Druckeri, Koblenz,1988

<< Gasilski in drugi pomembni vozli "Vroči" trening 8. generacije poklicnih gasilce... >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.