Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 10

pilot, več...
Članki :: Gorenje

Požar v radeškem podjetju Muflon


Požar v radeškem podjetju Muflon
Požar se je razvil v silosu ob paletarnici
Ob koncu februarja in začetku marca je osrednje društvo v občini, PGD Radeče, odpravljalo posledice požara, ki je nastopil zaradi nerednega in neustreznega vzdrževanja v lokalnem proizvodnem obratu.
Zadnji dan februarja je ob dvanajsti uri do radeških gasilcev prišel poziv na pomoč – zagorelo je v podjetju Muflon in po več ur trajajočem interveniranju je skupno petnajstim gasilcem uspelo požar lokalizirati ter ga začasno odpraviti.

Do neljubega pripetljaja v podjetju Muflon na Titovi ulici 99 je prišlo, ker je zagorelo v odvodni cevi, ki je potekala od stroja pa do silosa, nakar je iskre potegnilo še v notranjost silosa in vneli so se tudi zračni filtri. Takojšnje ukrepanje je preprečevala nezmožnost ocenitve, ali bil je požar omejen le na predel, kjer so se nahajali zračni filtri ali pa se je že razširil po celotnem silosu.

Intervencijski ekipi PGD Radeče in zaposlenima na GZ Radeče so na pomoč priskočili tudi zaposleni na Elektru Ljubljana, d.d., Distribucijska enota Trbovlje – nadzorništvo Radeče, kateri so z uporabo vozila z mobilno dvižno košaro uspeli odstraniti enega od zračnikov in tako omogočili lažji dostop ter lažjo preglednost tudi na višje ležeči lokaciji požarišča.

Kot je še dejal Jano Sonc, dolgoletni gasilec iz vrst PGD Radeče, ki je po odhodu poveljnika GZ Radeče, Karla Klembasa, prevzel vlogo vodje intervencije, je bilo posredovanje dolgotrajno predvsem zaradi dejstva, da ni bilo možno hitro in zanesljivo točno določiti mesta najvišje temperature na lokaciji požara ter zaradi problematične dostopnosti. Ravno iz tega vzroka sta bili dve do tri ure same intervencije še posebej kočljivi in napeti, znova pa se pojavila nuja po opremljenosti s termokamero, katere osrednje gasilsko društvo v GZ Radeče še vedno nima, kljub dolgoletnemu poudarjanju, da je termokamero potrebno nabaviti in dodati k osnovni tehnični opremljenosti PGD Radeče. Ker so se v notranjosti silosa nahajali žagovina in drobni prašni delci, bi bilo škropljenje brez vnaprejšnje informiranosti glede središča požara neustrezno, saj bi zaradi napojenosti z vodo vsebina silosa pričela pridobivati na teži in bi se lahko pojavila še nevarnost povzročitve dodatne materialne škode ob možnosti prevrnitve silosa ali pa celo nevarnost prašne eksplozije zaradi ustvarjanja plinov in tlaka. Silos je zato bilo potrebno najprej izprazniti, nato pa so, ko je bilo varno, gasilci pričeli s samim gašenjem.

Morda bo posredovanje, ki je vsega trajalo dobrih šest ur, dodatni faktor vnovičnega razmisleka v vodstvenih organih GZ Radeče glede čimprejšnjega nakupa termokamere, ki bi skupni čas posredovanja bistveno skrajšala, kar so znova potrdile okoliščine današnjega požara v podjetju Muflon. Kar je najbolj pomembno, pa je seveda to, da požar ni ogrožal človeških življenj.

Po tem, ko so gasilci požar okoli šestih popoldan umirili, so se že naslednjega dne kmalu po šesti uri zjutraj ponovno oglasili odzivniki radeških gasilcev. Na osnovi obvestila, v katerem so bili seznanjeni, da gori paletarnica v podjetju Muflon, so z dvema gasilskima avtocisternama odhiteli na intervencijo.

V zgornjem delu silosa, kjer so posredovali še ne dvanajst ur nazaj, so se vneli prašni filtri. V nekaterih izmed 24-ih pokončnih vreč, kamor so se zbirali prašni delci in žagovina, so kljub včerajšnjem gašenju ostali tleči delci, ki so se preko noči ponovno počasi pričeli razvijati do gorenja.

Izmenjaje so se pripadniki PGD Radeče z izolirnimi dihalnimi aparati povzpeli na silos in z vodno prho gasili ter nato z močnejšim curkom odstranjevali zbite skupke žagovine in trdih delcev v notranjosti žaklovinastih pokončnih vreč.

Po dveh urah so gasilci svoje delo zaključili s spiranjem notranjosti silosa, zaposleni v Muflonu pa so z vključitvijo drobilca (po sistemu t.i. polža) pripomogli, da so se preostali trdni kosi mehansko zdrobili in odstranili skozi iztek na dnu silosa

Po prvem bolj zahtevnem gašenju, pri katerem je bilo uporabljenih okoli 10.000 litrov vode, je bila druga intervencija, ki jo je vodil Franci Titovšek, manj kompleksna, je pa tudi že znano, da jo do vžiga prišlo zaradi neustreznega oziroma nerednega vzdrževanja.
<< SMS POZIV ZA TELEFON IPHONE That's a nicely made >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.