Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
24 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 23

gubina, več...
Članki :: Gorenje

Vroči trening ali kako smo prenehali biti sterilna gasilska šola


Vsi, ki se ukvarjamo z operativnim gasilstvom se pogosto sami pri sebi ukvarjamo z mislimi ali smo za operativne naloge dobro praktično usposobljeni in kaj nam še manjka do popolnosti. Vse nesreče (naravne in civilizacijske) zahtevajo veliko raznovrstnih praktičnih znanj in če to povežemo še z razmerami v katerih gasilci ta znanja moramo uporabiti, se pravi omejen čas, stresna situacija in terenske razmere, se zahtevnost in s tem nevarnost pri naših posredovanjih samo stopnjuje. In takoj se nam začnejo postavljati vprašanja kako se čim boljše usposobiti za operativno delo in kako nivo pridobljenega znanja tudi vzdrževati? Odgovor je sicer preprost, če ga napišemo na papir in mnogo zahtevnejši če ga poskušamo tudi izvesti. Gre za to, da se najboljša usposobljenost doseže, če se razmere na praktičnem usposabljanju čim bolj približajo dejanskim razmeram med intervencijo. Ta način usposabljanja v svetu imenujejo realistično usposabljanje.

Prva naloga gasilcev je seveda gašenje požarov in na tem področju se je pri težnji približati praktične vaje dejanskim razmeram razvil t.i.''HOT FIRE TRAINING'' ali vroči ''VROČI TRENING'' kot ga poimenujemo pri nas. Imeli smo srečo, saj so nam izkušnje in sam sistem velikodušno odstopili kolegi gasilci iz Švedske, ki so na tem področju najboljši na svetu. Usposobili so skupino naših inštruktorjev in nam pomagali pri postavitvi vadbenih naprav za izvajanje praktičnega dela. Upamo, da se bo sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje. Povabilo piscu teh vrstic, da bi na podlagi izmenjave inštruktorjev odšel inštruirat v enega od njihovih izobraževalnih centrov pa dokazuje, da smo bili uspešni tudi ''učenci''.

Vroči trening se izvaja preko ICZR in sicer v programu za poklicnega gasilca in usposabljanju za gašenje in posredovanje v predorih. Prav tako pa se usposabljanje izvaja tudi preko Gasilske zveze Slovenije v obliki tridnevnega tečaja, ki smo ga poimenovali dopolnilno usposabljanje za gašenje v notranjih prostorih. Prva dva tečaja smo izvedli v spomladanskem delu, v jesenskem času pa bodo še trije taki tečaji. Tečaj obsega 26 šolskih ur od tega 11 ur teorije in 15 ur praktičnega več ali manj ''vročega'' dela.

Teoretični del obsega 4 teme in sicer:

  • prva pomoč; vpliv temperature na človeško telo, prva pomoč pri opeklinah in izpostavitvah visokim temperaturam, zastrupitve s požarnimi plini
  • teorija gorenja in gašenja; osnove gorenja, gorenje različnih goriv, gorenje trdih goriv, razvoj požara na prostem in v zaprtem prostoru, gibanje dima in prezračevanje, osnove gašenja, tehnike gašenja
  • varna uporaba zaščitnih sredstev; pravilna zaščitna oprema, uporaba varnostnih naprav
  • gibanje v zadimljenem oziroma gorečem prostoru; efekti pri prekinitvi požarnega trikotnika, osnove varnega vstopanja in gibanja v zadimljenem oziroma gorečem prostoru

Praktični del obsega pravilno oblikovanje in uporabo vodnih curkov, prikaz nevarnih efektov pri razvoju notranjega požara, vroče prikaze in vaje v demonstracijskem in napadalnem kontejnerju. Skupina šteje 20 tečajnikov, ki se pri praktičnem delu razdelijo v dve skupini zaradi kvalitetnejše izvedbe samih vaj.

Tečajniki, se med usposabljanjem seznanijo tudi z različno tehnično opremo in razliko pri uporabi le-te. Namen vaj je poleg pravilnih tehnik gašenja in pravilnega nastopa napadalne skupine tudi izpostavitev visoki temperaturi in preverjanje ustreznosti osebne zaščitne opreme.

Prva dva tečaja sta potekala zadovoljivo z obeh strani. Tako tečajniki kot tudi predavatelji in inštruktorji smo bili s potekom zadovoljni. Tudi z varnostnega stališča je vse potekalo brez zapletov kljub temu, da je praktično delo izredno nevarno. Prav varnosti pri postopkih tečajnikov in inštruktorjev je namenjeno največ pozornosti,saj izkušnje po svetu kažejo, da na takih treningih lahko pride tudi do poškodb. Anketa, ki smo jo izvedli med tečajniki na koncu pa kaže na to, da so bili vsi po vrsti z izvedbo in predvsem praktičnim delom nadvse zadovoljni. V naslednjih letih bo potrebno izpopolniti vadbene kapacitete za vroči trening, prav tako pa razširiti v največji možni meri realistično usposabljanje tudi na druga področja za katere se gasilci usposabljamo. Mislim, da ni nobenega dvoma o prepotrebnosti tovrstnega načina usposabljanja in upam, da nam bodo ustrezne institucije pri tem tudi v pomoč.

IZJAVE:


Matej Šantelj, PGD Postojna
Samo izobraževanje mi je bilo všeč. Velik poudarek je dan varnosti in vsa ta opozorila so bila kar malo moteča. Usposabljanja sem se udeležil, ker je v naši enoti potreba po takem izobraževanju velika.

Robert Cvetko, PGD Ptuj
Usposabljanja sem se udeležil na svojo željo, ker si kot operativni gasilec želim pridobiti čim več znanj. To usposabljanje se mi zdi zelo dobro in ga priporočam vsem, ki so v možnosti, da se ga udeležijo. Praktične vaje so naj naj!!

Herman Bradač, PGD Trzin
Usposabljanja sem se udeležil, ker sem čutil potrebo biti v pravih razmerah v požaru in se tudi sam sebe preveriti, kakšne so moje sposobnosti. Praktični del je zelo realističen in tudi nevaren. Priporočam, da bi se vsi, ki imajo tečaj za nosilca IDA udeležili tudi tega tečaja in tako preverili svoje sposobnosti. To je bil do sedaj za mene najnapornejši tečaj.

Rok Finžgar, PGD Škofja Loka
Tečaj se mi zdi zelo kvaliteten. Teorijo gorenja in gašenja v notranjih prostorih bi morali vključiti že v redne programe izobraževanj. Tečaj priporočam vsakemu pravemu operativnemu gasilcu.
<< Računalniški modeli in backdraft Nevarne snovi >>
API: ZS PDF Priljubljene Tiskanje | RSS | RDF | ATOM
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.