Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Težak položaj prostovoljcev na Krasu

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Težak položaj prostovoljcev na Krasu

Objava mali210 » 27. avgust 2003, 10:48

Mogoče je vsa ta stvar že malo stara in že slišana, vendar prej nisem mogel oddati nekaksnega našega mnenja.

Bilo je samo vprašanje časa. Kdaj se bo med množico manjših požarov, s katerimi se na Krasu in tudi drugod po Primorski že vse od marca domala vsakodnevno borimo gasilci, pojavil večji. Ki ne bo uničil samo presušenih travnikov, gmajne in gozdov, ob čemer javnost zgolj stoično prisluhne poročilom o zgorelih hektarjih in gmotni škodi, temveč bo presegel v srž vsakodnevnega življenja najširše družbe. Kot tokrat na Krasu, ko je na nitki obvisela preskrba z vodo celotnega Krasa, Brkinov in delno Istre, ko so zublji grozili hišam, imetju, ljudem.
Za trenutek smo postali gasilci junaki. Rešitelji. A samo za trenutek.
Že jutri bodo na nas vsi pozabili. Ne bo nas med občinskimi nagrajenci niti med prejemniki državnih priznanj. Ljudi, ki dopoldne delamo v službi, popoldne in ponoči ( ali obratno ) gasimo ( namesto da bi doma zalivali vrt ali se v senci hladili s pivom, kot to počne večina drugih ), si vmes privoščimo nekaj ur najnujnešega spanca in počitka, da bi nato spet šli v boj.Da, v BOJ. Fizični napori, izjemno visoke temperature, dim, ki zmanšuje delež kisika in otežuje dihanje, praviloma in vedno težak teren, psihološki pritiski, ki gasilca porivajo v obup, ko vidi, da je njegovo enourno delo v hipu uničil s sunkom burje razpihan zubelj … - to ni delo, to ni rekreacija, to je BOJ.
In čemu? Logika razmišljanja današnjega povprečnega človeka, ko želi za vsak trud dobiti vsaj enakovredno plačilo, nam ne da odgovora. Edini možni odgovor je večini ljudi težko razumljiv: nesebična pomoč, človekoljubnost, požrtvovalnost.
Toda hitro upadanje števila prostovoljnih gasilcev, na katerih temelji naš sistem varstva pred požari ( ob peščici poklicnih gasilcev, ki jih je dovolj le za organizacijo in popravilo strojev in opreme ) kaže, da ta sistem ne bo dolgo vzdržal. Zlasti pri nas na Krasu in nekaterih drugih delih Primorske, kjer se požari ne dogajajo samo enkrat letno, da bi gasilci na njih z veseljem preizkusili svoje veščine, temveč so vsakodnevni pojav in zato hud napor za vsakogar, ki se za prostovoljno gasilstvo odloči.
Računati, da nam bo pri tem pomagala narava, ne gre. Nasprotno. Kras in Primorska se zaraščata, zato sta požarno vse bolj ogrožena. Podnebne spremembe napovedujejo vse manj padavin, vse daljša sušna obdobja in s tem tudi čedalje več požarov z vsemi hujšimi posledicami.
Zato bi na vseh pristojnih ravneh v družbi že morali tuliti alarmi, tudi na Gasilski zvezi Slovenije. Pa ne tulijo. Prav nasprotno. Denarja za gasilstvo je vedno manj, kraški gasilci imamo stara, iztrošena, in uničena vozila, ki se pogosto kvarijo, na številnih požarih ( samo Marca smo jih imeli na Krasu sedemdeset, aprila čez petdeset, ko je bil katastrofalni požar pri Brestovici pri Komnu in na goriškem Krasu (sreda) pa še zraven še pet malih ) se uničijo cevi, izpihovalniki in druga oprema. Vse manj je tudi za denarja za delovanje društev, v katere moramo vlagati vse leto, ne samo takrat, ko zagori.
Drugi velik problem je neurejen položaj prostovoljnih gasilcev v delovnem okolju. Država bi zato lahko sistemsko poskrbela, pa se za to ne odloči, čeprav so problemi prav zaradi tega največji.Pomislite kaj se bo zgodilo, ko bo civilno služenje v Sežani ukinjeno.Sežanski zavod vsega ne bo mogel držati v rokah.Bo takrat Kras moral cel pogoret?
Vse je prepuščeno dobri volji podjetij in drugih delodajalcev, v času ostre tržne konkurence in visokih stroškov dela, ko izpad vsake delovne ure pomeni tudi izpad prihodka za podjetje, pa samo na dobri volji to ne more temeljit. Zgledi iz tujine so različni. Ponekod, kot denimo v sosednji Italiji, temelji gasilstvo na plačanih gozdnih stražah, drugod imajo tudi močna prostovoljna društva, povsod pa namenjajo varstvu pred požari več denarja in pozornosti. Slej ko prej bo treba to urediti tudi pri nas. Čim prej, tem bolje, ker bodo stroški tako manjši. Če bomo čakali, da se nam bo zaradi požarov sesul vodovodni sistem tretjine Primorske, denimo, bo cena za to še višja. :?

Zanima me vaše mnenje,komentarji…
mali210
 

Objava metodg » 27. avgust 2003, 11:04

Volitve so blizu...

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava tom-tom » 27. avgust 2003, 17:17

Če bi želel in to trenutno celo ni mogoče bi ti v podkrepitev tvojega mišlenja postregel z nekaj konkretnimi podatki o obnašanju strategiji in načrtih naših glav.

Ne morem pa tudi zatrdno zatrditi, da se s temi problemi ne bojujemo.

Pa vendar ugotavljam, da kljub vsem predvolilnim in tribunalnim obljubam zadnjih 10 let ni bilo na tem področju mogoče storiti temeljitega koraka.

Spomnimo se govoric o 100% poklicni strukturiranosti gasilstva v Sloveniji, večinoma negativno mnenje.

Spomnimo se poskušanih sprememb pri delitvenem ključu za požarni sklad RS, ideja je bila tudi državna nabava opreme za manj razvito in celovito opremljanje.

No po vseh teh igrah smo mi še vedno prostovoljci in fehtamo še vedno...
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabnikova podoba
tom-tom
 
Objave: 271
Registriran: 8. avgust 2002, 16:50

Objava Jure Čokl » 27. avgust 2003, 17:25

Mali210, saj je lepo napisano, ampak vseeno smo to že prebrali... celo stavki so isti. Kljub moji "veteranski" sklerozi se dobro spominjam prispevka novinarske kolegice v Primorskem glasu (mislim da se tako imenuje): "Brinjeve veje niso dovolj".

Je pa lepo, da si odprl vedno aktualno temo. In z napisanim se strinjam.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabnikova podoba
Jure Čokl
Piranja
 
Objave: 1733
Registriran: 1. maj 2003, 21:06
Lokacija: Trnjava
GE: Lukovica

Objava darko » 29. avgust 2003, 20:35

gasilstvo je obvezna javna lokalna služba, za katero delovanje, opremljanje,.... skrbi lokalna skupnost.
razbili so občine na "krajevne skupnosti", ki imajo lastnega župana, tajnico in fikus. dokler ni problemov se vsi samo hvalijo, ob problemih pa so krivi vsi, predvsem država.

strinjam se da na področju statusa gasilca ni bilo narejeno nič. bojim se da bo hitro pozabljena letošnja požarna sezona.
darko
darko
 

Objava Matjaž Zupan » 30. avgust 2003, 19:58

Dostikrat je očitno,da imajo lokalne skupnosti nekoliko mačehovski odnos do gasilskih društev. Stalno se poudarja,da bi za financiranje gasilstva morale lokalne skupnosti nameniti več sredstev;ponekod to deluje,drugje spet ne. In kot ponavadi se izkaže,da ravno v požarno ogroženih območjih teh sredstev enostavno ni dovolj. Posledica tega je nezadostna opremljenost in to je tudi razlog za pomanjkanje gasilcev (vsak se ima tako rad,da ne bo odšel na požarišče brez ustrezne opreme in s tem ogrozil sebe).
Matjaž Zupan
 
Objave: 674
Registriran: 21. julij 2003, 20:12

Objava Drago » 30. avgust 2003, 20:43

Na veliko mestih tega foruma razglabljamo, kaj vse in kaj ne ...bi bilo potrebno, da bi bilo v slovenski gasileriji boljše :oops:, spomnim pa se, da je pred 14. kongresom bila planirana tematska konferenca, ravno na to temo ( gasilstvo na Krasu ) :twisted: in ( kolko je meni poznano ) te konference ni bilo iz enostavnega razloga, ker ( takrat ) ni bilo interesa za "razglablanja" na to isto temo :roll:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava darko » 30. avgust 2003, 21:43

prvi posveti u oči kongresa so bili taka žalost, zato so bili naši vrhovni odločeni da ne drezajo v problematiko gasilstva.
problematiko poznajo in na posvetu v Postojni bi lahko spisali debel roman o problemih gasilstva. žalostno je pa to da v predsestvu tega problema ne vidijio saj so daleč od *gasilstva*

samo denar pa bo rešenih večina problemov
darko
darko
 

Objava Drago » 30. avgust 2003, 22:09

Darko: :lol:

Saj ravno to tudi jaz vseskozi poudarjam :oops: Dokler si znotraj organizacije ne bomo razčistili pojmov o gasilstvu je zastonj pričakovati od "politikov" in politike, da nam bo_do odrezali večji kos ( finančne ) pogače. Sicer pa sem to že 1000x povedal in bom vedno znova ponavljal, dokler gasilstva v naši dragi državici ne bodo vodili zares gasilci, ki jih je pa ( v resnici ) kolko že :? :twisted: Pa da ne bo nesporazuma, vsa čast ostalemu članstvu ( do 120.000 ), še kako so potrebni :o vendar...stroka je le stroka :shock: :roll:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Marko Novak » 31. avgust 2003, 1:05

Čuj Drago , kaj ne bi "Lahi" moral dati denarce za ta požar. Saj konec koncev so nam ta požar izvozili. :oops:
Požar ni nastal na naših tleh ampak je prihrumel iz Italije, predvidevam da bo vsaj Republika Italija povrnila stroške intervencije na naši strani, saj jih od "matice" vidl Kraševci ne bodo vidl.

Ja to je bilo malce za šalo malce zares.

LP MArko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto


Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov