Učimo se, na ABC

Podforum v katerem se učimo vsi, tako sestavljalec kot reševalec. Znanja ni nikoli dovolj. Obstaja pregovor, ki še posebej velja za nas gasilce: Kjer neznanje se šopiri, tam hudič se ne umiri.
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«

- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
Dejan Z.
GE: Stojnci
Kraj: Stojnci

Odgovor Napisal/-a Dejan Z. »

Odvisno od okoliščin, pomojem bi se okoli tega zbralo veliko sosebov, tako da bi lahko oni pomagali lastniku, mi pa bi se lotili gašenja. Glede nato da sem neizkušen bi rekel C.
Brez gasilcev res ne gre
Slika
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

"D"
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
BrainBlow
Kraj: PGD Zagrad Pečovnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BrainBlow »

-D-
Bodi kar si in ne kar drugi hočejo!

Sašo Farčnik 041 607 263

www.pgd-zp.si
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

Odgovor "D"
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Razglasil bom D kot pravilen odgovor, oziroma najprimernejšo reakcijo gasilcev v dani situaciji.

Kot vidite je gasilska taktika gašenja in reševanja nekaj najbolj nepredvidljivega na tem svetu. Kljub nekim utečenim, naučenim postopkom se je vedno težko odločit za pravi postopek.

Jaz mislim , da tudi z takšnimi vprašanji na ABC prispevam tistim manj izkušenim k boljši odločitvi , če se znajdejo v takšni situaciji.

Spomnim se primera požara gospodarskega poslopja . Prispemo z kombinirko in gospodinja vije roke in prosi naj najdemo moža , ki je polil z bencinom poslopje, prižgal , vzel vrv in odšel v sadovnjak :shock: :shock:

Kaj storiti ??
Pravilen odgovor vam bom zaupal po oglasih :D :D :D (pardon , po debati)
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Oskar napisal/-a:Prispemo z kombinirko in gospodinja vije roke in prosi naj najdemo moža, ki je polil z bencinom poslopje, prižgal, vzel vrv in odšel v sadovnjak :shock: :shock:

Kaj storiti ??
Mogoče pa je šel perilo obešat? :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

No pa debatirajmo.
Nobena hitra odločitev ni lahka. Sploh če se posredno odloča o reševanju življenja.
Vseeno mislim, da bi vodja v tem primeru imel v mislih še veliko več vprašanj, kot le izbiro kam usmeriti več gasilcev (gašenje ali ukvarjanje z lastnikom). In na to bi vplivalo ravno to, česar mogoče sedaj nismo povsem poznali: razvitost požara, velikost garaže, objektov, razpoložljivost gasilnega sredstva, kako oddaljeno je PGD ki še prihaja, v kakem stanju je lastnik v vodnjaku, ...
Pa verjetno sem še dosti tega izpustil.

Tako, da je tu odločitev npr. B ali D še razmeroma lahko sprejeti. Dokler se igramo "v peskovniku" (beri: v namišljeni situaciji). Nekje v kruti realnosti bi to od vodje zahtevalo veliko več "mozganja". Pa še takrat bi se vprašal: Sem se res prav odločil?
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Se ne strinjam v popolnosti. samo dve vprašanji sta , gasiti ali reševati človeško življenje.
In reševati človeško življenje in braniti negoreče poslopje je bila tokrat po mojem pravilna odločitev.
- stanje lastnika je bilo podano iz vprašanja, se oglaša, torej potrebuje pomoč
- velikost objekta ? nekomu mala hišica pomeni več kot nekomu palača. ! :D
Uporabniški avatar
gasilec dejan
Kraj: Pobrežje-Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec dejan »

Lep pozdrav!
Še jaz bi nekaj dodal, na en ročnik ne moreta več kot dva gasilca, ne znam si razložit kaj bi trije počeli na enem ročniku, pomoje je bolje, da tisti tretji pomaga pri reševanju osebe, glede nato da je oseba v studencu. Tista dva druga bosta pa že preprečila nadaljno širjenje ognja.
Lep pozdrav Dejan
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Ja Dejan , ko sem jaz bil v tvojih letih sem tudi videl samo ročnik! :D :D :D
Uporabniški avatar
savinjčan
Kraj: savinjska

Odgovor Napisal/-a savinjčan »

Nas so učili tako: REŠEVANJE LJUDI IN PREMOŽENJA. Vedno je na prvem mestu človeško življenje in šele nato premoženje. To ni samo pri gasilcih, ampak tudi v drugih službah, kjer se rešujejo življenje in premoženje.
Vsi za enega eden za .....
Uporabniški avatar
Milan Dernulovec
Kraj: Šentvid

Odgovor Napisal/-a Milan Dernulovec »

Če bi jaz bil vodja intervencije, bi se definitivno odločil da vsi trije poiščejo lastnika, hkrati pa bi poklical za dodatno pomoč na RECO za lokaliziranje požara na gospodarskem poslopju!!!
V službi ljudstva NA POMOČ!
V pripravljenosti dan in noč!
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Po mojem je odvisno od števila ekipe ki jo imaš na razpolago ko prideš v tako situacijo! Po mojem (skoraj laičnem) mnenju bi bilo potrebno zavarovat objekt in hkrati (vsaj) dva gasilca poslat iskat lastnika! Vmes pa vodja intervencije obvesti policijo da pogrešajo lastnika, ker je iskanje (vsaj po mojem) njihovo delo....

Dejansko je pa tak da če tudi boste našli lastnika v sadovnjaku z vrvjo v roki NE SMETE ničesar naredit! Tudi če veste da se ima namen obesit niste pristojni da bi ga omejevali!
Takrat se pa začnejo ponovni spet novi postopki.....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
simona_99
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a simona_99 »

Najprej en lep pozdrav!! Definitivno se strinjam z odgovorom C, saj bi bilo nesmiselno oz., da bi bila pravilna ostala dva odgovora,....

Bi pa se verjetno našel kakšen kandidat, ki bi to eksperimentiral! :) :)
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Glede na vse skupaj ne smemo pozabiti da je prvo človeško življenje . Zato bi jaz rekel gremo najprej reševat človeka , sploh če vemo da je aktivirano bližnje društvo .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Zaklenjeno