Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

POŽAR AVTOODPAD LANCOVO

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

POŽAR AVTOODPAD LANCOVO

Objava LESCE2 » 3. april 2006, 3:13

Ob 0:22 je izbruhnil požar na avtoodpadu na Lancovem. Zagorela je delavnica in skladišče rezervnih avtodelov. Pred nami so na požar že izvozila društva:PGD LANCOVO, PGD RADOVLJICA, PGD PODNART. Ker so uvideli, da je požar že močno razvit ("bakla" je bila vidna daleč naokoli) so takoj alarmirali še nas Kropo in PGD Brezje. Tako smo skupaj s PGD Brezje in Kropo skrbeli za dostavo vode iz bližnjega hidranta in reke Save. Gasilci Lancova so resnično hitro postavili črpališče iz reke in tako poskrbeli za zadostno količino vode. Napadi pa so se izvedli iz GVC Podnart in Radovljica. Posebno grožnjo so gasilcem predstavljale jeklenke acitelena in propan-butana. Lastnik točnega števila ni vedel je pa vsaj vedel kje ima skladiščene. Tako je prišlo tudi do nekaj eksplozij le teh, na srečo pa nihče ni bil pri tem poškodovan. Jeklenke, ki so bile vidne in na ovoju še ni bilo vidnih poškodb, so napadalci vneto hladili iz varne oddaljenosti.

Trenutno na kraju ostajajo še PGD Radovljica, Lancovo in Podnart, ki bodo prekopali požarišče in pogasili še zadnje tleče dele, ter odstranili vse jeklenke, ki bi se še lahko skrivale pod pogoriščem. Objekt je namreč v celoti uničen, nam je pa uspelo obraniti sosednji objekt in preprečiti razvoj požara v naravo. Sam avtoodpad leži namreč sredi gozda. Vodja intervencije je bil naš novi poveljnik GZOR Janez Koselj in je s tem doživel svoj prvi krst pod tem nazivom.
Za bolj natančne podatke pa počakajmo na jutro. Morda bo kaj dodal tudi naš Bine, ki vodi gasilce iz Podnarta.

Lahko noč.
LESCE2
 
Objave: 1011
Registriran: 28. april 2004, 18:18
Lokacija: Lesce-Gorenjska

Objava Mitja Gregorič » 3. april 2006, 7:29

Čestitke za hitro in usklajeno akcijo ter "ognjeni krst" novega poveljnika GZ.

Počakajmo da se kolegi vrnejo,pospravio opremo,umijejo in odpočijejo ter sevedaa kaj napišejo....poročajo.
:wink:


LP

:idea:
Je mogoče tudi kaka fotka???....če je bil seveda čas
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava metodg » 3. april 2006, 8:42

Uf, Matej je bil pa hiter...

Ja, gorel je avtoodpad na Lancovem oz. večja baraka, ki so jo uporabljali za delavnico.
V baraku je bilo kar nekaj jeklenk propan-butan in 3 acetilenske jeklenke, od katerih je eno odprlo, prav tako je odprlo 20 kilogramsko propan-butan jeklenko.

Neposredno nad objektom so bile električne žice, ki so se zaradi vročine stopile. Zadeva je baje konkretno pokala...
Po izklopu elektrike so se pa enote lotile gašenja z obkrožanjem, hlajenja in umika jeklenk. Ostali acetilenski jeklenki sta bili hladni. Odnesli so jih stran od objekta v kotanjo v bližini in stalno kontroliralo, kaj se z njima dogaja.
V prvih fazah gašenja je kronično primanjkovalo vode, vendar smo s tremi cisternami kmalu vzpostavili cikel, in imeli požar zelo hitro pod kontrolo.
Ravnokar sem govoril s poveljniko GZOR, ki mi je povedal, da so akcijo zaključili ob 8. uri zjutraj.

Sklie so in bodo bojavljene, ko jih zberemo.

Več podrobnosti bodo pa še drugi napisali. V glavnem moja ocena je, da je po rahli začetni zbeganosti, akcija dobro uspela.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava binep » 3. april 2006, 10:03

Še moja prva ocena. Lahko rečem, da še na nobeni intervenciji nisem imel takšnega adrenalina kot tukaj. Med vožnjo na kraj, ki je trajala cca 7 minut sem namreč prejel toliko hudih informacij, da smo se držali samo za glavo.

Prve informacije
Prva je bila na kraju PGD Radovljica, podpoveljnik je takoj ob prihodu poročal na ReCO...tukaj je živa pizdarija, gorijo hiše, gori gozd, trgajo se žice glavnega voda elektrike, pokajo jeklenke, dežurnega električarja kliči nujno takoj! ReCO takoj kliči vse cisterne v naši zvezi, primanjkuje nam že vode. In ko med vožnjo na intervencijo sprejemaš takšne informacije se možno zamisliš.

Ogled situacije
Mi smo bili druga enota na kraju, poveljnik GZOR je že opravil ogled, tako da je hitro usmerjal enote. Zadeva je bila najbolj kritična na zahodnem delu, tam so bile mislim da kamp prikolice, lesena stanovanjska hiša... na vzhodnem delu ni bilo še nikogar, požar je bil že tako razvit, da je preskočil na drugo skladišče rezervnih delov avtomobilov na prostem, ki je bil oddaljen cca 10 metrov, vmes je bila prosta pot. Na vzhodno stran objekta je bil dostop z vozilom skoraj onemogočen, takoj smo umaknili eno vozilo, ter z našim GVC jem hitro zapeljali mimo požara na vzhodno stran.

Odločitev
Strah me je bilo zaradi našega vozila, saj je bila temperatura zelo visoka, vendar ni bilo druge izbire kot da postavimo GVC na vzhodno stran. Vode je primanjkovalo vsem enotom, dokler niso na mesto prišle še druge cisterne iz Lesce, Brezij in Krope. Na vzhodni strani smo bili sami, požar je preskočil, vode premalo da bi bili uspešni. Odločili smo se, da začnemo gasiti s peno, drugače bi nam zadeva verjetno ušla iz nadzora. Po prihodu cistern in polnjenju naših rezervoarjev, smo začeli gasiti samo z vodo, bil je urejen dober ciklus vseh teh cistern, ki so dovažala vodo. Ogenj je bil modre barve, sekalo je tako kot na fronti, priznam da me je bilo strah za vse gasilce ki so bili tam, lastnik ni točno vedel koliko jeklenk je v požaru.

Elektrika grozi
Ko je ogenj prežgal glavni električni vod je "švasalo" kot pri "norcih"... Glede na stanje kakršno je bilo, je bila zadeva dokaj hitro lokalizirana, dokončno gašenje je trajalo malo dlje. Lastnik ni mogel verjeti da smo gasilci tako dobro organizirani. Vseskozi je ponavljal hvala vam, resnično hvala, če nebi bili tako hitro na kraju bi verjetno vsi zgoreli. Ko sem šel ponoči na WC je slišal da nekaj poka, pogledal sem ven in videl da gori čez dvorišče vse kar je možno, bili ste zelo hitro tukaj. Najbolj sem vesel, da se nebenemu od gasilcev ni nič zgodilo...to so bile vse besede lastnika, ki je bil vidno pretresen.

Vsi celi in zdravi
Na koncu intervencije je bilo res važno samo to, da smo se celi vračali domov. Ko vse to malo premisleš, se izpostavljaš tem nevarnostim, sem na požaru premišljeval. Pa kaj hudiča nas vleče v takšne nevarnosti, kdo nam je dal to energijo da izpostavljamo življenja, mar bi spali mirno noč kot ostali... Gasilci smo res malo "usekani" da imamo takšno energijo. Najbolj kar me pa zaboli, je pa to, da ni nekdo po vsem tem reče....ja kaj pa boste no saj samo popivate...

Zaenkrat bo dovolj, imam kar nekaj slik, bomo objavili še danes, trenutno grem do Metda da jih snamemo dol.

LP

Bine
Uporabnikova podoba
binep
 
Objave: 558
Registriran: 1. september 2002, 23:55
Lokacija: Podnart

Objava mihael » 3. april 2006, 12:13

No pa smo končno vsi doma - sedaj pa malo počivat.
Tukaj je nekaj prvih slik.
Z gasilskim pozdravom:

NA POMOČ!
Priloge
ob prihodu.JPG
malo bliže.JPG
DSC08928.JPG
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava LESCE2 » 3. april 2006, 12:55

Ja resnično peklenska noč je za nami. Se pa strinjam z Binetom, da smo vsi "malo čez les". Šele ob takih zadevah dojameš čemu vsemu si lahko izpostavljen, ko zapiska pozivnik. Od samega poziva, ki ti dvigne pulz,do vožnje, ki je vedno nabita z adrenalimo, potem pa neposredno še skritim nevarnostim, ki prežijo nate v ognju. In potem ljudje rečejo, saj vse skupaj nič ne delate. A zato smo krivi tudi sami kot je že Oskar enkrat povedal. Včasih so tulile sirene in je prebivalstvo trepetalo kaj se je zgodilo in ko so videli modre luči so vedeli, da smo tu mi-gasilci. Danes vse poteka s tihim alarmiranjem, potem je še "dogovor", da v nočnem času, ne uporabljamo zvočnih signalov, če le ni nujno in normalno prebivalstvo spi medtem, ko mi odletjemo. Vidijo nas tako le na kakšnem tekmovanju in pa gasilski veselici.

Za konec bi samo povedal, da je sodelovalo na intervenciji po trenutno neuradnih podatkih preko 60 gasilcev. In pa en popravek...ura, ki je omenjena v prvi objavi, je ura, ko smo mi dobili poziv, požar je izbruhnil seveda nekoliko prej. Se opravičujem...ampak tudi ura ob objavljanju je bila pozna in vikend je bil gasilsko res naporen, zato mi ne zamerite napake.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Matej Brus
LESCE2
 
Objave: 1011
Registriran: 28. april 2004, 18:18
Lokacija: Lesce-Gorenjska

Objava Razby » 3. april 2006, 17:07

No naj še jaz mal povem glede intervencije. Sprva se sploh nisem zavedal koliko je ura, kajti zvecer sem se vrnil iz slovenjskega primorja ,ampak me je katapultiralo iz postelje in hitro v naš gasilski dom. Po informacijah ,ki smo jih dobili po radijskih zvezah ,naj bi se že požar širil proti gozdu, zato sem sprožil sireno za dodatno moštvo.(Premalo pozivnikov). Trije smo izvozili z GVC 16/25 ostali so prišli za nami z GV1.
Prvo smo vozili vodo ,ter nato oskrbovali osrednjo enoto z vodo. Moram priznati ,da je bilo na začetku malo beganja, ampak vsa pohvala našemu poveljniku za uspešno intervencijo.
Vse, česar popolnoma ne obvladamo, je nevarno. In to, kar obvladamo, je še nevarnejše; potem postanemo lahkomiselni.

Pavel Razboršek
Uporabnikova podoba
Razby
 
Objave: 546
Registriran: 3. november 2003, 12:18
Lokacija: Brezje na Gorenskem

Objava Razby » 3. april 2006, 17:10

Pa še en kratek film, oglejte si ga z RealPlayer-jem.
Priloge
Video.rar
(239.54 KiB) Prenešeno 503 krat
Vse, česar popolnoma ne obvladamo, je nevarno. In to, kar obvladamo, je še nevarnejše; potem postanemo lahkomiselni.

Pavel Razboršek
Uporabnikova podoba
Razby
 
Objave: 546
Registriran: 3. november 2003, 12:18
Lokacija: Brezje na Gorenskem

Objava mihael » 3. april 2006, 17:48

Evo še nekaj slik.
V objektu je bilo kar zajetno število jeklenk, z različnimi vsebinami ( propan-butan, acetilen, kisik, pa še kaj bi se našlo ).
Med uičenimi stvarmi sta tudi dva avtobusa, v katerih je lastnik hranil rezervne dele.
Priloge
DSC09041.JPG
DSC09031.JPG
DSC08968.JPG
DSC08991.JPG
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava mattej » 3. april 2006, 20:56

Fantje čestitke za uspešno opravljeno intervencijo in hvala bogu,da ste vsi ostali celi. V Metodovi objavi sem zasledil,da je eno acitilensko jeklenko odprlo jo imate mogoče na kakšni sliki.
NA POMOČ! Matej
mattej
 
Objave: 123
Registriran: 24. december 2005, 9:01

Objava tempiha » 3. april 2006, 21:23

Hvala bogu da se je intervencija dobro končala.
LP.
Okoliščine v katerih se požar razvija niso vedno enake.
Uporabnikova podoba
tempiha
 
Objave: 470
Registriran: 6. januar 2006, 19:40
Lokacija: Bližna okolica Maribora

Objava Lenek » 3. april 2006, 23:06

čestitke za uspešno opravljeno intervencijo!!

ter da se ni nobenemu nič naredilo :lol: :lol:
lp
BOJAN PAVEO 041/535-047
Lep pozdrav!!
Uporabnikova podoba
Lenek
 
Objave: 243
Registriran: 13. december 2004, 20:04
Lokacija: Prepolje, Dravsko polje

Objava kustich » 4. april 2006, 15:33

Prav je da se še jaz oglasim, večinoma so situacijo že vsi dobro opisali in lahko smo le veseli da je bil končni rezultat nič poškodovanih gasilcev. Prvih nekaj minut sem uspel izmenjati le nekaj besed preko GSM z operaterjem v RECO Kranj, ker je bilo komuniciranja po zvezah toliko da nisem prišel zraven, iz slišanega pa to tudi ni bilo potrebno ker je RADOVLJICA 2, ki je bil prvi na kraju že dal ustrezna navodila operaterju. Sam sem resnost situacije razbral že iz slišanega po zvezah in zadnje minute vožnje ko sem se spuščal proti mestu požara iz Zgornjega na Spodnje Lancovo. Ob prihodu sem prvo pomagal pri začetku gašenja, ko pa je bila na mestu še druga cisterna iz Radovljice sem lahko opravil ogled in se pripravil na prihod ostalih enot. Prve minute sem bil tudi jaz malo v strahu, za prisotne gasilce predvsem zaradi električnega daljnovoda in plinskih jeklenk v objektu. Lahko pohvalim dobro usklajenost in samoinicativnost enot, tako mi ni bilo težko skrbeti za delo in vspostaviti nadzora nad delom. Tukaj resnično pride do izraza dobra usposobljenost enot in posameznikov.
Rad bi se zahvalil vsem sodelujočim gasilcem za požrtvovalno delo in pogum, vodjem enot in podpoveljnikoma pa za vodenje intervencije.
Kot pomankljivost bi lahko navedel le nekaj težav s pozivniki, vsi namreč niso prejeli poziva in slabost SMS obveščanja, ker je kar nekaj gasilcev za intervencijo izvedelo šele zjutraj ko so se zbudili. Na ostale pomankljivosti, katerih pa mislim da ni bilo veliko bomo opozorili na analizi intervencije, ki je že v pripravi.

lp Janez Koselj
kustich
 
Objave: 16
Registriran: 2. november 2004, 22:19
Lokacija: Lancovo

Objava LESCE2 » 4. april 2006, 16:27

Kot pomankljivost bi lahko navedel le nekaj težav s pozivniki, vsi namreč niso prejeli poziva in slabost SMS obveščanja, ker je kar nekaj gasilcev za intervencijo izvedelo šele zjutraj ko so se zbudili. Na ostale pomankljivosti, katerih pa mislim da ni bilo veliko bomo opozorili na analizi intervencije, ki je že v pripravi.


Tukej zdej že dva govorita o pozivnikih...Razby in Janez. Lahko tudi jaz povem, da je kar nekaj članov videlo sms zjutraj. Problem je, ker so zvoki za sms navadno dokaj nežni in pocinglajo le enkrat. In sredi noči je vprašljiva slišnost. Le nekateri telefoni imajo opcijo ponavljanja dokler sms-a ne prebereš. No moj to omogoča in imam tudi tako nastavljenega. Ena varianta je, da pridobimo več pozivnikov, za katere pa vemo kako je :? , druga varianta pa je, da dorečemo v kolikor nekdo ne pridobi zadovolj operativcev na poziv proži javno alarmiranje. :?: :?: :?: Sireno so nam vzeli v letu 91, saj je po vojni vzbujala strah med prebivalstvom. In tako je ostalo do danes. Spomnim se dni, udeležbe, ko je tudi sredi noči zatulila sirena na stari Verigi in z udeležbo nikoli ni bilo težav. Da smo izgubili svoj najenostavnejši pozivni znak smo si krivi gasilci sami, ker smo dovolili da gre v pozabo oz. da ostane v letu 1991. :oops:
LESCE2
 
Objave: 1011
Registriran: 28. april 2004, 18:18
Lokacija: Lesce-Gorenjska

Objava jonas » 4. april 2006, 22:10

Kot je že napisamo sem bil prvi na kraju požara lahko povem da so bile prve minute zelo težavne saj se je požar nevarno začel širiti proti stanovanjskim hišam tako da smo pričeli s takojšnim varovanjem le teh pri tem pa nas je ovirala peklenska vročina ter dim saj lahko povem da je naš GVC stal 15 do 20 metrov stran pa je bil po 5 minutah tako vroč da se ga ni več dalo dotakniti, naslednja težava pa so bile jeklenke z različno vsebino (butan-propan, acetilen, kisik) ter ostalo za kar se še danes ne ve kaj je bilo vse notri iz trenutka v trenutek je bolj pokalo. Požar pa je tudi nevaro že tajal vodnike električnega omrežja tako da je tudi po nekaj minutah vodnik padel na tla ter naprej pokal (švasal). Naprej pa so zadeve kar vredu stekle saj so enote zelo hitro prišle ter smo uspostavili prepotrebno dobavo vode požar lokalizirali in ga kasneje pogasili. Na koncu smo bili vsi veseli da smo celi in zdravi ter da ni prišlo do drugih poškodb razen kakšna cev bo za zamenjat. Lahko pa pohvali našega novega poveljnika GZOR saj je zadevo po začetni malo zbeganosti, skupnimi močmi intervencijo izpeljal zelo profesionalo.
Za enkrat toliko. :)

Jonas Sotler
Uporabnikova podoba
jonas
 
Objave: 11
Registriran: 21. julij 2002, 12:59
Lokacija: radovljica

Naprej

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov