binep » 3. april 2006, 10:03
Še moja prva ocena. Lahko rečem, da še na nobeni intervenciji nisem imel takšnega adrenalina kot tukaj. Med vožnjo na kraj, ki je trajala cca 7 minut sem namreč prejel toliko hudih informacij, da smo se držali samo za glavo.
Prve informacije
Prva je bila na kraju PGD Radovljica, podpoveljnik je takoj ob prihodu poročal na ReCO...tukaj je živa pizdarija, gorijo hiše, gori gozd, trgajo se žice glavnega voda elektrike, pokajo jeklenke, dežurnega električarja kliči nujno takoj! ReCO takoj kliči vse cisterne v naši zvezi, primanjkuje nam že vode. In ko med vožnjo na intervencijo sprejemaš takšne informacije se možno zamisliš.
Ogled situacije
Mi smo bili druga enota na kraju, poveljnik GZOR je že opravil ogled, tako da je hitro usmerjal enote. Zadeva je bila najbolj kritična na zahodnem delu, tam so bile mislim da kamp prikolice, lesena stanovanjska hiša... na vzhodnem delu ni bilo še nikogar, požar je bil že tako razvit, da je preskočil na drugo skladišče rezervnih delov avtomobilov na prostem, ki je bil oddaljen cca 10 metrov, vmes je bila prosta pot. Na vzhodno stran objekta je bil dostop z vozilom skoraj onemogočen, takoj smo umaknili eno vozilo, ter z našim GVC jem hitro zapeljali mimo požara na vzhodno stran.
Odločitev
Strah me je bilo zaradi našega vozila, saj je bila temperatura zelo visoka, vendar ni bilo druge izbire kot da postavimo GVC na vzhodno stran. Vode je primanjkovalo vsem enotom, dokler niso na mesto prišle še druge cisterne iz Lesce, Brezij in Krope. Na vzhodni strani smo bili sami, požar je preskočil, vode premalo da bi bili uspešni. Odločili smo se, da začnemo gasiti s peno, drugače bi nam zadeva verjetno ušla iz nadzora. Po prihodu cistern in polnjenju naših rezervoarjev, smo začeli gasiti samo z vodo, bil je urejen dober ciklus vseh teh cistern, ki so dovažala vodo. Ogenj je bil modre barve, sekalo je tako kot na fronti, priznam da me je bilo strah za vse gasilce ki so bili tam, lastnik ni točno vedel koliko jeklenk je v požaru.
Elektrika grozi
Ko je ogenj prežgal glavni električni vod je "švasalo" kot pri "norcih"... Glede na stanje kakršno je bilo, je bila zadeva dokaj hitro lokalizirana, dokončno gašenje je trajalo malo dlje. Lastnik ni mogel verjeti da smo gasilci tako dobro organizirani. Vseskozi je ponavljal hvala vam, resnično hvala, če nebi bili tako hitro na kraju bi verjetno vsi zgoreli. Ko sem šel ponoči na WC je slišal da nekaj poka, pogledal sem ven in videl da gori čez dvorišče vse kar je možno, bili ste zelo hitro tukaj. Najbolj sem vesel, da se nebenemu od gasilcev ni nič zgodilo...to so bile vse besede lastnika, ki je bil vidno pretresen.
Vsi celi in zdravi
Na koncu intervencije je bilo res važno samo to, da smo se celi vračali domov. Ko vse to malo premisleš, se izpostavljaš tem nevarnostim, sem na požaru premišljeval. Pa kaj hudiča nas vleče v takšne nevarnosti, kdo nam je dal to energijo da izpostavljamo življenja, mar bi spali mirno noč kot ostali... Gasilci smo res malo "usekani" da imamo takšno energijo. Najbolj kar me pa zaboli, je pa to, da ni nekdo po vsem tem reče....ja kaj pa boste no saj samo popivate...
Zaenkrat bo dovolj, imam kar nekaj slik, bomo objavili še danes, trenutno grem do Metda da jih snamemo dol.
LP
Bine