Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požarna varnost v naših bolnišnicah

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Peter » 15. julij 2005, 14:33

Danes sem prebral v MAG-u, da je MOL investitorju, ki bo pri KC gradil garaže in trgovine prodal zemljišče po katerem poteka intervencijska pot. Po navedbah novinarja naj bi bila tako začasno prekinjena pot za najtežja gasilska vozila do nekaterih objektov KC, pravtoako naj bi bil spomladi presekan del vodovoda za katerega pa VO-KA ne zagotavlja stoodstotno zanesljivega nadomestila, da bo KC v tem času nemoteno oskrbovan z vodo.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava gobi » 16. julij 2005, 7:41

Ravno včeraj sem bil slučajno v KCL in sem si malo ogledal zadevo in zanima me kako bi potekalo reševanje s strani glavnega vhoda :?:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabnikova podoba
gobi
 
Objave: 2235
Registriran: 14. november 2004, 19:04
Lokacija: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje

Objava Šumadinac » 16. julij 2005, 19:24

gobi je napisal:Ravno včeraj sem bil slučajno v KCL in sem si malo ogledal zadevo in zanima me kako bi potekalo reševanje s strani glavnega vhoda :?:


Hja gobi, pomojem gotovo lažje kot pa s strani, ker je le tisti dovoz nekako redno "spucan!"Mogoče pa bi lahko kdo s strani GBL-od vodilnih, kdaj predstavil približno morebitno intervencijo...

No jaz pa sem včeraj obiskal SB Šempeter pri Novi gorici: Ko smo pripeljali do urgentnega vhoda v bolnico, mi je takoj padla v oči tabla: "Dovoljeno za gasilska vozila"--no pred urgentni vhod bi vsekakor sodila tudi tabla npr:"dovoljeno za gasilska in reševalna vozila" :roll:
No pa pustimo zdaj to; no ko sem zagledal zgoraj omenjeno tablo sem takoj pomislil na to temo: seveda ne morem mimo tega, da je bil cca. 1 meter za to tablo parkiran civilni kombi, levo pa še par osebnih vozil, mogoče res nebi bilo nič narobe, če bi varnostnik malo poskakljal okoli :wink:

LP pa srečno
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabnikova podoba
Šumadinac
 
Objave: 1170
Registriran: 23. avgust 2004, 23:18
Lokacija: Logatec

Požarna varnost v bolnišnicah pri nas

Objava Stevči » 18. julij 2005, 23:13

Pred leti je SZPV na to temo pripravil celo en posvet v KC Ljubljana. Naravno nesrečna inšpekcija (oz. inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami alias bivša požarna inšpekcija) je tedaj celo pripravila pregled stanja po slovenskih bolnišnicah, ki ni bilo nič kaj rožnato. Zelo malo objektov je imelo celovito urejene požarno preventivne ukrepe. Na podlagi tega so se po določenih večjih bolnišnicah začele sanacije požarne varnosti, ki pa so v glavnem zajemale gradbene požarno preventivne ukrepe. V sanacijo stanja se je aktivno vključilo ministrstvo za zdravje z ustrezno finančno podporo. Vem, da je bilo nekaj narjenega prav v UKC Ljubljana, v Mariboru, Izoli, načrti pa so se delali tudi za Šempeter. Kakšno je trenutno stanje pa ne vem. Gasilska organizacija je po stari navadi zamudila vlak in se v te aktivnosti ni vključevala. Tako je moje osebno mnenje, lahko pa da se glede posameznih lokalitet motim.

Bi bilo verjetno smiselno uvesti nazaj tiste "NNNP", ki bi upravitelje objektov in gasilce vsaj enkrat na leto prisilile, da bi iz predalov vzeli požarni red in malo pogledali za kaj je kdo odgovoren in kaj mora kdo narediti, če pride do požara, pa še kakšno vajo bi lahko uprizorili skupaj z gasilci, da bi sploh videli, če to še znajo. Da jih slučajno ne bi kaj presenetilo, ko bi res prišlo do požara. Eno je namreč papir, ki prenese marsikaj, drugo pa je realnost, ki je lahko včasih precej kruta. Še tako dobri gradbeni ukrepi in sistemi za požarno javljanje so brez velikega haska, če požara ne moreš hitro in učinkovito pogasiti, ker ne poznaš objekta ali pa se gašenje in reševanje zakasni za 10-15 minut, ker imaš zaparkirane vse intervencijske dostope.
Uporabnikova podoba
Stevči
Naj forumovec 2005
 
Objave: 64
Registriran: 7. november 2003, 19:06
Lokacija: Kranj

Objava gobi » 9. avgust 2005, 13:19

Ja pa tudi analiza o reševanju iz psihiatričnih bolnišnic in zaporov bi bila zanimiva :idea:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabnikova podoba
gobi
 
Objave: 2235
Registriran: 14. november 2004, 19:04
Lokacija: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje

Objava Uroš Lenarčič » 9. avgust 2005, 18:07

gobi je napisal:analiza o reševanju iz psihiatričnih bolnišnic


Bi se dalo to analizo morda kje dobiti? Naše društvo namreč "pokriva" tudi psihiatrično kliniko v Ljubljani (Polje).
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabnikova podoba
Uroš Lenarčič
 
Objave: 891
Registriran: 28. december 2004, 20:11
Lokacija: PGD Slape-Polje

Objava Tine Žen » 12. avgust 2005, 12:43

Uroš kaj če bi vi probali z njimi stopiti v kontakt :?: Jaz sem osebno mel mnenje ker je na našem področju več šol da niti slučajno ne bomo mogli najti skupnega jezika, zdej se nam pa oktobra obeta razsežnost vaje rutarjeva skladišča če se spomniš drugače pa kot vem so se selili v nove prostore :roll: saj tako mi je rekla prijateljica, ki tam dela na enem od odelkov skrajni čas :!: :twisted:
Tine Žen
 
Objave: 348
Registriran: 25. september 2004, 17:41
Lokacija: Ljubljana

Objava Uroš Lenarčič » 12. avgust 2005, 13:41

Tine Žen je napisal:Uroš kaj če bi vi probali z njimi stopoti v kontakt :?: Jaz sem osebno mel mnenje ker je na našem področju več šol da niti slučajno nebomo mogli najti skupnega jezika, zdej se nam pa oktobra obeta razšeznost vaje rutarjeva skladišča če se spomniš drugače pa kot vem so se selili v nove prostore :roll: saj tako mi je rekla prijateljica, ki tam dela na enem od odelkov skrajni čas :!: :twisted:


Ideja, da bi stopili z njimi v kontakt ni slaba, bom rekel našemu poveljniku...vaje rutar se pa seveda spomnim- saj sem bil "truplo". :lol:
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabnikova podoba
Uroš Lenarčič
 
Objave: 891
Registriran: 28. december 2004, 20:11
Lokacija: PGD Slape-Polje

Objava Tine Žen » 12. avgust 2005, 17:32

Vem vem Slapani ste tam res pokazali kaj pomeni biti truplo :lol: :P :twisted:

pa brez zamere :P
Tine Žen
 
Objave: 348
Registriran: 25. september 2004, 17:41
Lokacija: Ljubljana

Objava Jure Čokl » 13. avgust 2005, 9:32

Razen določenega osebka ali bolje bitja (to da je živ mu priznam, vse ostalo je stvar znanstvene debate), ste bili Slapljani odlična izbira za markirante in ste svojo nalogo izpeljali več kot dobro. Je pa pač tako, da tudi takrat, ko misliš da ne more iti nič narobe, lahko zlomek kaj hitro pomeša karte in potem ne gre nič več tako kot je treba.

Tine že ve, a ne? :lol:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabnikova podoba
Jure Čokl
Piranja
 
Objave: 1733
Registriran: 1. maj 2003, 21:06
Lokacija: Trnjava
GE: Lukovica

Objava Mateja » 14. avgust 2005, 18:44

Ja, mislim, da je strah prisoten tudi med osveščenimi zdravniki, neosveščeni imajo pa itak neko misel, da so nedotakljivi in nezmotljivi.

Bom malo povprašala v službi, če se bomo lotili te teme - z zdravniškega vidika - ali celotnega medicinskega osebja.

Prva pomoč je vendarle najbolj ključna - par mesecev nazaj jim je gorel arhiv v KC, pa je bil samo arhiv, kaj pa ob drugih prilikah?

Lp, Mateja
Znanost se ni začela z nami.
Uporabnikova podoba
Mateja
HazMat Team
 
Objave: 524
Registriran: 10. april 2003, 23:42
Lokacija: Topole in Gornji Logatec

Objava Rafter » 14. avgust 2005, 18:58

Malo izven teme:

Mateja, dobrodošla nazaj med živimi! :wink:
Rafter
moderator
moderator
 
Objave: 3021
Registriran: 10. junij 2003, 0:06

Objava Tine Žen » 14. avgust 2005, 19:01

Še jaz malo izven teme Jure spelali pa smo ne :lol: :P :twisted:
Tine Žen
 
Objave: 348
Registriran: 25. september 2004, 17:41
Lokacija: Ljubljana

Objava tom-tom » 20. avgust 2005, 20:54

Pred časom in famoznemu požaru PVC fasade se je slovenska gasilska stroka in mediji razpisali o problemu, da KC nima predpisane (glede na naravo in pomen ter velikost ustanove) poklicne gasilske enote. To pomeni, da nima zaposlenih poklicnih gasilcev z primerno opremo in verjetno tudi vozilom.

Kot je meni poznano ima izurjene kurjače in hišne mojstre pa pogodbeno varnostno receptorsko službo.

Sicer je moje mnenje glede požarne in organizacijske varnosti KC bolj slabo. Še posebno po zadnjem požaru (veliko objektov je preobremenjenih in zastarelih) ker je območje eno samo veliko gradbišče in nepregledno veliko število pločevine in skupek objektov. Samo pomislimo, koliko rizičnih bolnišničnih objektov je v krogu okrog Zaloške.

Zanima me ali je z izjemo GBL, ki je prvi posredovalec in PGD-jev iz MOL, kdo v RS, ki je ustanoviteljica tega državnega zavoda KC in drugih klinik kaj postoril ali premaknil?

Z izjemo 4-6 obnovljenih etaž KC in nekaj talnih označb.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabnikova podoba
tom-tom
 
Objave: 271
Registriran: 8. avgust 2002, 16:50

Objava Stevči » 21. avgust 2005, 21:35

Bolj podrobne podatke o stanju v slovenskih zdravstvenih ustanovah najdeš v publikaciji Požarna varnost v bolnišnicah (zbornik objavljen v reviji Požar 4/97). Je sicer malo zastarelo med tem časom, a kakšnega hudega napredka na tem področju razen reševanja perečih in v nebo vpijočih problemov se pa na tem področju ni zgodilo. Pa v letošnji majski številki revije Požar imaš en članek, samo ne vem če ravno opisuje stanje v slovenskih bolnišnicah. Ima pa "nekdanja požarna"inšpekcija letos ali drugo leto v planu ponovno preveriti stanje, samo vprašanje, če bomo analizo stanja kdaj videli javno objavljeno.
Uporabnikova podoba
Stevči
Naj forumovec 2005
 
Objave: 64
Registriran: 7. november 2003, 19:06
Lokacija: Kranj

NazajNaprej

Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov