Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

podeljevanje koncesij

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

podeljevanje koncesij

Objava PRD PARAMEDIC » 1. december 2002, 12:49

Dragi gost.

Seveda se popolnoma strinjam s tvojim odgovorom, saj razlagaš, kako je zadeva urejena sedaj. Zadeva takšnega pomena seveda ne more biti v domeni občine ali župana kot odgovornega samega, zato je na republiški ravni zadeva organizirana tako, kot si povedal.

Moja razlaga je bila le malo narobe razumeljena. Zakon namreč nalaga vsaki lokalni skupnosti ( po številčnosti) organizirati in zagotavljati določene enote in službe za varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ena takšnih enot je tudi enota za tehnično reševanje, ki je sedaj organizirana tako, kot si opisal. In se v celoti strinjam.

Kar pa sem hotel razložiti, je to, da vsakdo ( in sem nedvomno sodijo operativne enote društev in drugih organizacij) ne samo da lahko, ampak celo mora nuditi pomoč po zakonu, če je za to ustrezno usposobljen in ima potrebno opremo. Tako nedvomno lahko soizvaja ( ne pomeni pa to tega, da izključuje koncesionarja za tehnično reševanje) in pomaga enoti, ki sicer v rednem sestavu izvaja tehnično reševanje.

V praksi bi to pomenilo sledeče. PGD, vkolikor ima v operativni enoti usposobljene člane za tehnično reševanje in ustrezno opremo, do prihoda redne službe za tehnično reševanje, izvaja tovrstno reševanje, po prihodu redne enote pa vodstvo prepusti tej enoti in ji pomaga, vkolikor ta to pomoč potrebuje, sicer pa se lahko umakne. To seveda ne pomeni, da bo PGD za to dobila koncesijo ali dodatna sredstva, kar pa si pravilneje opisal Ti. Povzemam torej, če nekdo želi pomagati, za to ni ovir, če pa nekdo želi le koncesijo in si zagotoviti nekakšna sredstav, pa to ni ustrezen način in ga tudi ne podpiram.

Osnovna naloga nas vseh je pomagati pomoči potrebnim v okviru usposobljenosti in zmožnosti , in nikogar pri tej pomoči ne more izključevati kakršnakoli regulativa, saj bi bilo to ne samo protizakonito, temveč celo protiustavno.

In vsakdo, tudi poklicna ali drugače s koncesijo določena enota je lahko le vesela vsakršne strokovno pravilne in ustrezne pomoči, saj to vodi k realizaciji osnovnega cilja: POMAGATI POMOČI POTREBNIM.

In prosim, da se ne zapleteva v pravno polemiko, saj to ni potrebno, v celoti ti dajem prav in se opravičujem, ker sem zadevo opisal nekoliko nerazločno. Vsi smo namreč na isti strani .

LP Niko
PRD PARAMEDIC
 

Objava Firechief » 1. december 2002, 13:51

Redko kateri od koncesionarjev želi, da pri npr. prometni nesreči sodeluje tudi lokalno gasilsko društvo. Vzrok - vzvišenost!
Vendar je dejstvo, če pomislite, da ste sami v prometni nesreči in da čakate na pomoč 20 minut, bi tudi takrat verjetno želeli, da vas reši prva enota, ki ima opremo in seveda moštvo ( ustrezno specialnost) za reševanje, kljub temu da niso koncesionarji.
Do takrat, bomo pač bodo morali ponesrečenci nekje čakati tudi pol ure na žalost - tako si je zamislila država in tako mora biti.
Zdi pa se mi, da določeni koncesionarji niso toliko ljubosumni na to, da bi jim nekdo odžrl delo, kot na to, da bi jim zaradi tega odžrl denar!!!
Firechief
 
Objave: 59
Registriran: 16. oktober 2002, 14:43

Re: Center??

Objava matjaž » 2. december 2002, 17:24

Milek je napisal::?: Da dol padeš!!! Aja...
:wink: Lep pozdrav!
S strani izvajalcev je bilo zagotovljeno, da bo v predoru deloval sistem ZARE (NE DELUJE!!!), deloval bi naj sistem vseh treh mobilnih operaterjev (NE VEM ČE?!?!) ter v predorih naj bi lahko spremljali VAL 202 za obveščanje javnosti (NE DELUJE!!!) Pohvalno ali ne?!?!

In spet smo ostali pri obljubah... :cry:

Lep pozdrav še 7. generaciji poklicnih gasilcev! :P


Ravno danes zjutraj ko sem bil na poti v službo sem specialno previral kaj je in kaj ni dosegljivo. VAL 202 dela, GSM (Mobitel) dela, ZaRe pa žal nisem mogel previriti. Tako lahko rečemo, da hvala bogu deluje vsaj nekaj je pa res, da do pred kratkim ni delalo še nič.

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava mihael » 2. december 2002, 21:06

Firechief:
Sem tudi sam operativni član PGD BLED, ki ima omenjeno koncesijo, pa ti lahko vsaj približno povem zakaj se običajno ne kliče drugih enot:
Ker po večini nimajo usposobljenega moštva in prave opreme za takšne akcije, če pa se pokaže potreba po pomoči naš vodja intervencije (neglede kdo je)ne bi odlašal, ter takoj prosil za le to.
Drugače pa sam veš kako slabo so na žalost opremljena društva nižjih kategorij-pa tudi nam še ogromno manjka :roll: .
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava PRD PARAMEDIC » 3. december 2002, 11:59

Razumljivo. Veliko enot in sestav društev in organizacij, ne samo pri gasilcih, bi rado dobilo več pooblastil, nekateri zaradi tega, ker res želijo pomagati, drugi spet iz razloga, da bi pridobili dodatna sredstva. V vsakem primeru je seveda dobro, da je pomoči več kot premalo in da obstajajo taki intresi, ki zagotavljo napredek. Če tega ne bi bilo, bi se gasilska drustva se vedno verjetno vozila okoli z neprimerno opremo v neprimernih zastarelih vozilih. Tega je k sreči vse manj in veselje je primerjati opremljenost danes ali nekaj let nazaj. Poraja pa se problem, ker želje niso vedno podprte s strokovno usposobljenostjo in opremljenostjo. Tako se nekatere obstoječe enote branijo novincev iz tega stališča, zaradi splošnega pomanjaknja financ pa se druge enote upravičeno bojijo, da sredstva, ki so za tako enoto namenjena, ne bodo še manjša. S svojim pisanjem nisem imel namena povzročati spora. Dejstvo je, da je vse možno, vprašanje je le,koliko napora, truda in resnega dela je kdo pripravljen v to vložiti. Zahtevati koncesijo in nato čakati na sredstav pa nikakor ni dovolj in prav je tako. Tudi PGD Bled na primer ni koncesije dobil zato, ker so lepi in zabavni, ampak je bilo potrebno veliko truda, da so si pridobili zaupanje za takšno koncesijo, kot je potrebno veliko truda, da jo tudi obdržijo.
PRD PARAMEDIC
 

Objava Milek » 3. december 2002, 13:11

Matjaž 8)

Sistem so usposobili komaj 06.11.2002 !!!

Glede na datum odprtja predorov je to kar lep čas, da so sistem usposobili! :cry: . Uporabljaš pa lahko mobilno telefonijo, VAL 202, sistem ZaRE pa deluje na regijskem kanalu 01! :wink:

LP
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava tinček » 3. december 2002, 19:59

paramedic!
Dej že nehi filozofirat in nakladat!
tinček
 

Objava PRD PARAMEDIC » 4. december 2002, 11:19

Dragi tinček.

Odgovor imaš že pod temo usposabljanje. Poleg tega pa se to. Forum je namenjen izmenjavi mnenj. Če misliš, da je reševanje in organizacija nakladanje, pol nekaj ni v redu. Verjamem, da si odličen gasilec, zato se pridruži na žurki, ki jo prirejamo v soboto, pa se bova o tvojih staliđčih lahko detajlno pogovorila, da ne bova obremenjevala foruma.
Za vsako mojo trditvijo polnoodgovorno stojim, dopuščam pa možnost, da se pač motim ali imam napačno razlago. Vesel bom, če me boš zrezal z utemeljitvijo, na "ne nakladat" pa ne trzam. Niko
PRD PARAMEDIC
 

Objava mihael » 5. december 2002, 10:27

Vidim, da je ta tema zelo priljubljena-vasj po številu ogledov, če ne po odgovorih.Kar se pa tiče podeljevanja koncesij vam povem samo tole: NI VSE ZLATO KAR SE SVETIČe pa imate kakčna vprašanja jih kar zastavite - nekdo bo že odgovoril.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava Milek » 23. februar 2003, 13:44

Rad bi se dotaknil zadeve in upam na vaše konstruktivne odgovore :P

V samem začetku pa bom poudaril, da ne kritiziram, nisem nevoščljiv ali kaj podobnega :!: :!: :!: Rad bi dosegel, da malo pomislimo glede tega, kdo je odgvoren za dodelitev koncesije za posredovanje v primeru cestno prometnih nezgod in nesreč z NS.

Kot nam je vsem znano je pred meseci na temle forumu divjala "bitka" med gostom g. Luzerjem in nami. Mislim pa, da je v tem bilo nekaj dobrega, ker se je premaknilo mlinsko kolo naprej in prišlo je do tega, da se je podelila koncesija PGD Zreče.

PGD Zreče so dobili koncesijo za občino Zreče, Vitanje in Slovenske Konjice (hkrati so dobili 8 km odseka avto ceste). To področje smo prej pokrivali poklicni gasilci iz Celja.

Tisti, ki poznate naše kraje veste, kje so Zreče in kje Slovenske Konjice. Zanima me ali je bila podelitev koncesije politična ali taktična :?: :roll: :?:

Sedaj se boste vprašali zakaj :?:
Kot nam je znano je PGD Slovenske Konjice dobilo koncesijo za posredovanje v predorih na avtocesti. Društvo bo slej kot prej opremljeno z ustrezno opremo za tovrstno posredovanje.

Poraja se mi vprašanje zakaj niso poleg koncesije za predore dobili tudi koncesijo za prometne nesreče in NS :idea: :?:

Kje je logika, da se bodo sedaj člani PGD Zreč morali pripeljati iz njihove občine v Slov. Konjice in nato še malo naprej na avtocesto :?: :?: :?:

Po drugi strani če smo še malo bolj pesimistični... če bo prišlo do nesreče na AC na relaciji Celje - Maribor nekje med predori se bodo morali iz Zreč peljati vse do izvoza za Dramlje in se obrniti ter nato nazaj proti Slov. Konjicam... :?: :idea: :cry: Če pogledam zemljevid, je to zelo daleč in izguba časa je zelo, zelo velika...

Če strnem svojo razmišljanje... Nimam nič proti temu, da smo Celjani izgubili nekaj kvadratnih kilometrov naše regije :!: Sprašujem se pa ali je bila dodelitev koncesije PGD Zrečam pametna in racionalna odločitev in če ja, bi prosil nekoga, ki mu je to bolj poznano, da mi poda strokovno obrazložitev.

PS: Upam, da me ne boste spet zasuli z zasebnimi sporočili in maili (z malo manj prijazno vsebino):!: Še enkrat poudarjam, da ne kritiziram člane PGD Zreč, temveč postavljam pod vprašanje strokovnost službe ali odgovorne osebe, ki je odgovorna za dodelitev koncesije.

LP
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava kris » 27. februar 2003, 18:18

ja men se pa to ne zdi glih dobr da dobivajo nekatera društva(pgd)koncesijo za tehnično reševanje gledam nekatere ki imajo zelo zelo odlično opremo znanja pa poplnoma nič(pa brez zamer) :wink:
kris
 

Objava Milek » 1. marec 2003, 16:09

Kris 8)

Jaz ne nasprotujem temu, da imajo določena PGD koncesijo :!:
Kar se tiče znanja... Znanje si pridobiš na usposabljanju v ICZR Ig, ostalo pa prinese praksa in vaje.
:roll: Problem na katerega hočem opozorit je ta, da institucija oziroma odgovorna oseba, katera "podeljuje" koncesijo ne deluje racionalno ali drugače koncesija se podeljuje očitno po političnem ključu, kar pa zagotovo ni dobro za gasilerijo :cry:
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Reševalni center VRANSKO

Objava Marko Novak » 4. marec 2003, 23:14

Ojla, o reševalnem centru na Vranskem se je res govorilo, vendar iz tega ne bo nič, ker bo "Trojanske predore" pokrila enota CPV Helios- ki ima koncesijo za tovrstno dejavnost, pa še "tunelski avto" se jim pelje v garažo v bližnji prihodnosti. Požarni center bi bil tudi za Dars in DDC prevelik zalogaj. Lep pozdrav Marko :D
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Koncesionarji 2.

Objava Marko Novak » 4. marec 2003, 23:36

Pri nas Zagorju koncesije nimamo, imamo osrednjo enoto 4 kateg. Opremljeno v skladu s tipizacijo PGD 4kategorije. V skladu z Uredbo Župana občine posredujemo na področju teritorije našega delovanja
ob vseh primerih nesreč v cestnem prometu. Z vsem znanjem in tehniko.
Seveda pa moram poudariti da delamo to v dogovoru z Reco112 ter Gasilskim Zavodom Trbovlje kateri nam vedno priskoči na pomoč kot nosilec koncesije, pogosto pa zavodu nudimo pomoč tudi mi. V obojestransko zadovoljstvo, korist ter seveda KVALITETNO IN HITRO POSREDOVANJE, ter nudenje pomoči potrebnim.
Ker mislim da se takšna zapenjanja okrog podelitve koncesij ne izplačajo saj sogovornik na drugi strani ponavadi nima čelade, rokavi , in zamazane gas.obleke. Ampak je v kravati v fotelju nekje na Kardeljevi ploščadi. Lep pozdrav gasilcem po Sloveniji.
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Objava Milek » 5. marec 2003, 14:44

Zagorje2 8)

Da popravim tvojo objavo glede pokrivanja predorov na Trojanih... Trenutno smo za posredovanje v predorih usposobljeni samo poklicni gasilci iz Celja, kateri pokrivamo Trojanjske predore. Res pa je, da jih bodo iz taktičnih razlogov pokrivali tudi gasilci iz CPV Domžale. :lol: Kar se pa tiče vozil za posredovanje v predorih, je pa tako, da bodo vozila nabavljena v dveh sklopih. V prvem naj bi vozila dobili GB Ljubljana, PGE Celje ter ICZR Ig. V drugem sklopu pa PGE Koper, PGE Jesenice ter CPV Domžale. Vozilo, ki pa je trenutno v GB Ljubljana pa se prestavi v PGD Slovenske Konjice. :wink:

Seveda, je to pogojeno s tem, da bo javni razpis uspel oziroma, da se ne bo spet pritožil kakšen od naših vrlih trgovcev gasilske opreme. Ti imajo na žalost preveč "moči" v zvezi spodbijanjem razpisov in premalo "gasilske soli" v glavi :twisted: Na žalost gledajo samo na dobiček in ne na nato, da bodo mogoče prav oni tisti, ki bodo jutri ostali ukleščeni v vozilu sredi predora... Le kako jim bomo lahko "Tunelski bojevniki" priskočili na pomoč :?: :? :(
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

NazajNaprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov