prihod na intervencijo - uspešnost intervencije

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Gost

prihod na intervencijo - uspešnost intervencije

Odgovor Napisal/-a Gost »

vse naše intervencije, ker jih sami ocenjujemo, so zelo uspešne.
ali je to res?
kaj menite o uspešnosti gašenja šole v podzemlju, tomosu, mobitelu,...
ali so naši časi prihoda na intervencijo ustrezni?

ali formula Tpr=1,2+1,2d ustreza slovenskim razmeram
kjer pomeni Tpr........čas prihoda prvega vozila po obvestilu klicatelja(min)
d..........distanca (oddaljenost v km)

darko
Uporabniški avatar
icko
Prispevkov: 453
Pridružen: 10. Januar 2003, 23:38

Odgovor Napisal/-a icko »

Če jaz tole dobro razumem. če je požar 5 km od gasilske enote mora ta tja pridrveti s prvim vozilom v 7,5 minutah od klica?

Ne vem če je to čist možno. Vsaj glede na to, da se pozivniki dejansko ne sprožijo ob klicu na 112. Tam je zamika nekaj minut takoj. Tist del, ki pa govori o malo čez minuti na kilometer bi pa lahk držalo. Ampak 1,2 minute plusa. Ne vem.
Uporabniški avatar
tomazrak
Prispevkov: 153
Pridružen: 26. December 2002, 13:53
Kraj: Dolič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Icko se strinjam s tabo!
In če še dodamo da je teh 5 kilometrov lepo urejene ceste, ali pa neke gozdne hribovite ceste, mislim da ta enačba pade. Pade pa tudi če pogledamo letne čase - vemo da so pozimi nekatere ceste nevarno poledenele in zasnežene.
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabniški avatar
Jack
Prispevkov: 154
Pridružen: 28. December 2002, 16:20
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a Jack »

Povprecna hitrost voznje na intervencijo je po statistiki 60km/h, se pravi da potrebujemo za 1km 1min.

LP.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Prispevkov: 1863
Pridružen: 10. Julij 2002, 11:54
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Sem mnenja, da je taka formula lahko osnova za določanje optimalnega časa od klica do prihoda. Žal nam malo ''odžre'' že center za obveščanje. Je pa to veliko boljša osnova, kot pa kar določiti fiksno nek čas ne glede na razdaljo. Tu je seveda še problem koga se alarmira. Prav bi bilo, da se vedno alarmira tudi domače društvo ne glede na vrsto nesreče, kot je to običaj v tujini. Nisem pa prepričan, če ta formula v tujini velja za prostovoljne strukture.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pred dnevi mi je prišlo v roke gradivo (dopolnilo načrta razvoja gasilske zveze)iz posveta poveljnikov v Zrečah dne 30,11,2002.
Pri sestavi predloga za opremljanje gasilskih enot z vozili je poveljstvo izhajalo iz naslednjega stališča:
Za enote I. kategorije se upošteva več, kot 15 minut vožnje od enote višje kategorije. V ta čas je všteto:
1. čas od nastanka do opažanja požara 3minute
2. čas za obveščanje 112 1 minuta
3. aktiviranje gasilcev do izvoza 2 minut
4. zbor gasilcev do izvoza 5 minut
5. dovoz v najslabših razmerah
(sneg, poledica.prometna konica) 8 minut
--------------------------------------------------------------
Skupaj 18 minut

V praksi opažam, da ta izračun drži tudi za osrednje enote. Zadnji primer-opažanje požara 3.40uri, dovoz gasilcev z enim vozilom 3.53- 2 gasilca in 3.57 eno vozilo z 3 gasilci ( razdalja 1km,vozna široka cesta).
Po izvedovanu so gasilci od poziva do prihoda porabili 6 minut.

Gašenje požarov steče pri nas tam po 30 minutah če se drži operativec načrta alarmiranja, odvisno od operativca na številki 112 in vodja gasilske enote, ki se odloča o aktiviranju dodatnih enot.

LP Slavko.
Che

Odgovor Napisal/-a Che »

Vse lepo in prav glede izračunov! Toda izračuni na papirju in v teoriji držijo. V praksi pa še zdaleč ne gre tako :( Prostovoljno gasilsko društvo do izvozi z prvim avtomobilom porabi najmajn od 7 do 8 minut neglede katere kategorije je! Mislim da tudi za poklicne enote ne drži najbol ta izračun ob intervencijah ki so okrog 14 ure. Takrat vemo da so ceste polne pločevine zaradi izmene v službah!
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

CHE mislim da tvoji podatki niso najbolj tocni vsaj za nase drustvo pa za vecino drugih tudi ne. Vecina izvozi veliko prej.

Čas od aktiviranja pa do prvega izvoza bo znal povedati kaksen operativec na RECO.
Uporabniški avatar
Volkec
Prispevkov: 316
Pridružen: 8. Januar 2003, 18:16
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Stvar je precej kompleksna, da bi jo opisala ena enostavna formula. Potrebno bi jo bilo dopolniti tudi z drugimi faktorji (pozicija enote, tip naselja v katerem je enota, stanje cest, čas nesreče, :twisted: zagnanost operative :twisted:).

V Kobaridu izvozi prvo vozilo v povprečju 2 minuti po pozivu. Mislim, da gre dober odzivni čas predvsem na račun dobre pozicije gasilskega doma v kraju. V radiju 100 metrov okrog doma živi 10 gasilcev...
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Prispevkov: 4959
Pridružen: 23. September 2002, 10:37
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Ja! Tudi sam prihod operativcev v PGD ob aktiviranju je svoje poglavje in doda svoje ...npr če nisi v bližini ( nisi 100m od GD doma :lol: ) in imaš kar nekaj poti za prevoziti do GD :( ...in to po cestno prometnih predpisih da se razume :evil: in bo konicah je zmeraj gužva po cestah )
Kot je Volkec napisal je dobro to da je tistih nekaj operativcev čimbližje doma.....če niso v službi seveda.
:lol: Mislim pa ,da nas večina ob aktiviranju pridrvi na vrat na nos z "vseh vetrov" in na svojo odgovornost .....seveda brez prednosti hihi :( :lol: :( :twisted: :twisted: ....tako da se zanašat na bližino Gasilskega doma za hirejši izvoz ni vedno prav... :wink: :wink: Še zmeraj pa to predstavlja nekaj minut.

LP MItja
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
tomazrak
Prispevkov: 153
Pridružen: 26. December 2002, 13:53
Kraj: Dolič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Ja volkec lepo da imate toliko članov v neposredni bližini GD. Ampak še vedno trdim, da formulo ne moremo posplošiti na vsa slovenska prostovoljna gasilska društva, saj vemo da niso vsepovsod GD v gručastih naseljih! :cry:
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabniški avatar
Slipi
Prispevkov: 145
Pridružen: 18. December 2002, 16:54
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Slipi »

icko napisal/-a:....... Ne vem če je to čist možno. Vsaj glede na to, da se pozivniki dejansko ne sprožijo ob klicu na 112. Tam je zamika nekaj minut takoj. Tist del, ki pa govori o malo čez minuti na kilometer bi pa lahk držalo. Ampak 1,2 minute plusa. Ne vem.
Nikakor se ne morem strinjati s to izjavo, glede zapisa. Sicer ne vem, kako je v drugih ReCO-jih, ampak na Gorenjskem so pozivniki proženi najkasneje v drugi minuti po sprejetem klicu, tudi, če je operativec sam na izmeni. V kolikor se bo uresničilo, da bi bila dva operativca v eni izmeni, garantiram, da se bo proženje pozivnikov izvedlo v isti minuti, kot je sprejet klic o požaru ali nesreči. To pa zato, ker "drugi" operativec po poslušanju klica, že takoj, ko sliši za kaj se gre, pregleda, katero PGD je pristojno za sporočeni kraj požara ali nesreče in takoj vpiše podatke v pozivnik in tega sproži. Prvi operativec pa ima čas in sprejema klice in pridobiva dodatne informacije ali odgovarja, da so gasilci že na poti, oziroma obvešča gasilce na poti z novimi podatki.
Če je le en operativec na izmeni, je normalno, da pobere kar najbolj nujne podatke, nato se spravi k pisanju zapisa v pozivnik. Ker pa za posamezen požar ali nesrečo, kliče veliko ljudi, je potrebno dokončati zapis v računalnik za proženje pozivnikov in nato sprožiti oddajo. Pri tem je prisiljen, da ne dviga več telefona, dokler ne odda zapisa in sproži pozivnike. Vendar kaj se dogaja pri tem? Nihče se ne zaveda, da se za en dogodek, ki je malce bolj opazen v okolici, lahko sprejema telefonske klice tudi do 4 ali več minut. Torej, ko operativec dobi dovolj kvalitetne podatke, preneha z dviganjem telefona, to pa povzroči zgražanje pri ljudeh, ki ne dobijo čisto takoj povezave s 112 in takoj padajo pripombe, zakaj le so, saj so tko leni, da se jim še telefona ne da dvigati ......

Podal bi še eno zadevo, ki naj bi se "prijela" kot obveza, za še bolj kvalitetno ukrepanje:
Ob intervenciji, naj bi vsa društva, ki izpeljejo na intervencijo, po radijski postaji sporočila ReCO-ju izvoz. Ko pridejo na kraj požara, se samo pove, da so prispeli. Po malce daljšem času, glede na obseg intervencije, pa naj bi eden od gasilcev, določen s strani vodja inetrvencije ali vodja intervencije podal telegrafsko oceno, kaj se dogaja na kraju požara ali nesreče in kakšna je situacija. Da je potrebno po ugotovitvi, da se potrebujejo dodatni gasilci (domači, za sosednja društva pa določi vodja intervencije katera), obvesti ReCO takoj, verjetno ni potrebno posebej povdarjati.
Seveda, pa se na koncu sporoči, da je intervencija zaključena in se vračajo v gasilski dom.

Le hudiča zakaj to?
V ReCO moramo vedeti, da je pristojno gasilsko društvo izvozilo na intervencijo, v nasprotnem slučaju, se po določenem času aktivira sosednje društvo.
Med vožnjo se lahko tudi gasilcem marsikaj pripeti in če nastanejo kakršni koli vzroki, da gasilci ne morejo priti na kraj požara ali nesreče, mora ReCO v najkrajšem času aktivirati sosednje društvo.
Grobe podatke po določenem času, potrebujemo, da obveščamo še ostale pristojne službe, ki morajo biti obveščene o izrednih dogodkih. Ne more operativec naprimer obveščati inšpektorja za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, kot, da gori hiša, verjetno bo pogorela streha, drgač pa ni nč hudga.
Da so gasilci zaključili z intervencijo, pomeni, da bodo vsak čas v domu kjer bodo urejali opremo, vendar že pripravljeni za nove intervencije.

Torej dobro sodelovanje med gasilci in ReCO-ji, naj bi posledično odražala tudi bolj kvalitetno delo in zaupanje eden do drugega, kar pa sploh ni tako zanemarljivo.

In moram prav pohvaliti nekatera PGD na Gorenjskem, ki ta sporočanja izvajajo že kar rutinsko.
Teorija je že pol intervencije, praksa pa poskrbi za vse ostalo in še teorijo !!
Odgovori