Dragi gost.
Seveda se popolnoma strinjam s tvojim odgovorom, saj razlagaš, kako je zadeva urejena sedaj. Zadeva takšnega pomena seveda ne more biti v domeni občine ali župana kot odgovornega samega, zato je na republiški ravni zadeva organizirana tako, kot si povedal.
Moja razlaga je bila le malo narobe razumeljena. Zakon namreč nalaga vsaki lokalni skupnosti ( po številčnosti) organizirati in zagotavljati določene enote in službe za varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ena takšnih enot je tudi enota za tehnično reševanje, ki je sedaj organizirana tako, kot si opisal. In se v celoti strinjam.
Kar pa sem hotel razložiti, je to, da vsakdo ( in sem nedvomno sodijo operativne enote društev in drugih organizacij) ne samo da lahko, ampak celo mora nuditi pomoč po zakonu, če je za to ustrezno usposobljen in ima potrebno opremo. Tako nedvomno lahko soizvaja ( ne pomeni pa to tega, da izključuje koncesionarja za tehnično reševanje) in pomaga enoti, ki sicer v rednem sestavu izvaja tehnično reševanje.
V praksi bi to pomenilo sledeče. PGD, vkolikor ima v operativni enoti usposobljene člane za tehnično reševanje in ustrezno opremo, do prihoda redne službe za tehnično reševanje, izvaja tovrstno reševanje, po prihodu redne enote pa vodstvo prepusti tej enoti in ji pomaga, vkolikor ta to pomoč potrebuje, sicer pa se lahko umakne. To seveda ne pomeni, da bo PGD za to dobila koncesijo ali dodatna sredstva, kar pa si pravilneje opisal Ti. Povzemam torej, če nekdo želi pomagati, za to ni ovir, če pa nekdo želi le koncesijo in si zagotoviti nekakšna sredstav, pa to ni ustrezen način in ga tudi ne podpiram.
Osnovna naloga nas vseh je pomagati pomoči potrebnim v okviru usposobljenosti in zmožnosti , in nikogar pri tej pomoči ne more izključevati kakršnakoli regulativa, saj bi bilo to ne samo protizakonito, temveč celo protiustavno.
In vsakdo, tudi poklicna ali drugače s koncesijo določena enota je lahko le vesela vsakršne strokovno pravilne in ustrezne pomoči, saj to vodi k realizaciji osnovnega cilja: POMAGATI POMOČI POTREBNIM.
In prosim, da se ne zapleteva v pravno polemiko, saj to ni potrebno, v celoti ti dajem prav in se opravičujem, ker sem zadevo opisal nekoliko nerazločno. Vsi smo namreč na isti strani .
LP Niko