Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

VOLITVE V PGD IN GZ

Vse v zvezi z volitvami in kongresom v letu 2003

VOLITVE V PGD IN GZ

Objava stkalec » 1. december 2002, 13:30

Čas občnih zborov je tu. V gasilski organizaciji bodo to volilni zbori. Obdobje vodstev (5 let) za ene predolgo za druge prekratko se zaključuje.Volitve se izvedejo kot je stvar navade,skupine, posameznikov(kdo pa se ozira na temeljni akt- Statut). Nekdo predlaga kandidacijsko komisijo, ta nato člane novega vodstva(seveda so že vnaprej določena imena), ki ob točki volitve poda predloge in člani glasujejo.Določeni pred zborom skličejo članski sestanek (za število prisotnih se tak ve), da se vse pove in so nato člani na zboru tiho- vse zgleda v najbolšem redu.Primeri da se, da na seznam večje število,kot je članov v organih pa nato zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni izvoljen (dosedanji tajnik, vodja mladine, gospodar),ki glede na rezoltat ne sprejme funkcije.
Način imenovanja število članov, sestava njegovo delovanje in druge zahteve za člane poveljstva so določene v pravilih, koliko se upošteva pri volitvah in v praksi pa je velik :?: .
Meni osebno je jasno, volitve je treba speljati po statutih pa čeje nato dobro ali ne.Zanima me ali moramo še polek statutov upoštevati predpise,ki veljajo na ravni države(nap. pismena soglasja,da se strinjaš z izvolitvijo itd).

Lp. Slavko
stkalec
 
Objave: 121
Registriran: 14. julij 2002, 12:06
Lokacija: Središče ob Dravi

Objava Jaka » 1. december 2002, 15:59

Strinjam se, da so statuti zato, da se po njih ravnamo. PGD ni privatna organizacija.
Kar se tiče pisnih soglasij kandidatov sem mnenja, da niso potrebna. Vsekakor pa je potrebno pred kandidaturo pridobiti soglasje kandidata. Če nekdo takšnega soglasja ne da, je težko pričakovati, da bo dobro opravil svoje delo oz. nalogo.
Mislim pa, da ni nikjer pretirane gužve za kandidaturo za predsednika, tajnika, poveljnika (mora izpolnjevati predpisane pogoje) itd. Vsi ti morajo delovati kot team in morajo vsi vleči voz v eno smer. Zelo slabo je, če so vsak na svojem bregu in med sabo ne usklajujejo mnenj. Zaradi tega sem mnenja, da je potrebno kandidate za vse te vodstvene funkcije v PGD pripraviti. Marsikomu se niti ne sanja, da so to tudi delovne funkcije in da ne bo dobil samo našitke (položajne oznake) na paradno uniformo.
Res pa je, da morajo biti predlogi oblikovani demokratično in da so lahko vsi tisti, ki imajo v PGD volilno pravico, tudi voljeni na vse funkcije (če izpolnjujejo predpisane pogoje recimo za poveljnika).
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Gost » 1. december 2002, 19:41

Glede pismenih soglasij: v skladu s pravili gasilske službe (ob upoštevanju pravnega reda) je potrebno v PGD pridobiti pismeno soglasje od poveljnika občinskega poveljstva za poveljnika PGD in podpoveljnike!

Pravila gasilske službe GZS

Volitve gasilskih vodij

5.3.3.1.

Poveljnika in podpoveljnika v prostovoljnem gasilskem društvu na predlog operativnih članov izvoli občni zbor društva po poprejšnjem soglasju občinskega poveljnika. Soglasje se nanaša samo na upoštevanje določil točk 5.3.1. in 5.3.2. teh pravil.

5.3.1.
Gasilska strokovna usposobljenost

5.3.2.
Splošna izobrazba
Gost
 

Objava Jaka » 1. december 2002, 22:39

Ja, saj to je tako. Še vedno trdim, da pisno soglasje kandidata k izvolitvi ni potrebno.
Pravila gasilske službe govorijo o poprejšnjem (verjetno predhodnem) soglasju občinskega poveljnika k izvolitvi poveljnika in podpoveljnika v PGD. Nikjer pa ni izrecno napisano, da to soglasje mora biti pisno, čeprav je tudi to logično.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

SKLEPČNOST

Objava Gost » 2. december 2002, 22:39

Pri volitvah je pomembna sklepčnost :shock: .Navzoča bi naj bila več kot polovica članov (oziroma če imamo na vabilu napisano izrecno opozorilo na določbo ,da je občni zbor sklepčen pol ure po napovedanem času z najmanj 10 člani). Ponavadi vidimo na občnih zborih več gostov, kot prisotnih članov, ki nato glasujejo.

Za pisna soglalasja pa lahko rečem, da v naši zvezi za ta mandat ni nobeno društvo zaprosilo za pisno soglasje :D . Na opozorila gasilske zveze se niso prav nič ozirali. Ko pa je urad župana ugotovil in napisal načrt alarmiranja tako, da v domačem rejonu vodi akcije usposobljeni poveljnik sosednjega društva :evil: je bila vsega kriva GZ. Zato se pazite - čimveč županov ali njegovih svetovalcev se spozna na predpise.
Zaminivo je ko člani izvolijo za poveljnika člana, ki ima tečaj za gasilca, pa še to ne ali so premladi. Takšni člani sedaj čakajo, da jim bo po mandatu priznan čin in bodo lahko šli delat izpit za poveljnika :oops: .

Lp. Slavko.
Gost
 

Objava Drago » 22. december 2002, 13:46

Včeraj sem prejel "smernice" GZS za občne zbore PGD in GZ, ker je gradivo relativno obsežno za forum in mislim, da bi bilo za vse tudi zanimivo, predlagam, da ga obdelamo po sklopih. Kaj predlagate :?:

Eh, ne bom čakal :roll: gremo mi veselo na delo :o pod to temo bomo pa "obdelovali" volitve, če že naslov ustreza :twisted:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci


Nazaj na Volitve in kongres 2003

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost